Proč je plastový sáček šetrnější k životnímu prostředí než papírový?

09 серпня 2023

user

Proč je plastový sáček šetrnější k životnímu prostředí než papírový? - icoola.cz - fotografie 1 

V moderním světě je plast prohlášen za zlo číslo 1. Zejména jde o plastové tašky na jedno použití, které se nacházejí i v oceánu v hloubce mnoha kilometrů. Ano, vyskytl se problém. Dávno pryč jsou doby, kdy byly igelitové tašky luxusem. Byly umyty, vysušeny, znovu použity. Nyní jsou tak levné, že je jednodušší koupit nové balení a staré vyhodit.

Odhozené balíky sebere vítr, odlétají ze skládek na mnoho kilometrů. Plasty se dostávají do podzemních vod a přes ně do potravin.

Jako alternativa k plastovým se doporučuje použití papírových sáčků. Jsou považovány za bezpečnější pro životní prostředí. To je způsobeno skutečností, že papír je ekologicky bezpečný materiál, který se rozkládá téměř okamžitě. Jaká je ale skutečná situace? Situaci je přeci potřeba hodnotit komplexně, ne pouze jedním aspektem.

 



 

Obecný rozbor ale ukazuje, že papírové sáčky jsou pro přírodu škodlivější než plastové. Hlavní škoda je způsobena ve fázi jejich výroby. Památkáři s tím z nějakého důvodu nepočítají.

Papír se vyrábí ze stromů, což znamená, že se kácí lesy – plíce planety, které vážou oxid uhličitý.

Druhým důležitým aspektem je spotřeba energie. Čím více energie se spotřebuje, tím více uhlíku se uvolní do atmosféry. O škodlivosti uhlíku a o uhlíkové stopě jsme psali v jednom z našich článků. Takže při výrobě papíru je spotřeba energie o 90 % vyšší než při výrobě plastu.

Objem vody spotřebovaný při výrobě papíru je 20x větší než objem, který „sežere“ plast. K výrobě papíru se používají chemikálie, které nejen znečišťují okolní vodní plochy, ale také způsobují kyselé deště.



Zhodnocením všech pro a proti tedy vědci došli k závěru, že běžný polyetylenový sáček není pro životní prostředí tak škodlivý jako papírový. Jeden papírový sáček způsobí stejné škody na životním prostředí jako několik plastových sáčků.

 

Plátěné tašky by mohly být dobrou alternativou k oběma typům tašek. Existuje ale řada významných faktorů, které jejich použití omezují. Prvním faktorem jsou spotřebitelské návyky. Souhlasíte, plastový sáček je pohodlný. Druhým faktorem je neochota obchodních řetězců měnit igelitové tašky za tašky plátěné.

 

Zbývá tedy jediné – masivně zřídit linky na likvidaci plastu a povzbudit obyvatele, aby je odevzdávali do recyklačních míst, místo aby je vyhazovali do popelnic.

avatar
vocabulary.authorblog Michaela Bartonova
vocabulary.createblog
09.08.2023
vocabulary.updateblog
09.08.2023
Comments 0
Views 36
7 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: