Steve Jobs: "Připraveni bourat zdi, stavět mosty."

Steve Jobs: "Připraveni bourat zdi, stavět mosty." - icoola.cz - fotografie 1 

O Stevu Jobsovi bylo napsáno mnoho filmů a ještě více knih. Jeho postava je jakýmsi symbolem 21. století. Technologii, kterou vyrábí jeho korporace, používá téměř třetina světové populace. Jeho jméno zná miliony uživatelů, protože když se průměrného kolemjdoucího zeptáte, kdo je Jobs, určitě zmíní alespoň pár faktů. Proč se tato osoba stala tak slavnou? Jen díky pokroku v technologii? Jsou tyto úspěchy odrazem jeho jedinečného vidění světa kolem něj, jeho touhy měnit a zlepšovat se, jeho přístupu k penězům a vlastnímu podnikání a jeho nebojácnosti?

 

O gólech

Mladší generace si už Jobse nejspíš pamatuje jako milionáře, ale jeho zásady mají k modernímu chápání bohatého člověka daleko. Zůstal věrný svým studentským názorům a byl stejným „prostým mladým mužem“, který začínal svou kariéru v garáži svých rodičů.

 

„Nechci zemřít jako nejbohatší muž na světě. Jít spát s vědomím, že jsi dnes vytvořil něco úžasného, ​​to je můj účel."

 

Spoluzakladatel Applu přiznává, že odchod ze společnosti byl nejlepší událostí v celém jeho životě. Úspěch nahradil šikovnost nováčka a místo sebevědomí se objevila žízeň po vědění a svobodě. Jobs si takových okamžiků velmi vážil, protože byly nejkreativnější a nejaktivnější v jeho životě. Vždy ho hnaly cíle a měl nezastavitelnou touhu udělat něco velkého.

 

 

„Cílem je hledat úkryt, v jakémkoli stavu, hlavní je mít spolehlivý základ. Připraven na cokoli: bourání zdí, stavění mostů a osvětlení. Získal jsem spoustu zkušeností, mám šílenou energii a vidím podstatu věcí. Není strach začít znovu. Schopnosti - "vize podstaty", zkušenost s veřejným vystupováním a schopnost motivovat lidi a pomoci jim vytvořit něco velkého."

 

Steve vždy rád hledal a zůstal zvědavý. "Nepřestávej hledat," řekl, "i když jsi ještě nenašel, co jsi hledal." Nepřestávej. Když najdeme stejný okamžik, cítíme to a rozhodně si to nenechme ujít.“ I v těžkých chvílích mu cíl pomáhal přidat kapku optimismu, přinášelo potěšení a dávalo jeho životu smysl. Jobs si užíval vítězství stejně jako chyby. Nebál se jít vlastní cestou a nejednou dokázal, že každý, kdo opravdu chce, to dokáže a najde své místo.

 

„Neexistují úspěšní lidé, kteří nikdy neudělali chyby. Úspěšní jsou ti, kteří ji po chybě analyzovali a na základě výsledku upravili své plány. Jsem příkladem takového člověka."

 

"Pokud nevidíte vhodnou cestu - vydlážďte si novou sami."

 

 

O práci

Jeho kariéra je opravdu inspirativní. Ale postoj k dílu umožňuje pochopit, v čem přesně spočíval tvůrcův úspěch. Toto řekl:

 

„Jaký má smysl najímat hloupé lidi a pak jim říkat, co a jak mají dělat? Naopak najímáme lidi, aby nám řekli, jak máme věci dělat.“

 

To dává velký smysl. Pokud chce člověk řídit firmu nebo alespoň několik lidí a stát se dobrým lídrem, měl by si vybrat toho nejlepšího. Ale po výběru jim nebraňte v jejich práci. Jobs nebyl jediný, kdo sdílel tyto názory na management. Ocenil také:

 

  • Koncentrace

„Sněte ve velkém a začněte v malém. Nerozhazujte své myšlenky na všechny záležitosti současně. Nejprve si vezměte ty jednoduché a postupně přejděte k těm složitějším. Vždy myslete na důsledky."

 

  • Jednoduchost, protože je obtížnější dosáhnout

"To byla vždy jedna z mých manter - zaměření a jednoduchost." Jednoduchost je obtížnější pochopit. Dělat složité vyžaduje hodně úsilí, ale dělat to jednoduché vyžaduje ještě více. Ale nakonec to stojí za to, protože když dosáhnete této jednoduchosti, máte vše pod kontrolou.“

 

  • Poctivost k sobě a ostatním lidem jako záruka efektivity v práci

"Hlavní je být upřímný k sobě i ke svému okolí, dělat vše včas, nevzdávat se na cestě za svými cíli, i když se vše zdá špatné."

 

Kolektivní duch. Steve obdivoval písně Boba Dylana, Rolling Stones a The Beatles. Ten ho pravděpodobně inspiroval k tomu, aby řekl následující slova:

 

„The Beatles jsou dokonalým příkladem úspěšného podnikání. Každý z těchto chlapců byl talentovaný a dával pozor na své bratry. Vzájemně se doplňovaly, takže ve výsledku svět přijal více než jen součet jeho složek. Velké věci se nikdy nedělají samy. Dobře organizovaný obchod je možný jen díky vyváženému týmu.“

Není těžké uhodnout, že Jobs byl docela upřímný člověk. Byl to spíše vynálezce, který je tak zapálený pro svůj oblíbený podnik. Ve velkých korporacích ale nic inspirativního neviděl. Objem prodeje a úspěšnost produktů jeho firmy ho samozřejmě donutily expandovat a nabírat nové lidi. Zdá se ale, že se zakladateli zalíbila tvůrčí atmosféra, která v jeho týmu na samém začátku cesty panovala.

 

„Když se firmy dostanou na úroveň mnohamiliardových korporací, začnou ztrácet své principy. Mezi manažery a exekutory se objevují desítky manažerů na střední úrovni. Kvůli tomu se spojení s hlavním produktem přeruší a vášeň z práce na něm vyprchá. A vynálezci - ti, kteří se opravdu nestarají o své duchovní dítě - musí ujistit silnou vrstvu managementu, že dělají skutečně nezbytné věci."

 

  Abyste našli cestu "Nepotřebujete pracovat 12 hodin, ale hlavou!". To si myslel mladý americký podnikatel. Když už ale získal nějaké zkušenosti a znalosti, jeho rada pro ambiciózní začátečníky byla najít podstatu a to, co člověk opravdu rád dělá. Co nešetří úsilím. Práce mu prý zabere většinu života a ovlivní i jeho osobní život. Protože sebeúcta přichází až tehdy, když člověk investuje do něčeho pro něj skutečně cenného. Jinými slovy: "Dělejte to, co milujete, milujte to, co děláte."

O penězích

Každý z nás by si samozřejmě rád vydělal peníze svým oblíbeným podnikáním. Stavíme svůj denní rozvrh, svůj život tak, abychom dosáhli, postoupili na kariérním žebříčku a zbohatli. Místo toho Jobs doporučuje zaměřit se na myšlenku samotnou a nestanovovat si cíl čistě kvůli penězům.

 

„Když jsem cítil potřebu peněz, nešel jsem na první lepší místo, abych si přivydělal, sedl jsem si k přemýšlení. Myšlenka je nejcennější komodita na světě.“

 

„Ve 23 letech jsem měl na účtu více než milion dolarů. O rok později se částka zvýšila na deset milionů a za 25 let - dosáhla 100 milionů dolarů. Ale pro mě, člověka, který nikdy nic nedělal pro peníze, to bylo úplně jedno.“

 

Podstatu bohatství neviděl v jeho přítomnosti, ale v talentu, který později může přinést sen.

 

„Nepochybně existují lidé, jejichž hlavním hnacím motorem jsou peníze. Je ironií, že to jsou lidé, kteří nikdy nedosáhnou bohatství. Úspěšní jsou jen ti, kteří mají talent a nemyslí neustále na svůj kapitál.“

 

 

Výhled

Kromě jednoduchosti, které je obtížné dosáhnout a zvládnout, si Stephen cenil příležitosti zůstat ve svém řemesle nováčkem a dívat se na věci novýma očima. Kdo nebyl. Jak hippie, tak Krišnaita, experimentoval s vegetariánstvím a buddhismem.

 

„Podle buddhistického učení je názor nováčka nesmírně cenný. Proto je nesmírně důležité, abyste ji v sobě zachovali neporušenou a svěží.“

 

Podle vzhledu tohoto člověka můžeme soudit o jeho nenáročnosti. Vždy zdrženlivé barvy a jednoduché styly. Jeho obvyklou uniformou na prezentacích byl černý rolák, džíny a tenisky známé společnosti. Projevoval určitou askezi ve všech aspektech života. I v designu technologií, se kterými firma dobyla svět.

 

„Velkou pozornost věnuji postupným proměnám a snažím se jich dosáhnout ve svém vlastním životě. Vždy mě však přitahovaly revoluční změny. Jsou náročnější na přežití, vedou vás takovým životním obdobím, kdy se všem kolem zdá, že se vám nic nepodaří. Proto jsou cenné.“

 

Než tedy radikálně změníte svůj image a budete doufat v efekt, je lepší vyslechnout rady svého srdce a začít se měnit zevnitř. Cesta prošlá, přes chyby, neúspěchy nebo svědomí - to bude odměna.

 

„Každý člověk, který chce něčeho dosáhnout, musí cítit, co mu říká jeho srdce, a věřit své intuici. Oni nějak vědí, co vlastně chceš."

 

Jobs ve svých bláznivých nápadech, aniž by si to uvědomoval, ztělesňoval budoucnost. Lišil se od svých vrstevníků a netěšil se všeobecné oblibě. S odstupem času však lze s jistotou říci, že jde o skutečného revolucionáře.

 

 

O technologiích

Každý ví, že Jobs jeho vynálezy obdivoval, zacházel s nimi úzkostlivě, dbal na každý detail. Navzdory tomu, že jablečná společnost za 45 let existence vyrobila více než 10 milionů počítačů, hlavní postava v ní věří, že technologie mohou mít špatný vliv na mozek a lidskou produktivitu.

 

„Počítač je jedno z nejúžasnějších zařízení, se kterými jsem se kdy setkal. Je to kolo pro naše vědomí.“

 

„V televizi je to primitivní a zabere to spoustu času. Nezapínejte a ušetříte si pár mozkových buněk. Pozor však – dlouhé sezení u počítače Apple má podobné následky.“

 

Zde můžeme dodat, že na telefonu se v moderních podmínkách s nejrůznějšími aplikacemi můžete nudit. Proto je lepší vložit všechny volné zdroje do vymýšlení vlastní cesty, než bezmyšlenkovitě konzumovat nabízený obsah.

 

O lidech

Jobs byl dobrý analytik. Pečlivě si vybíral okolí a vážil si lidí, se kterými pracoval. Věřil, že vše, čím člověk je, jsou jeho myšlenky a prostředí. Koneckonců, ti uvnitř společnosti nás nutí ráno se probudit a jít do práce. Podnikatel vždy věřil, že klíčem k úspěchu v každém podnikání je pečlivý výběr pracovníků.

 

"Věřím, že člověka definuje jeho prostředí, ne dědičnost."

 

Stephen své rodiče dlouho neznal. Pěstouni vychovávali chlapce tak, aby byl šťastný a věřili v něj v každé fázi. Je jim za to upřímně vděčný a říká následující:

 

„Vychovávejte své děti tak, aby byly šťastné, ne bohaté. Až vyrostou, nepochopí cenu věcí, ale jejich hodnotu.“

Náš čas

Jobs vyjádřil dobré myšlenky o nejvzácnějším zdroji lidstva – o čase.

 

„Náš čas je omezený. Nemělo by se plýtvat životem někoho jiného.“

 

„Jedním z nejdůležitějších podnětů, díky kterému jsem se rozhodoval v nejtěžších chvílích, je vědomí mé lidské přirozenosti a pomíjivosti. Tváří v tvář smrti všechno okamžitě zmizelo: všechny starosti, sebevědomí, strachy a pochybnosti. A zůstaly jen opravdu důležité věci. Myšlenka na smrt je nejlepší způsob, který znám, jak pochopit, že není co ztratit, když člověk naslouchá svému srdci.''

 

Každý si výroky Stevena Jobse může vyložit jinak. Někdo bude mít bližší citáty o řízení podniku. Tito lidé budou motivováni cestou zakladatele a stejně jako on pocítí sílu hory přenášet. Jiní se najdou v jeho mírotvorných prohlášeních. Například o čase nebo hodnotě lidí kolem vás. Jedno lze říci jistě - tato osoba nemůže nikoho nechat lhostejným. Pro každého je něco, protože každý z nás má na tomto světě své poslání.

 

„Jsme zde, abychom přispěli tomuto světu. Jinak, proč jsme tady?"

 

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
29.06.2023
vocabulary.updateblog
29.06.2023
Comments 0
Views 5
32 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: