Proč je nabíjení telefonu v noci špatný nápad

Pojmenován důvod, proč je nabíjení telefonu v noci špatný nápad - icoola.cz - fotografie 1 

Pojmenován důvod, proč je nabíjení telefonu v noci špatný nápad

Technologie se každým rokem neustále vyvíjejí a zdokonalují, mobilní zařízení, konkrétně chytré telefony, se již staly nedílnou součástí našich životů, a proto roste potřeba jejich pravidelného dobíjení přímo úměrně s rozšiřováním jejich funkčnosti. I zařízení s velkou kapacitou baterie vystačí pouze na den či dva aktivního používání, a to z toho důvodu, že technologie v této oblasti se zatím nemohou pochlubit znatelným skokem. Telefon tedy musíte nabíjet poměrně často, ale na to, jak správně nabíjet mobil, přemýšlí málokdo. Nejčastěji se smartphone nabíjí celou noc, aby bylo možné zařízení používat celý další den bez obav o výši nabití. Tímto způsobem zůstává zařízení připojeno k elektrické síti po dlouhou dobu i po úplném nabití jeho baterie, ale jak to ovlivňuje stav baterie a zda je ještě nutné změnit přístup k tomuto postupu v abychom prodloužili životnost baterie, budeme analyzovat podrobněji.

 

Potřebujete nabíjet telefon celou noc?

Moderní mobilní telefony používají lithium-iontové baterie, jejichž plné nabití trvá v průměru asi dvě hodiny. Pokud necháte telefon nabíjet celou noc, neznamená to, že se bude hromadit přebytečný náboj, s tím si nemusíte dělat starosti, protože většina moderních smartphonů má nainstalovaný ovladač nabíječky, který po dosažení 100% nabití vypne napájení. Ještě před 10–15 lety nebyly lithium-iontové baterie vybaveny takovými ovladači, takže měly mnohem menší šanci na dlouhodobou službu a mohly se také vyfouknout nebo dokonce explodovat, a to i v důsledku předčasného odpojení od elektrické sítě.

V dnešní době se rizika výrazně snížila, především díky zavedení speciálních čipů, které řídí proces nabíjení a plní řadu dalších funkcí:

  • Prevence přebíjení baterie;
  • Omezení dodávky proudu;
  • Ochrana proti přehřátí;
  • Vyvážení baterie a ochrana proti hlubokému vybití, které s sebou nese ztrátu kapacity.

I když zařízení po dosažení plného nabití automaticky odpojí napájení, bude si nadále udržovat maximální nabití, a pokud necháte telefon nabíjet přes noc, dojde k poměrně velkému počtu opakovaných nabíjecích cyklů, které kompenzují malou ztrátu kapacita. V takových podmínkách se lithium-iontová baterie rychleji opotřebuje a ztratí svou kapacitu. Baterie telefonů navíc podle odborníků nepotřebují plné nabití, ale právě naopak, protože při vysokém napětí dochází i ke zvýšenému opotřebení baterie. V případě iPhonu se pro maximalizaci životnosti baterie doporučuje nabíjet zařízení mezi 40 a 80 procenty.

Pokud nastane situace, kdy byl telefon celou noc na nabíječce a nenabíjel se, je pravděpodobné, že baterie prostě dosloužila, zvláště pokud stejné zařízení používáte 2-3 roky. Je důležité pochopit, že každý nabíjecí cyklus opotřebovává baterii, všichni výrobci na to upozorňují, takže telefon časem ztrácí „procenta“ nabití mnohem rychleji a nakonec může přestat reagovat na připojení ke zdroji energie celkem.

Samozřejmě, pokud se telefon v noci nenabíjí, může to mít jiné důvody, a to:

  • Vadný napájecí adaptér nebo kabel;
  • Nedostatek požadovaného napětí v zásuvce;
  • Nabíjecí zásuvka je ucpaná;
  • Problémy se softwarem.

Rizika spojená s poklesem napětí

U všech zařízení připojených k elektrické síti po dlouhou dobu existuje riziko, že se stanou obětí náhlých napěťových rázů, ke kterým může dojít v důsledku nehod, nadměrného zatížení nebo jiných náhodných faktorů. Přitom v tomto případě mohou být i speciální ochranné prostředky k ničemu. Tím, že necháte telefon v noci na nabíječce, tedy výrazně zvyšujete pravděpodobnost takto nepříznivého výsledku.

 

 

Důležitá je také kvalita příslušenství, zejména nabíječky. Pro nabíjení smartphonu je lepší nepoužívat levné kabely nebo adaptéry, ale pouze originální nebo licencované výrobcem, protože se tak staráte o zachování svých zařízení. V opačném případě může dojít k přehřátí nebo zamrznutí mobilního zařízení, což také povede k nežádoucím důsledkům, zejména pokud k tomu dochází pravidelně.

Můžete si nabíjet telefon v noci?

Jak již bylo zmíněno, moderní baterie nevyžadují maximální nabití a také velmi negativně snášejí nadměrnou ztrátu kapacity, takže je lepší nečekat na dosažení nulových ukazatelů, ale připojit telefon k síti alespoň s 30% baterie. Částečné nabíjení je nejlepší způsob, jak prodloužit životnost baterie, protože snižuje opotřebení. Pokud pravidelně necháváte telefon připojený přes noc, zařízení bude plně nabité až do rána, i když jeho dosažení trvá jen několik hodin. V důsledku toho dojde nejen k nadměrnému zahřívání, ale také ke zvýšenému opotřebení baterie.

 

V odpovědi na hlavní otázku, zda je dovoleno nechat telefon nabitý celou noc, můžeme pouze doporučit, abyste to nedělali, protože je to v každém případě nežádoucí, a to jak pro baterii, tak pro zařízení samotné obecně. Pokud je to naléhavé, je lepší nabíjet zařízení v noci za následujících podmínek:

  • Použití ochranných zařízení proti poklesu napětí v elektrické síti;
  • Výhradně originální nebo certifikované příslušenství;
  • Kontrola nadměrného zahřívání baterie během napájení;
  • Nečasté používání rychlonabíjení.

Mnoho majitelů telefonů zanedbává nebo prostě neví o nejjednodušších pravidlech pro nabíjení svých zařízení, což v konečném důsledku vede k rychlému opotřebení baterie a nutnosti její výměny, případně se to stane osudným pro samotné zařízení. Odborníci opravdu nedoporučují nabíjet telefon celou noc a každý majitel se rozhodne, zda v tom bude pokračovat nebo ne.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
08.06.2023
vocabulary.updateblog
08.06.2023
Comments 0
Views 10
15 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: