Přehled navigačního systému Waze

Přehled navigačního systému Waze - icoola.cz - fotografie 1 

Waze je jedním z nejoblíbenějších navigačních systémů, které lze vidět v autech majitelů gadgetů Apple.

 

Historie vývoje Waze se dá začít v roce 2013, kdy Google koupil malou, dříve neznámou izraelskou společnost, která se zabývala vývojem navigací pro chytré telefony. Je s podivem, že Google, majitel mapové aplikace, věnoval pozornost dříve neznámým konkurentům. Dalším pozoruhodným faktem je výše obchodu. Za nevšední společnost bylo zaplaceno 1,3 miliardy amerických dolarů. Místo toho Google dostal plnohodnotné mapy pro 13 zemí světa a 50 milionů uživatelů. Zajímavá skutečnost se stala i po koupi. Colossus firmu nepohltil, Waze dál roste a vyvíjí se v rámci Googlu.

 

 

Hlavní výhodou programu je jednoduchost rozhraní. To je velmi důležité, je nutné vyloučit všechny možné faktory, které odvádějí pozornost od řízení auta. Nejsou zde žádné zbytečné ikony, nápadité designové nápady atd. Neexistují žádné podrobné nákresy ulic, 3D mapy atd. I když to není to nejdůležitější. Pokud si chcete část mapy prostudovat blíže, můžete ji přiblížit a rozbalit.

Jak vypadá aplikace Waze

Ihned po otevření aplikace se dostanete do navigační mapy a vyhledávací lišty.

 

Navigátor byl vytvořen pro řidiče. Je zde implementován princip činnosti. Čím aktivnější uživatelé, tím podrobnější bude mapa. Můžete přidat širokou škálu dat: informace o dopravních zácpách, policejních stanovištích, kamerách, ledu, špatné kvalitě povrchu vozovky atd. Můžete zadat informace nejen o samotné silnici, ale také o silničních službách: čerpací stanice, kempy atd. Na čerpací stanici můžete dokonce specifikovat cenu benzínu různých značek.

Uživatelé aplikace se mohou navzájem vidět na mapách a posílat upozornění například na policejní hlídku na silnici.

 

 

Waze je víc než jen navigátor. Aplikace je také jako sociální komunita. Tohle je bratrstvo řidičů. Účastníci se mohou na silnici nejen vidět, ale také komunikovat. Můžete si vytvořit téma k diskusi, vyměňovat si v něm informace.

V dolní části obrazovky je nabídka. Je velmi funkční. Můžete zanechávat poznámky, plánovat trasu. Pokud zadáte požadované místo, navigátor nabídne několik alternativních možností trasy. Někomu se nelíbí, že mapy nejsou krásně nakreslené. Z našeho pohledu to není kritické. Hlavní je najít správnou cestu.

Pokud je navigace bezchybná, pak se to samé nedá říct o hlasovém vytáčení. Někdy vydává nejen požadovanou adresu, ale i další s podobným zvukem. Můžete zde hledat nejen adresy. Do vyhledávání můžete zadávat zajímavá místa podle kategorií. Například: banky, obchody s autodíly, architektonické památky. Může to být cokoli, cokoli, co řidiči považují za hodné pozornosti. Přestože mapu vytvářejí sami uživatelé, mnoho adres služeb a obchodů je staženo z map Google a Foursquare. Je tedy snadné zde najít potřebný obchod nebo službu.

Pokud z nějakého důvodu nedůvěřujete mapám Waze, můžete vždy přejít na Mapy Google.

Navigátor razí cestu i v podmínkách špatného připojení k internetu. Trasa je velmi přesná, na mapách sice neuvidíte zácpy, práce na silnici atd., ale dojedete.

Zvláštností Waze je, že si jej uživatelé naplňují sami. Vždy můžete přidat informace o problémech na silnici. To vám umožní aktualizovat obrázek včas.

 Otevřená platforma je nepochybným plusem aplikace. Je velmi důležité, když si řidiči sami všimnou, co považují za důležité a zajímavé. Je pravda, že tento přístup má značné nevýhody. Mohou se vyskytnout chyby, neaktuální informace nejsou vždy vymazány včas. Tento problém se snaží vyřešit pomocí systému hodnocení. Každý účastník má určité hodnocení, záleží na mnoha složkách: délce používání aplikace, množství zadaných informací, jejich relevanci.

Systém hodnocení se skládá z pěti kategorií. Vážné změny mohou provádět pouze ti, kteří dosáhli čtvrté úrovně a výše. Čím více kilometrů najedete s aktivovanou navigací Waze, tím vyšší bude hodnocení.

Nepochybně systém hodnocení, schopnost komunikovat mezi sebou, diskutovat o tématech - to je velmi zajímavý doplněk programu. Ale to není to hlavní. Hlavní je pohodlná a kvalitní navigace. Waze je pohodlný, protože jakýkoli telefon nebo tablet, ve kterém je aplikace nainstalována, nahradí nejlepší navigátor.

 

Na Ukrajině není tolik uživatelů Waze. Z tohoto důvodu nejsou informace o situaci na silnici, dopravních zácpách a opravách vždy relevantní. Výhoda Waze na Ukrajině se ukazuje jako jeho nevýhoda. I přesto, že je společnost součástí Googlu, který má nejpřesnější mapový systém, změny zde provádějí sami uživatelé. Čím více Ukrajinců se připojí k Waze, tím přesnější informace budou.

Mapy můžete vytvářet v samostatné aplikaci. To mohou provést účastníci, jejichž hodnocení není nižší než čtyři. Problémy s kvalitou navigace u nás tedy mohou být. Mnoho map je neúplných. Tam, kde jsou cesty dobře značené, je normální se pohybovat. Bohužel takových zápletek není tolik.

 

Výhody a nevýhody aplikace Waze

Obecně je program docela dobrý. Nastavení je zde poměrně přesné. V navigátoru si můžete vybrat i takové drobnosti, jako je požadovaná značka benzínu nebo vzhled auta. Vzhled mapy si můžete zvolit i v menu.

 

Mezi výhody patří následující:

  • mapu vytvářejí sami uživatelé;
  • o novinkách lze diskutovat;
  • chatovat s ostatními řidiči;
  • velké možnosti přizpůsobení;
  • můžete vstoupit do navigátoru z mobilního telefonu.

Služba má také určité nevýhody:

  • nedostatečné údaje 
  • navigátor nefunguje při úplné absenci internetu;
  • hlasové vyhledávání nefunguje nejlepším způsobem.

 

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
27.06.2023
vocabulary.updateblog
27.06.2023
Comments 0
Views 14
15 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: