Trend ekologického cestování: co je ekoturistika?

Trend ekologického cestování: co je ekoturistika? - icoola.cz - fotografie 1 

Je třeba poznamenat, že každý sní o tom, jak udělat svět trochu lepším, stejně jako navštívit obrovské množství zemí a míst. Pokud spojíme tyto dva cíle, získáme iniciativu, která může změnit svět. Uvědomění přichází, když člověk začne přemýšlet o svém vlivu na životní prostředí. Naštěstí se v této době stále více lidí i velkých firem přiklání k ekologicky čistému životu. A pokud se firmy raději zbavují své uhlíkové stopy, běžní občané dávají přednost uvědomělému konzumu a ekoturistice.

 

Ekoturistika - co to je?

Pravděpodobně se každý musí rozhodnout sám, co pro něj ekoturistika znamená. Možná to spočívá v dobrovolnictví v přírodě, subbotnikech a sázení stromů, nebo možná jde o dovolenou daleko od civilizace v přírodních chatrčích s doškovými střechami u moře. Někomu se může zdát, že ekoturistika je nájezd do přírody se stanem, obrovským batohem a kytarou. Nebo může jít s přáteli do přírody a nenechat tam žádné odpadky a nezabíjet zvířata být ekologicky šetrným trávením volného času?

 

Odborníci bez okolků prezentují své označení tohoto termínu. Ve správném smyslu znamená ekoturistika podnikat zodpovědné výlety do míst, kde vládne příroda, přispívat k ochraně přírodní oblasti a zlepšovat blahobyt místního obyvatelstva. Chcete-li podniknout odpovědný výlet se zaujetím pro ochranu životního prostředí, je důležité nejprve si trasu postavit sami.

 

Ekologické ubytování na cestách

Většina hotelů nyní chápe, že jejich potenciální zákazníci chtějí udělat svět lepším místem. Velké řetězce proto začínají opouštět plastové lahve, které obsahují základní hygienické a kosmetické prostředky. Majitelé našli jednoduchý analog - instalaci speciálních dávkovačů v koupelně, které jsou naplněny šamponem nebo gelem. Také ručníky se dávají na praní, když si to klient přeje, a ne každý den. To vše je zaměřeno na úsporu zdrojů. Například velké hotelové řetězce ve Střední Americe a Asii již nebudou poskytovat plastová brčka na nápoje a v zásadě ani plastové jednorázové nádobí. Rozhodli se je nahradit bambusovými brčky a pokrmy z bramborového škrobu, který se snadno rozkládá. Navíc tímto způsobem mohou hotely podpořit místní produkci, protože v těchto regionech roste hodně bambusu. A snížení plastového odpadu, který se pak dostává do oceánů, rozkládá se na malé kousky a vytváří celé ostrovy, je dobrá věc. To zachrání obyvatele oceánu před smrtí, protože mnoho ryb a ptáků zaměňuje odpadky za jídlo a jedí je.

 

Boj s plastovým odpadem

Obecně je plastový odpad ožehavým tématem celého lidstva. Neexistuje žádný kout země nebo vody, kde by nebyla viditelná stopa po člověku. Snad nejnebezpečnějším druhem takového odpadu jsou jednorázové pytle. Nerozkládají se, volně létají z místa na místo a ocitají se tam, kde zjevně nejsou vítáni. Obaly neustále ucpávají drenážní potrubí a obecně přispívají ke znečištění půdy a vodních zdrojů planety.

 

Mohlo by vás také zajímat: Digitální nevyžádané soubory, prostředí a zabezpečení: Proč potřebujete mazat nevyžádané soubory

 

V Keni jsou lidé nuceni pást zvířata doslova na odpadcích. Nespokojenost davu donutila zemi k opravdu radikálnímu rozhodnutí, díky kterému půjdou ti, kteří používají igelitové tašky, na čtyři roky do vězení. Jednoduše řečeno, Keňa zakazuje polyetylen. Buďte tedy opatrní a před odjezdem do Afriky se ujistěte, že s sebou nemáte žádné extra toxické koule.

 

Gruzii už také nebaví tolerovat neznalost spoluobčanů, a tak zavedla systém pokut. Budou vydány těm, kteří se odvážili vyhodit odpadky na ulici. Ano, za vyhozený nedopalek, cukrovou vatu a slupky semínek lze uložit pokutu 30 eur. Za vyhození něčeho vážícího více než dva kilogramy na ulici budete muset zaplatit asi 58 eur. Navíc budou potrestáni jak obyvatelé země, tak turisté, protože neznalost nezbavuje vinu.

 

 

Nelze říci, že takto radikální řešení přispívají k úplnému vědomému odstranění problému. Možná není nejlepším řešením odpadky zakázat, ale odmítnout je vyrábět? Není žádným tajemstvím, že hlavním odpadem obyvatel města jsou obaly. Uvědomělí občané České republiky si proto jednoduše otevřeli řetězec obchodů, které prodávají zboží bez obalu. V takových obchodech si můžete koupit domácí potřeby, kosmetiku a potraviny. Stejná prodejna se ve zkušebním režimu otevřela v Praze a do dnešního dne se dokázala udržet několik let včetně. Nabízí ke koupi jakékoliv obiloviny a luštěniny. Nedávno obchod oznámil, že rozšiřuje svůj sortiment a otevírá se pod obchodními právy. Podobná situace je v Itálii, Německu a dalších zemích.

Ekologická doprava na cesty

Těmto zprávám se nechce věřit, ale je to tak: veřejná doprava v Londýně, konkrétně autobusy, brzy přejde na nové palivo vyrobené z kávové sedliny. Kávový odpad se plánuje sbírat v továrnách, barech, kavárnách, kavárnách a restauracích po celém městě. Zaprvé snižuje množství odpadků, protože Londýňané ročně zanechají asi 200 000 tun kávového odpadu. Ropa vytěžená z odpadu by se podle plánu měla v určitých poměrech mísit s naftou – tak se získá nové palivo, které dokáže snížit škodlivé emise o více než 10 %. Tak získáte dvojí výhodu.

 

Němci se rozhodli držet krok a spustili ekologický a prakticky tichý vlak, který jezdí na vodík. Bude to první vozidlo svého typu, které bude jezdit na dlouhé vzdálenosti a do vzduchu vypouštět pouze páru nebo kondenzát.

 

Norsko přešlo od roku 2019 na elektrobusy a do 25. roku plánuje zcela opustit automobily poháněné palivem, protože tento zdroj nelze obnovit a kromě toho zanechává velkou škodlivou stopu na životním prostředí.

Při výletu nezapomeňte na kolo, válečky a další podobnou dopravu, která atmosféře a životnímu prostředí rozhodně neuškodí.

 

Ekologický život ve městě

Měla obrovská hlučná metropole s věčnými dopravními zácpami, drzými lidmi a honbou za lepším životem čas se nudit? Chcete klidné městečko se spoustou zeleně, ekologickou dopravou a pomalým rytmem, které vás nebude rozptylovat a umožní vám užít si volný čas? Pak musíte navštívit město Vilnius v Litvě, Krakov v Polsku, Austin v USA, nebo Curych ve Švýcarsku 

 

Jak zařídit ekologický výlet

Pokud chcete do našeho světa přinést trochu něčeho dobrého, a to zkusit zlepšit životní prostředí i obyčejným cestováním, pak vám může pomoci malé připomenutí.

 

 

Tato jednoduchá opatření sníží negativní dopad na životní prostředí:

 

  • Doprava. Pokud je na výběr, pak zkuste město objet ne taxíkem, ale na kole nebo MHD. Na dlouhé cesty dejte přednost stopování nebo vlaku.
  • Jídlo. Dopředu si vybírejte provozovny, které připravují jídla za použití sezónních produktů místního původu od farmářů. Nebo kupujte produkty s certifikátem potvrzujícím organický původ produktů.
  • Nakupování. Zapomeňte na nákupní centra, navštivte místní řemeslníky, sekáče nebo trhy. Můžete tak nejen snížit negativní dopad, ale také absorbovat místní chuť.
  • Místní atrakce. Nyní každé město založilo nějaké „zelené“ iniciativy města. Navštivte je, může to být zábava.

 

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
29.06.2023
vocabulary.updateblog
29.06.2023
Comments 0
Views 10
20 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: