Jak špatně postavené budovy ovlivňují kvalitu ovzduší.

Jak špatně postavené budovy ovlivňují kvalitu ovzduší. - icoola.cz - fotografie 1 

Arkady Raikin ironicky řekl, že vdechujeme kyslík a spěcháme vydechovat všechny druhy ohavností. Tato slova by se samozřejmě neměla brát vážně. A i když se člověk za poslední půlstoletí prakticky nezměnil, kvalitu ovzduší ovlivnilo mnoho vlivů a historie je tak trochu zamotaná.

 

Není to poprvé, co akademici a vědci zaznamenali neustálý nárůst častých nemocí těch lidí, kteří každý den pracují v kancelářích. Hlavním problémem je, že ventilační systémy jsou organizovány nesprávně, chybí jim intenzivní proces výměny vzduchu. Velkou roli hraje také neustálá práce s počítači a velké množství lidí na metr čtvereční plochy.

 

Je tu něco, co vás může opravdu překvapit: člověk již stihl navrhnout a promyslet mnoho návrhových, konstrukčních a instalačních norem, stejně jako ventilační systémy, klimatizaci velkých budov. Existují také systémy ekologické certifikace, takže se vyplatí je používat pouze při stavbě budov, protože by rozhodně neměly být žádné problémy. Ale v praxi jsou výsledky ohromující.

 

Jak znečištěné ovzduší působí na lidský organismus

Ve všech zavedených standardech a normách se používá rozsah hodnot, který je vypočítán tak, aby se zabránilo úmrtí nebo vážnému akutnímu onemocnění člověka. A ani taková norma stavu životního prostředí není ukazatelem příznivého vlivu na celkovou pohodu či zdraví zaměstnanců. Při měření oxidu uhličitého můžete vidět, že jeho indikátory jsou v normálním rozsahu. To znamená, že pobyt uvnitř je formálně bezpečný, protože člověk kvůli tomu neztratí vědomí. Neustálý každodenní pobyt v takové kanceláři však bude mít negativní vliv na imunitu a povede k poklesu kognitivních funkcí. V důsledku toho bude zaměstnanec trvale nemocný a zaměstnavatel bude mít nízkou pracovní schopnost.

 

Existuje také další problém. Všechny normy dokumentů specifikují požadavky pouze na vzduch, nikoli na zařízení. Je tedy vidět, že ověření ventilačního zařízení prostě neexistuje. Ukazuje se, že neexistuje žádný skutečný způsob, jak zkontrolovat, jak přesné jsou specifikace zařízení. Navíc jsou takové kontroly velmi časově náročným a nákladným procesem.

 

Jak zjistit, zda je vzduch v kanceláři špinavý nebo ne

K tomu, abyste mohli posoudit, jak škodlivý je dopad (fyzikální, chemický, radiační i biologický), je potřeba objednat si celý komplex komplexních testů v laboratorních podmínkách. A pokud lze kontroly provádět při uvádění budovy do provozu, pak další sanace a další opravné práce s novými stavebními materiály žádné kontroly nevyžadují. Je nevýhodný pro svou vysokou cenu a volitelnost.

Stojí za zmínku, že problémy s ventilačními systémy a klimatem v budovách se nemusí objevit okamžitě, ale postupně. Ano, nikdo si nestihne všimnout špatných vlivů nekvalitního vzduchu a to dává falešný pocit bezpečí. Lékaři už říkají, že špinavý vzduch je jednou z příčin srdečních potíží. Nedávno jsme se zabývali hlavním problémem ventilačních systémů: azbestózou a legionelózou. Jejich místo však dokázaly vystřídat nové potíže. Jedná se o syndrom chronické únavy, v jehož existenci mnoho zaměstnavatelů prostě nevěří. Nyní můžeme říci, že tento problém s největší pravděpodobností souvisí s houbami a plísněmi. Žijí hlavně uvnitř stěn a stropů, v místech, kde byly tapety nesprávně nalepeny s překročením limitů vlhkosti. Takoví sousedé se vyvíjejí a žijí roky. Kvůli houbám a plísním je člověk vystaven dávce mykotoxinů, které se usazují v nosní sliznici. U prvního páru nejsou žádné příznaky, takže není možné si všimnout, že něco není v pořádku. Je pouze nutné, aby člověk upadl do psychosociálního stresu, protože se nemoc okamžitě probudí.

 

Míra znečištění ovzduší v kancelářích

Je třeba poznamenat, že kanceláře nejsou povinny kontrolovat úroveň znečištění ovzduší škodlivými toxickými bakteriemi. To bylo provedeno kvůli skutečnosti, že je obvyklé považovat takové bakterie za nekritické. Například na vdechování oxidu uhelnatého lidé po nakažení salmonelou rychle zemřou – budou mít zdravotní problémy, ale dají se odhalit po pár testech. Zde je vše jednoduché a jasné. Špatný vzduch ale k rychlé smrti nepřispívá a obecně na první pohled nezpůsobuje žádné vedlejší problémy.

 

 

Po tuctu let práce v takové místnosti však zaměstnanec onemocní cukrovkou nebo dokonce Alzheimerovým syndromem. Urychluje se také proces stárnutí těla. Objevuje se bolest hlavy a zvyšují se oxidační procesy. Výzkum provedený v USA prokázal přímou souvislost mezi vlhkostí vzduchu, extrémními teplotami, klimatizací a potížemi s migrénou mezi zaměstnanci.

 

Jak napravit situaci se znečištěným vzduchem v budovách

Samozřejmostí je dodržení všech důležitých norem a požadavků na projektování staveb s přihlédnutím i k poloze výškové budovy k oslunění a větrné růžice. Pravdou je, že ve skutečnosti není vždy možné tyto požadavky splnit. V této době byla většina areálů postavena nebo se staví na místech starých budov a areálů. Proto jsou všechny naděje pouze na inženýry a jejich řešení.

 

Jednotný ventilační systém se zpravidla používá v budovách, které jsou stavěny pro kanceláře, administrativu a budovy veřejné činnosti. Při nastavení a spuštění to funguje tak, že všemi místnostmi prochází proudění čerstvého vzduchu, což splňuje všechny požadavky zákazníka. Pokud se pokusíte změnit nastavení v jednom z domů, povede to k úplné nerovnováze systému. Rekonfigurace je velmi nákladná a časově náročná procedura. Ukazuje se, že centralizovaný ventilační systém může jen stěží kontrolovat úroveň vlhkosti a oxidu uhličitého.

Jakékoli komerční budovy se však používají k zamýšlenému účelu po mnoho let. Zároveň se nepředpokládá žádné přeplánování. Změnit by se neměl ani počet lidí. A nechte průměrné ukazatele norem teoreticky vypadat skvěle - v životě je pro udržení normální hladiny vzduchu v jednotlivých budovách nebo prostorách nutné použít individuální ventilační jednotku nebo speciální mechanismy, které upravují kvalitu vzduchu.

Koncept "zelené kanceláře"

Pokud začneme šířit koncept zelené kanceláře a další podobná řešení, změní se situace? Odborníci tvrdí, že v takových místnostech je povinnou podmínkou individuální regulace teplotních parametrů, rychlosti proudění vzduchu a vlhkosti. Zároveň je nutné provést alespoň jedno svědectví a není nutné je upravovat všechny najednou, proto se neprovádí.

 

Situaci je třeba pečlivě vyhodnotit, protože zelené standardy jsou primárně zaměřeny na proces úspory energie a zdrojů. Teprve nedávno došlo k pochopení, že úsporou zdrojů není možné dosáhnout vysoké kvality života. Proto nyní zní slogan „Od zelené energie ke zdraví!“. Nyní se v normách objevují lékařské parametry.

Zelené budovy by měly začít podrobnou kontrolou složení vzduchu, vlhkosti a teploty, vibrací, elektromagnetického pozadí a hluku. Rovněž je důležité provádět časté průzkumy úrovně vnitřního prostředí prostor. V opačném případě budou zaměstnanci často nemocní, jíst hodně léků,  v takovém případě plýtvají časem a penězi, což znamená, že bude nízká produktivita.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
03.07.2023
vocabulary.updateblog
03.07.2023
Comments 0
Views 7
20 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: