Proč moderní smartphony Android potřebují antivirus a je to nutné pro iPhone?

Proč moderní smartphony Android potřebují antivirus a je to nutné pro iPhone? - icoola.cz - fotografie 1

Proč moderní smartphony Android potřebují antivirus a je to nutné pro iPhone?

V dnešní době můžeme konstatovat, že operační systém Android několikrát zlepšil zabezpečení. Bez ochrany Google Play se v dnešní době neobejde žádný smartphone. A protože náš smartphone je již vybaven standardním antivirem, je potřeba instalovat další program, řekněme pro každý případ?

Antivirové programy jsou bezpochyby stále na vrcholu popularity, protože každý chce chránit svá zařízení co nejvíce. Pokud však před pár lety byl takový antivirus třetí strany téměř všelékem na všechny technické problémy, pak v dnešní době, kdy se moderní operační systémy staly nezávislými a schopné zařízení chránit, je stále potřeba obvyklých třetích stran antiviry?

Proč má Android antivirus?

Stojí za zmínku, že se jedná o poměrně mladou platformu, která je na vrcholu popularity a má samozřejmě mnoho uživatelů. A jak víte, tam, kde je mnoho uživatelů, existuje sladká tečka pro kyberzločince. A mějme nyní standardní silnou ochranu od Googlu, bude to stačit k zabezpečení našich osobních údajů?

Android, stejně jako iOS, má svůj vlastní rozsáhlý ekosystém. Už si ho stihli zamilovat mnozí, protože na rozdíl od stejného iOS má určitou otevřenost a dostupnost. Ano, můžete stahovat programy nebo jednotlivé soubory z těch zdrojů, kterým osobně důvěřujete. Můžete nakonfigurovat přístup na chytrém telefonu a nainstalovat nějaký jiný systém založený na Androidu. A čím více takových akcí provedete, tím pravděpodobněji způsobí nenapravitelné poškození vašeho gadgetu. Při stahování aplikací z neoficiálních zdrojů však musíte sami pochopit a přijmout všechna rizika a příslušná opatření.

 

Buďte velmi opatrní při stahování jakýchkoli souborů ze zdrojů třetích stran. Stále se doporučuje něco stáhnout prostřednictvím obchodu s aplikacemi Play Market. Mimochodem, při stahování aplikací z neznámých zdrojů vám smartphone pošle varovnou zprávu. Po instalaci aplikace ze zdroje třetí strany vám Ochrana Google Play nepomůže, protože byla vytvořena pouze pro kontrolu aplikací stažených z trhu Play. A zde může přijít na řadu dodatečná ochrana v podobě antiviru.

Proč není Play Market vždy bezpečný

Android je na technologickém trhu poměrně dlouho, takže měl dostatek času, aby uživatelům dokázal spolehlivost svého operačního systému. V roce 2017 se tedy k obecné kontrole objevila ochrana Google Play - standardní bezpečnostní systém, který pracuje na technologii strojového učení a skenuje obchod Google Play, aby detekoval škodlivé programy a soubory.

 

Když mluvíme konkrétně o ochraně Google Play, je schopna analyzovat aplikace pouze na vašem zařízení. Chcete-li povolit ruční ověření, musíte přejít na Google Play a najít položku „Moje aplikace a hry“. Dále by zde měla být ikona "Aktualizovat", na kterou byste měli kliknout.

 

Bez ohledu na to, jak skvělá je funkce Google Play Protection, bohužel nebude schopna poskytnout uživateli 100% ochranu před škodlivým softwarem. Vzhledem k tomu, že velmi často mohou být programy s viry v obchodě s aplikacemi déle než půl roku. Stalo se tak již relativně nedávno, kdy uživatelé na Play Marketu narazili na QR skenery a budíky, které byly vlastně nositeli trojského koně Asia Hit Group. V době, kdy byl problém odhalen, si tyto aplikace stáhlo již několik desítek tisíc spotřebitelů. Samotný trojský kůň byl navržen tak, aby měl plný přístup k osobním informacím uživatelů.

Trend Micro, japonská společnost, která vyvíjí software pro kybernetickou bezpečnost, provedla studii, ve které bylo zjištěno, že na trhu Play je asi 37 falešných antivirů. Po stažení a instalaci takových antivirů se v telefonu objevil škodlivý software, který vydával falešná varování a neustále zobrazoval reklamy. Takové programy také neustále žádají o povolení k přístupu k mnoha aplikacím, aby mohly ukrást osobní data uživatele.

 

Co udělat pro zabezpečení smartphonu

Nejjednodušší věc, kterou můžete a měli byste udělat, je nestahovat programy a soubory z neznámých zdrojů, které nezaručují bezpečnost a spolehlivost. Je také nutné pochopit, že malware silně ovlivňuje bezpečnost Androidu. Vždy tedy stahujte aplikace pouze z oficiálních obchodů nebo zdrojů.

 

Než si něco stáhnete, měli byste si udělat malý průzkum, abyste zjistili, zda má aplikace štítek Editor's Choice a zda aplikaci vytvořil známý a uznávaný vývojář. Nezapomeňte se podívat na hodnocení aplikace, to znamená, zda má vysoká hodnocení a jaké komentáře k ní uživatelé zanechávají na trhu Play i na fórech.

Tyto jednoduché akce vás ušetří nutnosti instalovat další antivirus, který se však může ukázat jako další trojan. Pokud přesto chcete svému smartphonu poskytnout větší ochranu, pak si pečlivě prostudujte nejoblíbenější antiviry pro Android.

Potřebujete antivirus na iPhone?

Pokud jsme se již zabývali bezpečnostní situací zařízení Android, co by pak měli dělat ostatní spotřebitelé? Už dávno je prokázáno, že operační systém iOS je mezi hackery nejnenáviděnější. I když stále existují případy a neustále jich přibývá, kdy se i iOS stane zranitelným. Lze tedy iOS skutečně považovat za jeden z nejbezpečnějších operačních systémů?

Dá se říci, že ano, protože váš iPhone vždy ochrání před jakýmikoli viry. Zde hraje obrovskou roli uzavřený ekosystém, protože kvůli extrémně tajnému zdrojovému kódu systému a také nemožnosti přístupu k souborům iPhone si hackeři musí lámat hlavu a trávit spoustu času vytvářením a nasazováním škodlivého softwaru. Zatímco vytvoření škodlivého programu pro Windows nebo Android zabere mnohem méně času a prostředků.

Aplikace pro iPhone je navíc nutné stáhnout z App Store. A není žádným tajemstvím, že Apple velmi pečlivě kontroluje každý nový software, než jej povolí v App Store. Kromě toho jsou všechny aktualizace programu také zkontrolovány, schváleny a teprve poté se objeví v obchodě.

Velcí vývojáři nebudou vytvářet antiviry pro produkty Apple, protože to pro ně prostě není rentabilní. Uživatelů produktů Apple je prostě mnohem méně než uživatelů Windows nebo Androidu. Ukazuje se tedy, že iOS lze nazvat ostrovem svobody od virů a škodlivého softwaru, pokud používáte svůj smartphone tak, jak je koncipován v Cupertinu.

Útěk z vězení – zranitelnost iPhonu?

Pokud mluvíme o slabých stránkách systému iOS, pak se zjevně jedná o útěk z vězení. Uživatel, který se rozhodl pro útěk z vězení systému, lze říci, osobně otevírá dveře hackerům do souborového systému svého iPhonu. Pokud je souborový systém otevřený, je extrémně zranitelný a nebezpečný pro smartphone, který prostě nemůže bojovat se škodlivými útoky hackerů.

 

Jailbreaking OS vám nejen ponechá volný přístup k různým skrytým funkcím, ale také vám umožní nainstalovat software, který není na seznamu testovaných a důvěryhodných programů společnosti Apple. Pamatujte, že po stažení programů nebo souborů z neověřených zdrojů vám nikdo neposkytne záruku bezpečnosti těchto stejných souborů nebo aplikací. Pokud jste provedli útěk z vězení, doporučujeme okamžitě nainstalovat antivirus a teprve poté provést další akce. V opačném případě máte obrovskou šanci být jedním z mála nešťastných, kterým se podařilo infikovat svůj iOS trojským koněm. Virus může také přijít z druhé strany, prostřednictvím cloudových služeb nebo e-mailu.

Jak si iOS a Google navzájem ubližují

Navzdory uzavřenému ekosystému iOS je stále možné pro něj vytvořit virus. Pokud se virus nedostal do operačního systému, bude moci přistupovat k osobním údajům například prostřednictvím stejného prohlížeče. V každém případě, i když jste nikdy neudělali nic nebezpečného pro iOS, váš smartphone může mít stále slabá místa, přes která může proniknout malware. Nejčastěji se jedná o cloudová úložiště neposkytovaná systémem iOS. Řeč je o Googlu nebo Dropboxu, známém všem uživatelům Androidu, a dalších. Taková úložiště mohou infikovat váš iPhone trojským koněm, pokud se rozhodnete stáhnout jakékoli neověřené soubory do telefonu a také je spustit. Disk Google nekontroluje velké soubory a archivy na přítomnost virů.

 

Také byste neměli zapomínat na e-mail, protože prostřednictvím něj probíhá aktivní výměna souborů. Možná váš iPhone stále potřebuje další antivirus, pokud chcete používat aplikace Google.

Jak nainstalovat antivirus na iPhone

Pokud chcete najít antivirový program pro iPhone, App Store vám s tím pravděpodobně nepomůže. Je velmi těžké tam najít něco konkrétního, a to z toho důvodu, že neexistují žádné antiviry speciálně pro iPhony. A zopakujme si znovu důvod - uzavřený operační systém Apple, který jednoduše eliminuje jakoukoli možnost výskytu virů. Apple je na tuto skutečnost velmi hrdý a vždy se to snaží zmínit. Na iPhone je stále možné nainstalovat antivirus, i když je to trochu jiné, než na co jsme zvyklí ze stejného Androidu nebo Windows.

 

Zapomeňte na jednoduchý antivirus, protože byste měli začít hledat aplikace, které jsou zaměřeny na ochranu vašeho telefonu před ztrátou nebo krádeží. Téměř všechny takové programy mají funkci skenování smartphonu a síťové obrazovky, což znamená, že je možné zkontrolovat přítomnost viru v OS.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
07.06.2023
vocabulary.updateblog
07.06.2023
Comments 0
Views 21
26 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: