Přehled služby Apple Arcade

Přehled služby Apple Arcade - icoola.cz - fotografie 1 

Další zajímavé novinky byly oznámeny na prezentaci společnosti Apple v roce 2019, kde hlavní událostí bylo samozřejmě vydání nové řady iPhone. Tehdy společnost poprvé spustila vlastní herní službu Apple Arcade a v prvních fázích o ní nebylo mnoho informací, ale po nějaké době můžeme plně zhodnotit všechny vlastnosti této služby, její význam v moderní realitě a možnosti dalšího rozvoje.

 

Apple Arcade - co to je?

Arcade je herní služba, ke které lze přistupovat z jakékoli platformy Apple, měsíční předplatné Apple Arcade, jehož cena je 4,99 $, umožňuje přístup k celému katalogu herních projektů služby. Stejně jako u jiných moderních služeb je první měsíc používání k dispozici zdarma. A ti uživatelé, kteří si koupili jedno ze zařízení, které bylo oznámeno na stejné zářijové prezentaci, získali bezplatný přístup k Arcade na rok.

 

V App Store pro každou platformu je Arcade prezentována jako samostatná kategorie a může k ní přistupovat každý uživatel zařízení se systémem iOS 13 nebo vyšším. Po otevření této kategorie budete okamžitě vyzváni k přihlášení ke zkušebnímu odběru, po absolvování standardního registračního postupu se na obrazovce objeví rozhraní podobné jakékoli sekci obchodu, ale s některými funkcemi. Za prvé, absence cen, stejně jako standard u mnoha aplikací z Apple obchodů, upoutá nápis „Built-in purchases“. Podstatou je, že uživatel již zaplatil vývojářům při přihlášení k placenému předplatnému, takže hry jsou zcela bez reklam a již zmíněných vestavěných nákupů.

 

 

Stojí za to dát Apple svůj závazek, protože tímto způsobem společnost vylučuje jakékoli možnosti dalšího výdělku od svých uživatelů. Při instalaci hry z klasického App Store totiž nikdy nemůžete s jistotou říci, zda budou pro pohodlnou hru potřeba další peněžní investice a v jaké výši.

 

Po stisknutí tlačítka "Stáhnout" proběhne standardní postup, hra se stáhne do zařízení a objeví se v seznamu nainstalovaných aplikací. Co je ale na Arcade zvláštní, je to, že si hru můžete stáhnout i na jiné platformy, přičemž si svůj postup uložíte synchronizací přes Game Center. Jednoduše řečeno, při hraní hry na svém iPhonu na cestách může uživatel pokračovat ve hře ze stejného místa doma, například na MacBooku.

 

Hry pro Arcade

Vzhledem k již zmíněným vlastnostem je jasné, že pro herní projekty na Arcade musí být stanoveny jasné a poměrně přísné požadavky. Hru není možné jednoduše přesunout z klasického Storu do Arkády, protože předtím je potřeba hru přizpůsobit multiplatformě a také zajistit pohodlné hraní díky absenci in-game nákupů. To je hlavní háček, protože většina herních projektů je navržena pro pravý opak, to znamená, že hra je nakonfigurována tak, že hráč musí kvůli její přílišné složitosti provádět samostatné nákupy ve hře. možnost dalšího postupu. Navíc je nutné udržovat vysokou kvalitu her prezentovaných v Arkádě, protože na tom bude záviset její úspěch a obliba u publika.

Lépe řečeno, Arcade na rozdíl od App Store nemůže a nemělo by obsahovat hru, která není speciálně upravena pro tuto kategorii a splňuje požadavky pouze formálně. Ve skutečnosti si tak uživatel bude moci výrazně ušetřit čas při hledání hry, protože je zcela běžnou situací, kdy po stažení jakékoli hry z obvyklého obchodu Apple a pokusu o její hraní vyjde najevo, že tato projekt absolutně nestojí za čas strávený nad ním.

Vše má ale háček, v případě Arcade jde o poměrně skromný výběr her, zvláště s ohledem na rozsah klasického App Store. Ale i tak je najít něco zajímavého opravdu mnohem jednodušší, a to i díky některým exkluzivitám, zejména pro fanoušky všemožných arkád a questů. Seznam herních projektů, které si zaslouží pozornost, zahrnuje následující:

 

  • Mutazione;
  • Shinsekai: Into the Depths;
  • Hot Lava;
  • Bleak Sword;
  • Jenny LeClue - Detectivu;
  • Dodo Peak;
  • Sayonara Wild Hearts.

U těchto projektů samozřejmě dobré hry v Arcade nekončí a vzhledem k individuálnímu vkusu každého hráče se vám mohou líbit hry úplně jiných žánrů.

Obdoba Apple Arcade

Od 20. dubna letošního roku je na platformách iOS a MacOS dostupná cloudová herní služba Xbox Cloud Gaming, která umožňuje uživatelům zařízení Apple hrát hry Xbox prostřednictvím prohlížeče. Tato služba od Microsoftu na zmíněných platformách bude nově fungovat v beta testovacím režimu, k účasti je tedy nutná pozvánka.

Xcloud iOS beta bude k dispozici za měsíční předplatné a v režimu beta testování budou moci hráči hodnotit více než sto různých herních projektů, včetně exkluzivit pro konzole Xbox. Zvláštností streamovací herní služby je, že nyní není nutné mít doma konzoli, ale můžete si zahrát jakoukoliv hru z katalogu přímo na svém iPhonu nebo iPadu. Náklady na předplatné xcloud na iOS, s přihlédnutím k některým omezením, která poskytuje beta testovací fáze, dosahují 4,99 $ měsíčně, ale po hlavním vydání se zvýší na 9,99 $.

Všichni účastníci testu se mohou přihlásit do Microsoft xCloud přes oficiální web Xbox a hrát jakoukoli hru pomocí prohlížečů Safari, Chrome nebo Edge. Pro pohodlné ovládání můžete připojit jakýkoli kompatibilní ovladač, nechybí ale ani podpora dotykového ovládání, které je aktuální zejména u přenosného hraní.

 

Bohužel, xcloud nebude ode dneška dostupný, protože betatest je plánován pouze ve 22 zemích. Microsoft tímto způsobem plánuje prostudovat zpětnou vazbu hráčů a pokud možno službu optimalizovat pro použití na zmíněných platformách.

 

Srovnávat xbox game pass vs Apple Arcade není úplně správné, protože hry prezentované na jedné a druhé službě se výrazně liší co do rozsahu a žánrů. Potřebuje však Apple Arcade objemné herní projekty, nebo by se měl stále zaměřovat na malé a trubkové hry, distancovat se od hraní na konzolích a PC, a zabírat tak samostatné místo. Katalog Arcade však nezahrnuje pouze timekillery, ale také vážnější projekty, které vás nutí vrhnout se do hry po hlavě. Není pochyb o tom, že si tato služba najde své publikum a pozitivně ovlivní mobilní herní průmysl a donutí vývojáře vytvářet jedinečné a zajímavé projekty, které, což je důležité, budou loajální k hráči.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
04.07.2023
vocabulary.updateblog
04.07.2023
Comments 0
Views 9
18 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: