Proč je Old Man's Journey mistrovské dílo?

08 серпня 2023

user

Proč je Old Man's Journey mistrovské dílo? - icoola.cz - fotografie 1 

O čem je kniha „Old Man's Journey“?

Za prvé - kresba a vřelá atmosféra. Na spořiči obrazovky je barevný obrázek: jednoduchý dům stojí na svahu ve vodní hladině, za ním slunce pomalu zapadá za obzor a na pozadí skal a útesů září teplý malovaný západ slunce. Tento obrázek je fascinující, z nějakého důvodu se mi okamžitě vybaví "Stařec a moře" Ernesta Hemingwaye. Hned je jasné, že nás čeká něco jasného.

Za druhé – zpětná vazba od hráčů. Hru si skoro pochvalují. Mezi tisíci kladných komentářů nenajdete ani žluč, ani zlobu. Abych byl spravedlivý, zaznamenal jsem pouze 2 stížnosti: hra je příliš krátká, jen na pár večerů, a to, že se nespustila na iPadu, ale tuto chybu vývojáři brzy opravili. Málokdy se setkáte s hrou s tak horlivou lidovou podporou.



 

O čem hra je?

Pokusím se tento příběh vyprávět bez spoilerů. Hra začíná stejným domem na svahu. Žije tam dědeček, kterého napadne navštívit místa svého mládí, oddat se nostalgii a jen tak relaxovat, dívat se do světa.

Obecně je hra velmi krátká - průchod vám nezabere více než pár hodin, ale na tyto časy budete dlouho vzpomínat. Čeká na vás melancholický příběh o životě a jeho skutečných hodnotách. Jednoduchý životní příběh, který vás nenechá lhostejnými.



Grafika a herní styl

Navzdory skutečnosti, že tato iIndická hra je vyrobena ve formě kreseb, správně pozoruje perspektivy a stínové hry. Umělci vytvořili efekt, že před hráčem ožila olejomalba. Podle vyznění příběhu celkovému obrazu dominují světlé nebo tmavé barvy.

Animace jsou zde neohrabané – připadá mi to jako pouhých 3-10 snímků za sekundu, což překvapivě hraje do karet celkovému prostředí a atmosféře hry.

Čas od času se vám v průběhu děje zobrazí obrázky, které jsou nakresleny podrobněji než hlavní hra. Obrázky jsou mimochodem animované a nesou v sobě dobrou polovinu herního vyprávění, takže radím nejen je obdivovat, ale ve své podstatě i vznikat.

 

 

Něco málo o hře...

"Cesta starého muže" je snadno naučitelná hádanka. Vaším úkolem je navést staříka na místa, která v minulosti navštívil, a dotykem myši nebo senzoru je obnovit tak, jak si je pamatoval v minulých letech. Občas narazíte na překážky, pak budete muset zapomnětlivému dědečkovi pomoci vzpomenout si, jak je obejít. Vše, co potřebujete, je trocha vynalézavosti.

Hudba ve hře

Zvukový doprovod hry byl jasně nahrán pomocí hudebních nástrojů; struny, dechové a perkuse a mechanické a dokonce i jazýčky jsou zde uhodnuty. Bez hudebního vzdělání je těžké s jistotou říci, kde a co hraje, ale jedno lze říci jistě – hudba se dotýká, hraje na smyslné struny duše a udává ten správný tón příběhu.

Tuto hru musíte hrát pouze se zvukem a nejlépe se sluchátky. Všechny prvky hry jsou propojeny, a pokud jeden z nich vypadne z hráčova vnímání, veškerá magie je zničena.



Proč je Old Man's Journey mistrovské dílo?

Historicky se autor tohoto článku věnuje kreativitě dvanáct let. A pokud je to tak, mohu bez přílišné skromnosti zaručit, že můj názor za něco stojí. A trvám na tom - tato hra je mistrovské dílo!

Vyšla v roce 2017 a nedostalo se jí zasloužené pozornosti, zůstala bez povšimnutí. Je to smutné. Nebudu chodit a oznamovat svůj seznam, proč si Old Man's Journey zaslouží koupit:

  1. Vývojář kreativně přistoupil k metodě vyprávění – děj je jednoduchý, ale vyprávění je podáno přísně standardizovaným způsobem. Autor do poslední chvíle umně žongluje s hráčovou pozorností a jeho očekáváním. Během celé hry neuslyšíte z úst postav ani slovo, ani nepřečtete řádek textu, ale celé zápletce dokonale porozumíte.
  2. Dílo se nerozpadá na jednotlivé složky - celkový vizuál, hudba a děj se zde vzájemně podporují a doplňují. Žádný z vyjmenovaných aspektů z příběhu nevypadá. Vždy nasadili správný tón a kompetentně přivedli hráče k emoci.
  3. Dochuť – každé významné umělecké dílo za sebou zanechává zbytky, nějaký druh emocionálního chocholu, který nemusí pominout dny nebo dokonce týdny. Zde jste sledovali svůj oblíbený seriál se zvrácenou zápletkou a byli jste smutní, že je konec. Tady jste četli dobrou knihu, dokázali jste si zamilovat tyto postavy, tento svět, tento příběh a končí; v hlavě mi stále plují aforismy a dějové zvraty. Zde jste sledovali film s velkou sémantickou zátěží a ten se vám v hlavě plynule usadí snímek po snímku, slovo od slova. U "Old Man's Journey" jsem měl také dojem, že jsem četl něco jasného a poučného.


 

S "Old Man's Journey" jsem se seznámil během letního výprodeje ve "Steamu" a nelitoval jsem ani na vteřinu koupě této hry. Jakmile jsem zjistil, že je dostupný na IOS a Android, koupil jsem si ho tam. To je případ, kdy si chcete hru skutečně koupit, a ne ji jen hrát. Chtěl jsem poděkovat vývojáři za emoce, které jsem při hraní zažil. Dokud budou takové hry vycházet, kreativita nikdy nezemře.

avatar
vocabulary.authorblog Michaela Bartonova
vocabulary.createblog
08.08.2023
vocabulary.updateblog
08.08.2023
Comments 0
Views 36
15 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: