CZK

V blízké budoucnosti se očekává oznámení VR a AR headsetů od Applu

V blízké budoucnosti se očekává oznámení VR a AR headsetů od Applu - icoola.cz - fotografie 1 

Apple Corporation je známá svým vývojem a inovacemi v oblasti gadgetů. Jejich produkty jsou jedny z nejoblíbenějších mezi vlajkovými loděmi v oblasti IT. Její miliony fanoušků jsou rozesety po celém světě. Virtuální realita se stala i pro společnost objektem pozornosti, kterému se nemohli vyhnout. Apple proto brzy oznámí vydání VR a AR headsetů.



 

Co jsou VR brýle a k čemu slouží?

VR (Virtual reality) neboli virtuální realita je headset určený pro audiovizuální reprodukci různých prostorů v trojrozměrném režimu. Efekt přítomnosti je zajištěn speciálním přenosem obrazu. Je určen pro každé oko zvlášť a pohyby hlavy jsou sledovány pomocí gyroskopu a akcelerometru.

Pro další interakci uživatele s virtuální realitou:

  • kontrolor odpovědný za pohyb;
  • kontrolní panel;
  • mikrofon;
  • sluchátka;
  • senzory orientace.

Všechny tyto detaily vám umožní plně se pohybovat po místech, interagovat s předměty a provádět úplné ponoření. Kvalita soundtracku pomůže se ještě více přizpůsobit a smazat hranice mezi realitou a hrou.

Díky těmto brýlím můžete provádět školení, cestovat na různá místa, vytvářet a navrhovat budovy, dělat prezentace o budoucích budovách s možností přiblížit se co nejblíže skutečným objektům.

VR brýle otevírají skvělé příležitosti v jakékoli oblasti. Při jejich plném využití analytici předpovídají kompletní výměnu počítačů.



 

Co je AR a jak se liší od VR?

AR (Augmented reality) v překladu z angličtiny znamená „doplněná realita“. Toto zařízení umožňuje interakci se skutečným světem a získávání dalších informací o čemkoli z virtuálního prostředí. Ukazuje se, že dvě reality jsou na sebe navrstveny a nedochází k úplné výměně, jako ve VR.

Pro získání dalších informací potřebuje uživatel speciální headset v podobě brýlí, který se synchronizuje s mobilním telefonem prostřednictvím speciální aplikace.

V současnosti se tato technologie využívá spíše pro videohry a další zábavu. Například populární hra Pokemon Go byla vyvinuta právě na základě AR technologií. Hráč se díval na okolní svět přes smartphone a hra překrývala obrázky Pokémonů, které bylo potřeba chytit. Využívá se také k tvorbě interaktivních knih, pohlednic nebo omalovánek.

Pokud se budeme bavit o kulturní sféře lidského života, tak pomocí AR technologie chtějí vytvářet aplikace pro muzea nebo prohlídky měst. Brýle poskytnou všechny potřebné informace o objektu bez přítomnosti průvodce nebo průvodce.

 


Kdy Apple vydá brýle pro VR a AR a jaké jsou do nich naděje

Jak virtuální a rozšířená realita získávají na popularitě, Apple se jim nedokázal vyhnout. S vývojem těchto produktů začali již dávno a nedávno se to dozvědělo o chystaném oznámení produktů.

 

Analytik Bloomberg Mark Gurman vydal zprávu, že v roce 2023 bude uvedena první náhlavní souprava pro virtuální realitu od společnosti Apple. Tato fáze však bude odrazovým můstkem pro dobytí trhu. Do roku 2025 společnost plánuje vydat brýle pro rozšířenou realitu. Vešly také informace, že vývojáři pracují na pokročilejší verzi AR. Podle předpokladů půjde o objektivy, které se mohou začít prodávat po roce 2030.

Analytik Minichi hovořil také o VR brýlích od Applu. Hovořil o technických vlastnostech, které jsou známé již z prototypů.

  1. Hmotnost. Podle vyjádření v této fázi sklenice váží asi 200 nebo 300 gramů. Korporace však plánuje ještě snížit hmotnost, aby dosáhla maximálně 100 nebo 200 gramů. I komerčně dostupné modely váží více než 500 gramů.
  2. Zobrazit. Tato verze brýlí bude vlastníkem micro OLED displeje, který je plánován k nákupu od Sony, a také optických modulů. Plánuje se přidání dvou režimů provozu. Transparent bude určen pro práci s rozšířenou realitou a neprůhledný bude vhodný pro VR. Apple tak chce dosáhnout univerzálnosti brýlí. Společnost také tvrdí, že obraz na displeji bude lepší než jakékoli verze dostupné na prodej.
  3. Náklady. První zprávy tvrdily, že náklady na headset dosáhnou až 3 tisíc dolarů. Podle posledních informací se však ukázalo, že cena nepřesáhne 900 nebo 1000 dolarů. Nejnovější iPhone s maximální konfigurací stojí přibližně stejně.
  4. Pohodlí. Plánuje se, že headset bude zcela autonomní, to znamená, že nebude potřebovat další synchronizaci s počítačem nebo smartphonem. Takové řešení maximalizuje funkčnost brýlí.


 

Podle zdroje je plánováno nainstalovat do headsetu kamery pro sledování rukou. To umožní psaní na promítané klávesnici.

 

Vzhled produktu zůstává neznámý. V síti ale došlo k úniku, že headset bude vypadat jako hladký v

zakřivený tmavý kšilt s dodatečnými překryvy ze síťoviny a spojovacími prvky v různých barvách. Ale jak ukazuje praxe, všechno se může dramaticky změnit.

 

Tento produkt je uveden na trh, aby konkuroval Facebook Oculus, Sony PlayStation a HTC. S první generací tohoto produktu však Apple z hlediska prodejů nepočítá. Maximální úroveň prodeje očekávaná společností může být přibližně 180 000 výtisků ročně. Jejich hlavní sázkou je výroba AR brýlí.

 

Většina fanoušků Apple produktů netrpělivě očekává vydání prvního prototypu. Hype při této příležitosti způsobilo snížení ceny a očekávaná vylepšení ze strany vývojářů.

Vase hodnoceni: