Jak pochopit, že se v MacBooku vybila baterie a proč je to nebezpečné?

07 серпня 2023

user

Jak pochopit, že se v MacBooku vybila baterie a proč je to nebezpečné? - icoola.cz - fotografie 1 

Každé zařízení potřebuje správný vztah, konkrétně kompetentní nabití. Také každá baterie dříve nebo později sníží svou autonomii, ale můžete ovlivnit její maximální životnost.

Jak správně nabíjet MacBook?

  • Pokud svůj MacBook aktivně používáte, nemusíte se obávat, zda to nějak ovlivní stav jeho baterie. Ale když současně pracujete a nabíjíte počítač, může se zařízení přehřívat, což je špatné pro baterii. Pokud potřebujete MacBook pro základní úkoly, můžete jej používat při nabíjení a obtížnější úkoly se lépe zvládají bez něj.
  • MacBook nelze skladovat při maximálním nabití a úplném vybití po dlouhou dobu. Optimální nabití v takových případech je 50-60%. V tomto stavu bude zařízení udržovat baterii v normálním stavu. V opačném případě, pokud bude MacBook dlouhou dobu na nulovém nabití, pak v určité chvíli počítač odmítne nabíjet .
  • MacBook je nutné několikrát za měsíc plně dobít. A při běžném používání byste měli zařízení nabíjet, když baterie ukazuje 20-40%. A ne vždy je nutné, aby byla baterie 100%, nejlepší varianta je 90-95%.
  • Používejte pouze originální adaptéry a kabely. Padělky mohou výrazně poškodit nejen počítač, ale i další zařízení. Nekupujte levné baterie, protože jsou pro zařízení nebezpečné.
  • Teplotní podmínky také ovlivňují nabití zařízení. V chladném počasí se může zařízení vypnout a pokud je teplota vysoká, počítač se může přehřát. Optimální teplota je od +10 do +35 C.
  • Pokud MacBook používáte aktivně, doporučujeme nabíjet více než jednou denně. Je lepší připojit zařízení k nabíjení se ztrátou 20-30%.
  • Použijte nástroje ke sledování stavu baterie. Na MacBooku je funkce, která ukazuje počet dobíjecích cyklů, maximální objem baterie, její stav a další indikátory. Když jsou zjištěny problémy s baterií, počítač vás upozorní.
  • Provádějte pravidelné aktualizace softwaru. Tento proces může zlepšit životnost baterie, což může vést ke zvýšení životnosti baterie. Počínaje iOS 13 je k dispozici funkce s názvem Optimized Charge. Zaručuje bezpečnost nabíjení zařízení.
  • Udržujte takovou úroveň jasu, která vám bude vyhovovat, ale aby byla minimální. Protože pokud je úroveň nízká, baterie bude fungovat déle.


 

Apple má drahé, ale kvalitní produkty. Také celá řada technologií Apple je zcela odlišná od ostatních, takže vztah musí být správný. Navzdory skutečnosti, že zařízení Apple mají vynikající autonomii a spolehlivost, nesprávné používání může poškodit jejich provoz.

Vybití baterie je velmi nebezpečná akce. Vyskytuje se v důsledku plynů, které se dostanou dovnitř - jedná se o spalovací reakci.

 

Jak pochopit, že je baterie vybitá?

  • Pokud MacBook nemůže stát rovně, protože je na spodní straně patrná vyboulenina.
  • Pokud je povolena možnost Service Required, můžete vidět, že jsou problémy s baterií. Chcete-li tuto funkci povolit, musíte přejít do „Nastavení“ a poté do „Baterie“. Zde můžete zkontrolovat stav baterie.
  • Pokud MacBook přestane fungovat na 40 %, pak může být důvodem oteklá baterie.
  • Notebook špatně reaguje na dotyky.
  • Práce notebooku je rozbitá.
  • Notebook se  odmítá zapnout.


Důvody, které způsobují otok notebooku:

  • používání neoriginálních baterií;
  • pronikání vlhkosti do zařízení;
  • pád notebooku;
  • příliš vysoká nebo příliš nízká teplota;
  • dlouho úložný MacBook s nulovým nabitím.

Pokud je baterie vybitá, nepoužívejte notebook delší dobu. Je lepší při první příležitosti kontaktovat specialisty. Pokud používáte MacBook s vybitou baterií delší dobu, časem dojde k poškození ostatních součástí zařízení. Proto je lepší vyměnit baterii za původní verzi, protože to bude pro notebook bezpečnější.

Některé zdroje doporučují, abyste na vybitou baterii zatlačili. Údajně pustí plyn, který nadýmání vyvolal, a vše bude v normálu. V žádném případě se tak nesmíte chovat! Tímto způsobem můžete udělat ještě hůř a to: zničit práci elektrolytu. V tomto případě nepomohou ani specialisté. Baterii také sami nelikvidujte.



 

Jak odborníci vymění baterii?

  1. Nejprve odstraní zadní část MacBooku, aby získali přístup k baterii. Na ventilátoru je také vidět dostatek nečistot a prachu, což negativně ovlivňuje výkon zařízení.
  2. Poté se baterie odpojí od základní desky. Předtím se ale musíte ujistit, že ostatní komponenty zůstaly nepoškozené.
  3. Probíhá čištění notebooku.
  4. Dále je nutné demontovat baterii. K tomuto procesu je třeba přistupovat velmi vážně a opatrně, aby nedošlo k poškození pouzdra.
  5. Následuje příprava na instalaci nové baterie. 
  6. jsou odstraněny  přebytečné zbytky lepidla.
  7. Na základní desce je nainstalována nová baterie.
  8. Zařízení se kontroluje. Pokud je vše v pořádku, majitel dostane svůj notebook.


 

Proto se autonomie každé baterie jakéhokoli zařízení v průběhu času snižuje. Ale můžete to ovlivnit: pozitivně nebo negativně. Musíte dodržovat základní pravidla týkající se správného nabíjení vašeho zařízení, abyste co nejvíce prodloužili jeho výkon. Protože jinak je možné vyvolávat problémy a omezovat autonomii dříve, než by mělo být.

Také si s tím moc nedělejte starosti. U každé baterie po určité době dojde ke zhoršení výkonu baterie. Tomu je třeba rozumět.

Nezapomeňte, že samočinná oprava je nebezpečný proces. Je lepší být trpělivý a obrátit se na skutečné profesionály.

avatar
vocabulary.authorblog Michaela Bartonova
vocabulary.createblog
07.08.2023
vocabulary.updateblog
07.08.2023
Comments 0
Views 35
15 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: