Mýty o chytrých telefonech, které lidem pevně utkvěly v hlavách

Mýty o chytrých telefonech, které lidem pevně utkvěly v hlavách - icoola.cz - fotografie 1 

Mýty o chytrých telefonech, které lidem pevně utkvěly v hlavách

Zřejmě od chvíle, kdy první telefony vstoupily na světové trhy, začala v hlavách lidí zrát myšlenka na jejich vliv na zdraví a psychiku. A zatímco mnoho populárních mýtů o telefonech bylo časem vyvráceno vědci a odvážlivci, kteří osobně zničili nepravdivá tvrzení, stále existují tací, kteří mýtům neochvějně věří dodnes.

 

Pokud patříte do kategorie uživatelů, kteří stále počítají megapixely ve fotoaparátu, vybíjejí telefon na nulu a ukončují všechny programy ve správci úloh, pak se vám tento článek bude hodit. Redaktoři ICOOLA budou hovořit o nejoblíbenějších mýtech o telefonech, které uživatelům pevně utkvěly v paměti.

 

1 Mýtus: Displej smartphonu poškozuje váš zrak

Jedná se o jeden z nejpopulárnějších mýtů, kterému dodnes mnoho uživatelů věří. Vědci však již dávno prokázali, že na zrak  nemají škodlivý vliv obrazovky přístrojů, ale jejich vysoký jas. Pokud se tedy na něco na obrazovce telefonu díváte delší dobu s maximálním jasem, a to i blízko očí, vaše vidění se prostě zhorší. A to se týká nejen obrazovek smartphonů, ale i obyčejných žárovek. Lékaři doporučují mít telefon ve vzdálenosti alespoň 20 cm od očí a nezapomínat při práci s přístrojem na přestávky. Moderní modely telefonů jsou vybaveny vestavěným světelným senzorem, který dokáže automaticky měnit jas obrazovky na základě aktuálních světelných podmínek. Tím se výrazně snižuje namáhání očí. Mnoho telefonů také umožňuje vyloučit negativně ovlivňující odstín modrého světla vycházející z obrazovky.

 

Vědci z Americké univerzity v Toledu začali mluvit o škodlivosti modré barvy. Hlavním nebezpečím pro vidění je tedy podle vědců právě modré světlo vycházející z obrazovky. Dlouhodobá expozice má negativní vliv na sítnici očí a také vyvolává nespavost. Mnoha moderním výrobcům se však podařilo zahrnout do svého produktu režim ochrany zraku, který filtruje modrou barvu. Můžete jej zapnout nezávisle nebo prostřednictvím nastavení automatického zapnutí v určitou dobu. V závislosti na značce telefonu lze tento režim nazvat „Ochrana zraku“, „Modrý filtr“, „Režim čtení“ a „Noční směna“.

 

2 Mýtus: Čím více megapixelů má fotoaparát, tím lepší je kvalita fotografie

Ve skutečnosti to zdaleka není počet megapixelů, který závisí na tom, jak kvalitní bude fotografie, pokud je navíc vytištěna ve velkém formátu. Telefon, který má výkonnější procesor a optimálně implementované softwarové algoritmy pro zpracování obrazu, bude fotit mnohem lépe.

 

 

Zjednodušeně řečeno, kvalitní fotografie nejsou zodpovědné za megapixely, ale softwarové zpracování algoritmů a procesor. Snímky můžeme vidět již jako výsledek postprocessingu, kdy se chytrým algoritmům podařilo zapracovat na vylepšení detailů na maximální hodnoty, zvýšení kontrastu a vyvážení bílé, vyhlazení šumu a další. Tohoto výsledku je dosaženo díky technologickým procesorům, které jsou vybaveny neuromoduly s možností strojového učení.

3 Mýtus: Jasný obraz jako výsledek rozlišení obrazovky

Pixely klamou uživatele nejen po stránce fotoaparátů. Zdá se tedy, že výrobci ve věčném závodě o titul nejlepšího rozlišení zaručují dostupnost superjasných 4K displejů ve svých produktech. Pro zaryté fanoušky virtuální reality na chytrých telefonech je však 4K displej o ničem, protože když zařízení držíte u očí, pixely jsou příliš vidět. Pokud chcete na svém smartphonu získat čistý obraz, doporučujeme zkontrolovat charakteristiku PPI, tedy maticové rozlišení. Ano, čím více pixelů se vejde na palec displeje, tím jasnější bude výsledný obraz.

Rozlišení matice ukazuje pouze počet pixelů na palec obrazovky. Čím více budou v charakteristice, tím kontrastnější, hladší a přehlednější majitel smartphonu získá. Pokud si například chcete koupit 6palcový displej, tak čistý obraz vyjde s rozlišením Full HD a ne s jednoduchým HD. Existuje názor, podle kterého lidské oko dokáže rozlišit pixely při určité hustotě – až 300 PPI, a vyšší hodnoty prostě nezachytíme. Poměrně nedávno však vznikla studie, podle které dokážeme zachytit hustotu až 600 PPI. Ať je to jak chce, řada posledních smartphonů již překročila hranici 500 PPI.

 

4 Mýtus: Do telefonu si musíte stáhnout a nainstalovat antivirus

Takový mýtus lze bezpečně klasifikovat jako extrémně nebezpečný a je načase poslat ty, kteří jej šíří, na Sibiř. Nemůžete jen tak bezmyšlenkovitě brát a povolit přístup k vašim osobním důvěrným datům pomocí nesrozumitelných programů. Antivirus je nejvíce nezbytný pro počítače a naopak není potřeba na mobilních zařízeních, protože to prostě nedává smysl.

 

 

Pointa je, že v obvyklém smyslu antiviry pro telefony prostě neexistují, protože všechny mobilní operační systémy mají běžnou aplikaci, která je zodpovědná za ochranu. Každá aplikace je také napsána tak, aby chránila svá data před jinými programy existujícími v jejím vlastním prostředí. Virus se tedy jednoduše nerozbije a nic nesbírá, protože taková škodlivá aplikace může fungovat pouze sama o sobě. A podle této logiky bude stejná aplikace s antivirem, kterou si uživatel stáhne, také fungovat pouze na jeho území.

 

Mobilní OS v dnešní době stále častěji nabízejí instalaci programů a souborů z vlastních lokálních obchodů, kde aplikace procházejí alespoň minimálním ověřením. A ke ztrátě důvěrných dat dochází kvůli naší nepozornosti, když klikneme na „povolit“, aniž bychom se podívali, čímž aplikace třetí strany získá přístup k naší geolokaci, osobním údajům, kontaktům, profilům sociálních sítí a dalším. Buďte opatrní a nemačkejte tlačítka jen tak – to je nejbezpečnější a nejlepší způsob ochrany vašeho smartphonu.

 

5 Mýtus: Před nabíjením je třeba vybít baterii na 0 %.

Tento mýtus se neobjevil nadarmo, protože dříve skutečně existovaly staré baterie, které měly určitý paměťový efekt. Pokud například uživatel vloží telefon na nabíječku se značkou 20% nabití, smartphone si zapamatuje, že zbývajících 80% je plné nabití baterie. Proto byla v budoucnu kapacita baterie snížena.

 

Baterie moderních smartphonů však není nutné vybíjet na nulové hodnoty. Nemají vlastnosti starých baterií, takže telefon můžete nabíjet při jakékoli úrovni nabití. Na nových bateriích je také zajímavé, že mají určitý počet cyklů plného nabití, a když je začneme nabíjet od nuly, v podstatě prodloužíme jejich životnost.

 

6 Mýtus: velký počet jader v procesoru zvyšuje rychlost zařízení

Vývojáři velmi rychle pochopili, jak zaujmout a nalákat kupce, a tak se kromě megapixelových fotoaparátů a rozlišení obrazovky objevilo i velké množství jader v procesorech. Nemají však přímý vliv na výkon smartphonu.

Například i dnes je možné vyzdvihnout procesor Apple A12 Bionic. Má 6 jader, ale přesto dokázal porazit 8jádra a 10jádra ostatních zařízení. Nejvýkonnější procesor Apple je tedy konkurentem těch zařízení, která by ve skutečnosti měla zvítězit ve výkonu. Nejzajímavější je, že v současnosti prakticky neexistují takové programy, které by dokázaly využívat všech 8 jader procesoru. A rychlost je způsobena kvalitativní optimalizací hardwaru a softwaru, včetně tvarového faktoru procesoru.

 

7 Mýtus: Aplikace visící ve správci úloh zpomalují smartphone a vybíjejí baterii

Tento mýtus vesele podporují vývojáři různých aplikací, které jsou zaměřeny na čištění paměti telefonu a ukončování běžících programů. V důsledku toho takové programy plýtvají systémovými prostředky, protože jsou vždy aktivní. A ty programy, které visí na hlavním panelu, se jednoduše načtou do paměti RAM, což nevyžaduje samostatné náklady na energii a výkon. Navíc, pokud aplikaci nějakou dobu nepoužíváte, OS sám prohledá paměť a odstraní tuto aplikaci z hlavního panelu.

Zjednodušeně řečeno, když přes správce úloh zavíráte nefungující aplikace, jen uklidňujete nervy, nic víc. Je však důležité dodat, že existují programy, které spotřebují hodně energie baterie a mohou dokonce ovlivnit rychlost provozu tím, že zůstanou otevřené na pozadí. Týká se to provozu satelitní navigace a mobilní aplikace Facebook.

 

8 Mýtus: Režim rychlého nabíjení zničí baterii

Rychlé nabíjení ve skutečnosti nepředstavuje pro baterii telefonu žádné nebezpečí, takže jej lze volně používat. Dříve se říkalo, že při této možnosti baterie velmi brzy zemře, ale zdaleka tomu tak není. Elektrody uvnitř baterie totiž rovnoměrně rozdělují energii po celé ploše bez ohledu na použitý typ nabíjení.

 

Dá se říci, že pro telefony není nebezpečné rychlé nabíjení, ale obrovské množství dobíjení. Vývojáři navíc velmi často používají vícečlánkové baterie, kde je příchozí proud distribuován rovnoměrně. A to vede k poklesu zahřívání, což je pro baterie velmi nebezpečné. Příběhy z kategorie „Ale kamarád mého bratra zkusil rychlonabíjení a za pár měsíců mu vybila baterie“ se snadno vysvětlí. Faktem je, že když člověk ví, že telefon nabije na 50 % za půl hodiny, často tuto funkci využívá, čímž se rychleji snižuje počet dobíjecích cyklů.

 

9 Mýtus: RAM výrazně ovlivňuje rychlost zařízení

Nelze říci, že tento mýtus je zcela mylný, protože některé věci vyžadují hodně paměti RAM. Jde o desktopové režimy nejnovějších Samsungů, 3D hry, zpracování videa v telefonu atp. A zároveň, bez ohledu na to, jak během práce nezatěžujete RAM, objem 3-4 GB bude docela dost. Otázka, proč se tedy vyrábějí smartphony s 8-10 GB RAM, zůstává otevřená.

Rychlost systému doslova závisí na tom, jak dobře jsou optimalizovány hardwarové a softwarové části smartphonu. Dalším velmi důležitým bodem je typ paměťového čipu v telefonu, protože jeden typ je rychlejší než druhý, i když je velikost paměti menší.

10 Mýtus: telefony vyzařují záření

V tuto chvíli žádný výzkum neprokázal nebezpečí radiace vycházející z chytrých telefonů. Vědci nespojují výskyt rakovinných nádorů a onkologických onemocnění s používáním chytrého telefonu. Ano, moderní přístroje vyzařují vlny, ale v tak malém množství, že nezpůsobují žádnou škodu.

Institut pro epidemiologii rakoviny, který sídlí v Dánsku, provedl rozsáhlou studii, které se zúčastnilo více než 400 000 lidí. Takovou studii opakovaně opakovaly i další společnosti, které rovněž teorii nepotvrdily. Jediný problém, který může pocházet ze smartphonu, je šíření bakterií, protože samotný telefon je zdrojem znečištění. Není se čemu divit, protože se nosí stále a všude, neustále se drží v rukou či kapsách, taškách, přidržuje se až k obličeji, uvolňuje se na nich kožní tuk a to vše se také zahřívá. Proto je důležité nezapomenout otřít své zařízení antiseptickými ubrousky ze všech stran. Mimochodem o záření v chytrých telefonech jsme již psali!

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
11.04.2023
vocabulary.updateblog
22.05.2023
Comments 0
Views 11
30 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: