CZK

Záludný hrad. Je tento hrad opravdu tak zákeřný?

Záludný hrad. Je tento hrad opravdu tak zákeřný? - icoola.cz - fotografie 1 

Mnoho her je výzvou pro hráče. Zpochybňují vaše dovednosti a možná i vaši logiku. Není divu, že v poslední době v aplikacích často najdete inzeráty, které přímo říkají, že „HRA MĚŘÍ VAŠI ÚROVEŇ IQ“.

Lidé jsou vždy ochotnější přijmout nějakou výzvu, kterou na ně hry vrhnou. Ale i když hra jednoduše říká, že jde o "puzzle" - už to je výzva. Už si musíte ověřit, jak děsivé a zrádné tyto hádanky jsou.

A bohužel, když hra říká, že je plná hádanek, je to obvykle sbírka banálních hraček, které jsou navrženy tak, aby zobrazovaly reklamy důvěřivému uživateli.

Ale v tomto existují výjimky. Jedním z nich je Tricky Castle.

O čem je Tricky Castle?

Tricky Castle má extrémně jednoduchý a nekomplikovaný děj. Jste udatný rytíř, který běží zachránit princeznu z hradu. Ukáže se však, že padouch ukradne princeznu a vás nechá v zámku plném nejrůznějších hádanek.

Pak začíná vaše hlavní hra, ve které musíte vyřešit mnoho hádanek. Budete muset hledat páky, klíče, různá řešení hádanek. Mimo jiné budete mít možnost navštívit bonusové úrovně a také navštívit čarodějnický hrad, který se otevírá nalezením netopýrů. To je vše. Celá hra je o hádankách.

Jsou hádanky "kvalitní"?

Posuzování kvality hádanek je poměrně obtížné. Koneckonců, pro někoho budou co nejjednodušší a někdo bude zmatený už na prvních úrovních. Zde je vše co nejvíce subjektivní. Je však možné posoudit kvalitu úrovní.

Okamžitě je třeba říci: na hádanky nejsou prakticky žádné stížnosti. Ani zde však není vše tak jednoduché. Některé úrovně prostě odporují logice. Většina z nich je opravdu dobrá, nutí vás kroutit se, dívat se na vše z jiného úhlu. Některá rozhodnutí jsou už ale velmi těsná. V některých úrovních je triviální šťourat, abyste našli řešení.

Přijímání rad není pro nahoru a dolů. Automaticky přiznat, že jste byli biti, není totéž. Někdy to ale jinak nejde.

Úrovně jsou ale udělané perfektně. Pouze, někdy prodloužené. A zde jsou další podrobnosti o mnoha z nich ve výhodách.

Výhody hry

O tom, co dělá hru úspěšnou, se dá mluvit velmi dlouho. Stojí za to začít s obecnou úrovní vytváření hádanek. Hra není omezena pouze na jednu obrazovku, na které se nachází rytíř.

Za prvé, hra aktivně interaguje s rozhraním. Chcete-li tedy vyřešit některé hádanky, musíte kliknout na tlačítko pauzy a pracovat s radami. To je neuvěřitelně zajímavé. Hra, řekněme, jeden na jednoho s vámi. Nehrajete na rytíře, ale pomáháte mu.

Skutečným šokem byla jedna z úrovní, kde jste museli interagovat s tlačítky hlasitosti. Byla to prostě senzace. Samozřejmě, možná to mnoho her praktikuje, ano, ale když tlačítka hlasitosti ovlivňují hru - bylo to úžasné.

Mnoho úrovní vyžaduje úplné ponoření, díky čemuž je hra ještě zajímavější. A samotná hra vás klame, dělá špatné rady, dává špatné zprávy. To je hodně dobrý. Někdy vás hra nutí si myslet, že úroveň je neuvěřitelně obtížná, zatímco řešení je na povrchu. Ale hra nemá jen výhody.

Nevýhody hry Tricky Castle

Jinak nedostatky lze najít v každé hře. V některých jsou to však jen určité maličkosti, které vám jen málokdy mohou bránit v tom, abyste si hru užili, a v některých je to skutečný problém.

A tak má Tricky Castle s největší pravděpodobností problémy než obyčejné maličkosti. Protože opravdu odvádějí pozornost od celkového ponoření a od celkové atmosféry hry.

Existují dva problémy, které spolu souvisí. Je to reklama a hádanky. Ano, zdálo by se nelogické, že ve výhodách byla nějaká autorská řešení, ale tady jsou hádanky jedním z problémů. Nicméně, jak již bylo zmíněno dříve, někdy jsou úrovně opravdu dlouhé a neuvěřitelně obtížné a chaotické. Někdy bylo nesmírně těžké dospět k logickému rozhodnutí. A tady ruka sama sahá po náznaku. Hra je již velmi zavádějící, s tímto doslova přehání. A pak je třeba se obrátit na „reklamu“. Ale to není jediný problém.

Mezi jednotlivými úrovněmi je neustálá reklamní přestávka. A pokud se úroveň vlekla po dlouhou dobu, pak to samozřejmě nezpůsobuje žádné zvláštní problémy. Ale pokud existuje několik neuvěřitelně jednoduchých a rychlých lokací, které doslova "prolétají", pak začíná skutečné podráždění.

Ale ani to není celá sůl. Každých deset úrovní musíte počkat, až se otevřou dveře do dalšího místa. A tady se setkáváme s celou pointou. Zpočátku musíte počkat pět minut, abyste mohli hrát dál, trochu ztráta času. Někdy ale musíte čekat 4 nebo dokonce 8 hodin. Tehdy vyvstávají otázky. Ale i tyto 4 a dokonce i těchto 8 hodin lze přeskočit sledováním 4 reklam za sebou. Na jednu stranu je cena příliš malá na takovou úsporu času: 2 minuty výměnou za 8 hodin. Nicméně těch 8 hodin, ty i dvě minuty už dávají možnost se úplně ztratit, ztratit chuť hrát a ztratit stejnou koncentraci na hádanky.

Druhým problémem je s největší pravděpodobností ne nejlepší lokalizace. Ne, samozřejmě, obecně je vše jasné. Někdy je ale prostě nemožné uhodnout, co chtějí hráči sdělit. Jen sedíte a snažíte se pochopit, co chce hra sdělit, a poté, co jste obdrželi nápovědu, se snažíte uhodnout, jak vývojář, alespoň teoreticky, viděl logický řetězec procházení úrovně.

A je prostě úžasné, jak hra, která skvěle vypadá, skvěle se hraje, má spoustu zajímavých mechanik, dokáže propagovat reklamu a Donat, a to prostřednictvím obyčejných her, které se dělaly na koleni.

Mezi jednotlivými úrovněmi je nabídka ke koupi kostýmů, nebo alespoň zhlédnutí videa, abyste si jeden pořídili, následuje logické odmítnutí, porce reklamy. A tyto kostýmy ve většině případů nezahrnují nic kvalitního. Typické kostýmy ve stylu Mezi námi a další.

No, z maličkostí - to jsou některé nedostatky. Například v úrovni musíte stisknout několik tlačítek v určitém pořadí. Pořadí hned nevidíte, a tak začnete mačkat tlačítka. Nevím, zda se jedná o individuální problém, ale po zmáčknutí tlačítek se skript jakoby ztratil a nebylo možné zadat správnou sekvenci. Úroveň právě klesla. Takže jsem to musel restartovat, aby to bylo zase správné (úroveň byla neuvěřitelně dlouhá a nudná, takže to byla velká ztráta).

 

Stojí Tricky Castle za hraní?

Tricky Castle je velmi neobvyklá hra. Za těmito reklamami, kostýmy, dalšími drobnostmi se prostě skrývá zdroj hádanek, které dokážou překvapit i člověka, který v podobných hrách strávil stovky hodin. Hra může nabídnout interakci s menu, s tlačítky telefonu, ano se vším. Doslova se nemůžete dočkat, co bude dál.

A abych byl upřímný, ani tento proud reklamy nemůže zastavit ohromující a zajímavá dobrodružství ve zrádném zámku. Jsem připraven se podívat alespoň na 30 reklam, abych mohl vyřešit další hádanky.

 

Vase hodnoceni: