Vědci zjistili, že noční režim v chytrých telefonech nepomáhá k rychlejšímu usínání

Vědci zjistili, že noční režim v chytrých telefonech nepomáhá k rychlejšímu usínání - icoola.cz - fotografie 1 

Specialistům se podařilo prokázat, že noční režim v chytrých telefonech není schopen urychlit proces usínání. Kdysi rozšířená informace, že aktivací této funkce v moderním telefonu bude moci člověk rychleji usínat a tvrději spát, se ukázala jako marketingový tah.

Tento článek řekne zvídavým čtenářům, jak vědci dospěli k závěru o zbytečnosti a dokonce jistém nebezpečí nočního režimu ve smartphonu a co se jim podařilo zjistit jako výsledek výzkumu.

 

Noční režim displeje smartphonu: něco z historie True Tone

Inovaci v podobě nočního režimu pro dotykové telefony s názvem Night Shift navrhli vývojáři příslušných mobilních gadgetů v roce 2017.

 

Akce tohoto formátu je následující: v důsledku aktivace této funkce po západu slunce obrazovka zařízení automaticky změní barevnou škálu záře: blokuje standardní modré pozadí, displej začne vydávat „teplo“, žluté světlo nižší intenzity. Zavedení speciálního filtračního systému pomohlo gadgetům dosáhnout takové příležitosti.

Výrobci takto modernizovaných úprav iPhonů a MacBooků tehdy takové řešení umístili jako zdraví prospěšné. Výrobci elektroniky uvedli následující:

  • Night Shift nemá škodlivý vliv na zrakové orgány - oči uživatele se neunavují a nenamáhají;
  • zkracuje dobu usínání - člověk bude moci rychleji usnout;
  • zlepšuje kvalitu spánku - to je účinný způsob, jak se zbavit nespavosti;
  • má příznivý vliv na nervový systém - uklidňuje a snižuje pravděpodobnost nočních můr.

Hlasitá reklama se ukázala jako velmi účinná – inovace s triumfem vtrhla na trh a způsobila skutečnou senzaci. Majitelé telefonů si však brzy po žalostném představení nočního režimu začali všímat, že „čip“ mírně řečeno nefunguje. Svědčí o tom četné recenze, které se objevily na sociálních sítích, fórech a stránkách, které prodávají, inzerují a vyrábějí chytré telefony.

 

První pochybnosti vědců: o výzkumu specialistů Manchesterské univerzity

Pár let po oznámení formátu Night Shift zaměstnanci tak známé anglické univerzity, jako je University of Manchester, pochybovali o jeho účinnosti.

Výsledek provedeného výzkumu ukázal, že žluté noční světlo naopak normálnímu usínání brání. Majitelé smartphonů s ním usínají hůře než se standardním režimem provozu gadgetu.

Manchesterští vědci, kteří provedli řadu experimentů na myších, podložili své argumenty z vědeckého hlediska. Bylo zjištěno, že úroveň citlivosti očí na žlutou je vyšší než na jiné odstíny - a to dokazuje přesně opačný, dráždivý účinek nočního režimu na orgány vidění.



 

Samotný displej telefonu nemůže pomoci usnout – obrazovka vyzařující jasné světlo působí na člověka rušivě, přitahuje na sebe pozornost. Záře gadgetu vysílá impulsy do lidského mozku. Tyto signály diktují nervovému systému uživatele, že je čas být vzhůru a nespát.

 

Odborníci doporučili opustit používání telefonu v posteli - bez něj existuje reálná možnost rychlejšího usnutí.

Nedávný výzkum potvrdil neúčinnost True Tone

Aby se konečně ujistil, že noční režim smartphonů nepomáhá k rychlejšímu usínání, rozhodla se už letos další skupina vědců provést speciální studii. Uskutečnili ho zaměstnanci Univerzity Brighama Younga (BYU) spolu s oftalmology v Cincinnati Children's Hospital Medical Center.

Na organizaci studie se odborníci podíleli 167 účastníky. 167 mladých lidí od 18 do 24 let vyjádřilo přání dobrovolně se zúčastnit tohoto vědeckého experimentu.

Převážnou většinu z nich tvořily ženy (48 mladých mužů a 119 dívek).

Účastníci experimentu byli rozděleni do tří podskupin:

  • zástupci první skupiny používali gadget v noci s aktivovanou noční směnou;
  • účastníci druhé skupiny také spali se smartphonem, ale bez zapnutí nočního režimu;
  • třetí skupina telefon před usnutím vůbec nepoužívala.

První podmínkou experimentu bylo, že člověk by měl zůstat v noci v posteli alespoň 8 hodin. Druhým je nošení akcelerometrů (zařízení, která určují délku spánku, jeho kvalitu a dobu, po kterou člověk usnul).

 

Výsledek odpovídající výzkumné práce ukázal, že povaha spánku a doba usínání u účastníků prvních dvou skupin jsou přibližně stejné: aktivace spánkového režimu tyto procesy neovlivňuje – není zde žádný rozdíl.

Zástupcům třetí skupiny, kteří gadget před spaním nepoužívali, se ale podařilo usnout lépe než ostatním účastníkům experimentu. Z toho plyne závěr – pokud chce člověk rychleji usnout a užít si zdravý spánek, který plně navrací sílu, měl by se během nadcházejícího spánku od zábavy s chytrými telefony vzdát. A jaký režim bude v mobilu zapnutý – normální nebo noční – je úplně jedno.

 

Spolu s tímto závěrem vědci dospěli k dalšímu důležitému závěru - do jaké míry smartphone brání člověku usnout a hluboce spát, nezávisí na režimu zařízení, ale na povaze informací, které oblíbený gadget poskytuje. svého majitele před spaním.

 

Pokud se komunikace s mobilním zařízením v posteli pevně stala zvykem uživatele, odborníci důrazně doporučují, aby se zdržel nočního sledování hororových nebo thrillerových filmů, zpráv a videí, které vyvolávají silné emoce. Negativní dopad bude mít i čtení textů, prohlížení publikací a rolování. Nejlepší možností je upřednostnit například klidnou hudbu pro relaxaci.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
29.06.2023
vocabulary.updateblog
29.06.2023
Comments 0
Views 7
14 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: