CZK

Rozvoj soukromé kosmonautiky

Rozvoj soukromé kosmonautiky - icoola.cz - fotografie 1 

 

V moderním světě probíhá rozvoj kosmonautiky nejen v rámci státních programů, jak tomu bylo dříve. Začalo se objevovat stále více soukromých společností, jejichž majitelé jsou připraveni financovat stavbu raket, průzkum vesmíru a vývoj dalších planet a jejich přirozených satelitů. Konkurence v tomto perspektivním odvětví je mezi USA, Čínou, Japonskem, Indií a evropskými zeměmi.

 

SpaceX je jedním z lídrů v kosmonautice

Společnost SpaceX (Space Exploration Technologies Corporation), kterou založil Elon Musk v roce 2002, se stala vynikajícím příkladem vlivu, který může mít soukromé podnikání na rozvoj jakéhokoli odvětví, dokonce i vesmíru. Tento obor vyžaduje obrovské finanční a vědecké zdroje, ale značné přílivy soukromého kapitálu mnohonásobně zvýšily efektivitu práce ve srovnání se státními programy na průzkum vesmíru.

 

Hlavní cíle společnosti jsou:

  • výrazné snížení nákladů na lety do vesmíru a vynášení nákladu na oběžnou dráhu na úkor vracejících se kosmických lodí;
  • kolonizaci Marsu.
  • Zpočátku Elon Musk plánoval pro aktivity své firmy využívat nosné rakety vyvinuté USA a Ruskem, postupem času však padlo rozhodnutí vyrábět vesmírná vozidla vlastního vývoje. K jejich tvorbě jsou využívány nejnovější inovativní technologie a řešení, což výrazně zvyšuje efektivitu a konkurenceschopnost.

 

V současné době se SpaceX zabývá:

  • vytvoření nákladních kosmických lodí, které zajišťují přepravu nákladu na blízkou oběžnou dráhu Země;
  • vytvoření vesmírných dopravních prostředků s posádkou pro přepravu astronautů a doplňování zdrojů na Mezinárodní vesmírné stanici;
  • se podílí na vývoji a realizaci slibného projektu vysokorychlostního vlaku pohybujícího se pomocí magnetického polštáře Hyperloop.

SpaceX navrhla a vyrobila nosné rakety Falcon 1, Falcon 9 a Falcon Heavy a také raketoplány Dragon a Dragon 1.

První tři starty Falconu 1 byly neúspěšné, náklad nebyl nikdy vypuštěn na oběžnou dráhu Země, ale čtvrtý a pátý byly úspěšné. Nosná raketa úspěšně dopravila malajskou družici, ale tam její použití skončilo.

 

Falcon 9 se stal úspěšnějším projektem, nosná raketa provedla 18 startů, z nichž každý byl úspěšný. Na místo určení byl dodán raketoplán Dragon, rovněž vyvinutý společností SpaceX. Pokud byla nosná raketa Falcon 9 zpočátku jednorázová, postupem času se začal vývoj zakonzervovat první stupeň a znovu jej používat. To výrazně snižuje výrobní náklady a snižuje náklady na start do vesmíru. V této době již bylo provedeno několik úspěšných vertikálních přistání na odpalovací rampě.

Jednou z největších těžkých nosných raket je Falcon Heavy, vyvinutá společností SpaceX na základě Falconu 9. Má opakovaně použitelný první stupeň a je vybavena bočními boostery. Tato nosná raketa je plánována pro lety na Mars.

Raketoplány Dragon (pro užitečné zatížení) a Dragon 1 (pro lidi) byly zprovozněny NASA a na dokovací místo s ISS je doručuje nosná raketa Falcon 9. Proběhlo asi deset startů, z nichž každý byl úspěšný.

Za celou dobu existence společnosti SpaceX vyvinula několik raketových motorů:

  • Poštolka (používá se pro II. stupeň nosné rakety Falcon 1);
  • Merlin (používá se pro první stupeň nosné rakety Falcon 1 a také pro první a druhý stupeň nosných raket Falcon 9 a Falcon Heavy);
  • Draco (navrženo pro manévry a vybavuje kosmickou loď Dragon a II stupeň nosné rakety Falcon 9 verze 1.0);
  • SuperDraco (používá se pro nouzový záchranný systém);
  • Raptor (ve vývoji).

Kdo je Elon Musk?

Elon Musk se narodil 28. června 1971 v Pretorii (Jižní Afrika) v rodině stavebního inženýra a kanadsko-jihoafrické modelky. První kapitál vydělal ve dvanácti letech prodejem počítačové hry vlastního vývoje, kterou nazval Blastar. Investováním peněz do nákupu a prodeje akcií farmaceutické společnosti se mladému muži podařilo vydělat dostatečnou částku na přesun do Kanady.

 

Elon Musk má bakalářský titul z fyziky a ekonomie a také vědecký titul v oboru materiálové vědy a aplikovanou fyziku.

SpaceX se stala třetí společností založenou Elonem Muskem po Zip2 a X.com (později přejmenované na PayPal). Po prodeji prvních dvou se již stal milionářem, a tak vznikla společnost zabývající se vesmírnými loděmi, která měla splnit jeho dávný sen o kolonizaci Marsu.

V současné době je Elon Musk zakladatelem a spoluzakladatelem takových společností, jako jsou:

  • Tesla, která vyrábí elektromobily;
  • SolarCity, která vyrábí solární panely;
  • OpenAI, která se zabývá tvorbou umělé inteligence;
  • Neuralink, která vyvíjí a vyrábí implantabilní rozhraní neuro komponent;
  • The Boring Company, zabývající se výstavbou tunelů.

19. února 2021 se Elon Musk stal nejbohatším člověkem planety, jeho majetek se odhadoval na 199,9 miliardy dolarů.

Dobytí Marsu: sen nebo realita?

Americký podnikatel a miliardář Elon Musk v roce 2016 na Mezinárodním leteckém kongresu představil plán na vytvoření „Meziplanetárního dopravního systému“, jehož cílem je dobýt Mars. V té době již vývoj v tomto směru probíhal u jeho společnosti SpaceX.

Myšlenka prozkoumat jinou planetu se zrodila v hlavě Elona Muska už dávno pod vlivem sci-fi románů Isaaca Asimova. Miliardář věří, že tak bude lidstvo schopné přežít v případě globální katastrofy. Proto plánuje převézt na Mars 1 milion lidí a uskutečnit asi 1000 startů pilotovaných kosmických lodí ročně. Doba trvání takového letu bude od 80 do 150 dnů, ale postupem času se plánuje její zkrácení na 30 dnů.

 

Mars byl vybrán z nějakého důvodu. Tato planeta je v současnosti nejvhodnější pro organizaci lidské kolonie z několika důvodů:

 

  • je v poměrně krátké vzdálenosti od Země a v okamžicích orbitální synchronizace, ke kterým dochází každých 26 dní, je snížena na minimum;
  • povrch má přijatelné klima ve srovnání s jinými planetami sluneční soustavy;
  • délka dne na Marsu se prakticky shoduje s jejich délkou na Zemi;
  • rok trvá asi dvakrát déle, ale ke změně ročních období dochází stejně jako na Zemi.

Elon Musk plánuje vyslat první kolonisty na Mars nejdříve v letech 2024 – 2026. Předtím je nutné, aby bezpilotní kosmické lodě dopravily na planetu různé vybavení. Průkopníci by měli vytvořit co nejpohodlnější podmínky pro další kolonisty. Existuje dokonce i přibližný plán osídlení Rudé planety:

 

  • Za prvé, první osadníci budou žít v raketách, pak - pod skleněnými kopulemi.
  • Začne těžba vodního ledu zpod povrchu planety.
  • Vznikne závod na výrobu metanu, kyslíku (z roztátého ledu) a oxidu uhličitého (z atmosféry).
  • Kolonistům bude vytvořen soubor pravidel samosprávy, podobný tomu pozemskému.

Elon Musk nezastírá, že život na Marsu může být příliš obtížný až nebezpečný a pravděpodobnost smrti prvních osadníků je velmi vysoká. Proto mise potřebuje dobrovolníky, kteří jsou nadšení stejně jako on.

 

Termíny zahájení kolonizace Marsu se odkládají, Elon Musk však věří, že do roku 2050 bude Rudá planeta obydlena prvním milionem lidí a jeho sen se splní.

Vase hodnoceni: