CZK

Mnoho megapixelů ve fotoaparátu smartphonu je špatný nápad

Mnoho megapixelů ve fotoaparátu smartphonu je špatný nápad - icoola.cz - fotografie. 1 

 

Fotoaparát ve smartphonu je jedním z hlavních kritérií pro výběr gadgetu. Žádný z indikátorů: nejvýkonnější procesor, počet pixelů na obrazovce a jejich hustota, nabití, jas atd. I ten nejpropracovanější design. Všechny už nehrají tak důležitou roli. Když totiž porovnáte všechny telefony, které vyšly zhruba ve stejnou dobu, pochopíte, že se svým vzhledem poněkud podobají nabídce konkurentů. Umístění zamykacích tlačítek a kamer již není důležité. Přítomnost objemných modulů už nikoho neděsí, spíše se zajímá o jejich „vycpanost“. Výrobci smartphonů se to už dávno naučili a nyní se snaží uživatele překvapit výraznými ukazateli. Příklad:

  1. První, čeho si můžete všimnout, je nárůst počtu megapixelů.
  2. Metody zpracování se zdokonalují.
  3. Vývojáři přidávají nové pomocné funkce a režimy.
  4. Souběžně s rozvojem postprocessingu se modernizují procesy natáčení bez filtrů.

 

Jak může člověk bez schopností fotografa pochopit všechny nuance a pořídit si skutečně kvalitní přístroj své doby? Neztrácejte hodiny na fórech hledáním odpovědi. Důležité je pouze porozumět základním aspektům střelby. Zde je několik z nich:

 

Je počet megapixelů ve fotoaparátu chytrého telefonu důležitý?

Nejčastěji je při výběru kvalitního fotoaparátu klíčový počet megapixelů. Výrobci mají za cíl nainstalovat do telefonu více fotoaparátů s ještě významnějšími ukazateli a kupující je připraven zaplatit spoustu peněz v naději, že kombinace všech těchto vlastností bude moci pořizovat úžasné snímky bez velkého úsilí. Při pohledu na 108 Mpx fotoaparát předpokládáme, že bude snímat mnohonásobně lépe než 12 Mpx fotoaparát. Ale navzdory skutečnosti, že rozlišení obrázků přímo závisí na počtu megapixelů, mnoho neznamená dobře.

 

Proč všichni výrobci, s přihlédnutím k moderním možnostem, stále nezvyšují jejich počet? Abychom lépe pochopili princip jejich práce, pojďme pochopit, co to je. Megapixel je světlocitlivý bod, který s určitou kombinací subpixelů zprostředkuje fotografii požadovaný odstín. Z toho plyne myšlenka, že více bodů může udělat obrázek jasnějším. V praxi je mnohem důležitější poměr megapixelů k budoucímu rozšíření fotografie. 12 MP je pro publikaci na sociálních sítích zcela dostačující formát snímání, rovná se totiž velikosti 4000 x 3000 (stačí pro Full HD i 4K). Pokud jde o 48, 60, 108 MP, jsou jako kousky celé skládačky. Při jejich sestavování se mohou body spojovat a obecně může obrázek vypadat zlomkově nebo se nemusí lišit od 12pixelového. Některé algoritmy rozmazávají snímky a při požadovaném roztažení na velké obrazovky jsou jasně viditelné hrubé zvuky. V důsledku toho je pro algoritmy obtížnější vyrovnat se s takovým objemem bodů. Jejich nespočetné množství proto nemusí mít vždy příznivý vliv na výsledek.

 

Co říká velikost pixelu?

Asi každý, kdo alespoň jednou porozuměl fotoaparátům v chytrých telefonech, ví, že o tom, zda toto zařízení bude umět dobře fotit, nerozhoduje rozlišení matice ani počet dostupných senzorů. Kvalita fotografie po překročení hranice 10 MP závisí na několika dalších důležitých faktorech. Například jakou velikost má samotný pixel. Právě velikost, říkejme tomu okno, určuje kvalitu každého bodu. Velikost okénka se standardně pohybuje od 1,12 μm (mikrometr) do 1,55 μm. Takové informace lze snadno najít v popisu vlastností smartphonu. Platí pouze jedno pravidlo: čím více, tím lépe.

 

Jaká je úhlopříčka matice

Všimli jste si podobných čísel v popisu fotoaparátu 1 / 1,33"? Spolehněte se na ně při výběru smartphonu, protože vypovídají jen o velikosti matice. Velikost se nerovná rozlišení. Ukazuje kapacitu matice a čím menší je druhé číslo za děličem, tím lépe. Ostatně čím menší počet dělení jednotky, tím větší výsledek dostaneme. Úhlopříčka matice je tedy 1 / 2,55 " lepší než 1/3,2 ''.

 

Jaký je vliv clony fotoaparátu

Jinými slovy, zorné pole, úhel pohledu kamery. Porovnáním indikátorů na různých modelech můžete vidět, že čím širší je průměr otvoru, tím více světla vstupuje do fotoaparátu. Čím lepší a jasnější budou záběry. Povětrnostní podmínky, za kterých se natáčení provádí, nejsou vždy nejpříznivější, takže čím „šířeji otevřené oči“ smartphonu, tím správnější bude přenos světla. Díky široké cloně jsou vyřešeny problémy focení za šera, noční focení, ale i makro focení. Clona, ​​jak se jí také říká, dodává snímku hloubku, i když má telefon pouze jeden fotoaparát. Označuje se malým písmenem f / nebo velkým písmenem F a odpovídajícími čísly. Například moderní vlajkové modely mají fotoaparáty se světelností f / 2,2 nebo dokonce f / 1,8 (což je ještě lepší). Pokud společnost neuvedla správné údaje o cloně, je to vážný důvod k zamyšlení.

 

Další ukazatele, kterým je třeba věnovat pozornost

Je známo, že kvalitní fotografie lze pořídit i na obyčejnou mýdlovou krabičku. K tomu je nutné mít minimální vizi rámu a trpělivost, protože taková práce vyžaduje vytrvalost. Pokud však chcete rychle a bez problémů získat vysoce kvalitní snímky, měli byste věnovat pozornost následujícím ukazatelům:

 

  • Optický nebo automatický zoom.

V prvním případě vám parametry optického zoomu dají vědět, kolikrát může samotný fotoaparát přiblížit fotografovaný objekt, ve druhém se však zoom provádí pomocí digitálních technologií. Zvětšením samotného obrazu trpí kvalita.

Stabilizace.

Existuje nějaký specifický režim? Funguje to stejně dobře pro fotky a videa? Jak víte, lidské ruce nejsou nejlepší stativ a někdy jsou na videu vidět sebemenší pohyby, což výrazně kazí obraz.

  • Zpracování obrazu.

Dalším kritériem pro výběr kamery je mechanismus zpracování obrazu. Každý výrobce má svůj vlastní. To ztěžuje výběr telefonu. Spoléhat se pouze na volbu ve prospěch fotoaparátu musí často obětovat milovaný ekosystém. Na internetu můžete často slyšet prohlášení – „iPhone zežloutne“ nebo „Samsung dává akvarelové barvy“. Zde zůstává výběr mechanismu na uživateli, omezený osobními preferencemi.

  • Přítomnost ToF senzoru.

Pomůže to fotce dodat hloubku. Faktem je, že je instalován v moderních chytrých telefonech pro určení vzdálenosti k objektu. ToF, což v překladu znamená „čas letu“, zachycuje rychlost odrazu světla a předává informace k dalšímu zpracování.

  • Režimy fotoaparátu.

Noční fotografování, portrét, filtry značně zjednodušují úkol. Samozřejmě, pokud je to žádoucí, může se člověk v nastavení ponořit, naučit se je a upravit si je pro sebe. Ale pro rychlý výsledek jsou vhodné vestavěné režimy, které dokonale zvládají svůj úkol.

  • Snímková frekvence za sekundu.

Čím více, tím detailnější a přirozenější bude video.

  • Pomocné funkce.

Deep Fusion pomůže s detaily rámu. HDR přidá kontrast k expozici. LiDAR je „vlastností“ drahých smartphonů, trochu podobná ToF.

Srovnání fotoaparátů Samsung Galaxy Note 20 Ultra a iPhone 12 Pro

Představme si, že focení chytrým telefonem se za takové a takové peníze může ještě trochu přiblížit výsledkům profesionálního focení. Totéž se očekává od špičkových smartphonů. Za jeden z nich je považován Galaxy Note 20 Ultra, jehož hlavním marketingovým prvkem je 108MP hlavní fotoaparát s clonou a maticovou úhlopříčkou f / 1,8 a 1 / 1,33". Je třeba uznat, že se jedná o pomocný fotoaparát a je zapnutý s určitým nastavením.Má laserové autofocus a velikost pixelu 0,8μm.Kromě toho je telefon vybaven ještě 2 fotoaparáty.Teleobjektiv má 12MP,5násobný optický zoom,50x digitální Třetí fotoaparát je ultraširokoúhlý, 12 MP, světelnost f/2,2, úhlopříčka 1/2,55".

Co nabízí hlavní konkurent? Fotoaparáty iPhone 12 Pro mají podobné vlastnosti, ale namísto stovek megapixelů má iPhone v úmyslu přilákat kupujícího pomocí vestavěného skeneru LiDAR, 3 fotoaparátů stejného počtu a světelnosti f / 1,6 na hlavní, f / 2,0 na teleobjektivu a f/2,4 na ultraširokoúhlém objektivu. S přední kamerou ale není vše tak jednoduché. V novém iPhonu to nebylo o nic horší než ty předchozí: dvojitý 12megapixelový širokoúhlý fotoaparát se snímačem hloubky SL 3D.

 

Srovnání fotoaparátů Huawei P40 Pro, Google Pixel 5 a Xiaomi Mi 11 Ultra

Pro úplnost recenze porovnejme možnosti smartphonu s neméně významnými ukazateli. A co když člověk nepotřebuje dát za značku všechny peníze světa a chce si užít pořádný foťák a známý Android při každodenním používání? Možná jsou pro ni takové modely nejvhodnější variantou.

 

Charakteristika fotoaparátu Huawei P40 Pro

Huawei P20 byl kdysi „králem“ noční fotografie. Mnoho společností se snažilo jeho úspěch zopakovat. Uplynulo mnoho let a nyní, v roce 2020, jsme se dočkali nového gadgetu od Huawei. Potomek slavného zařízení byl propuštěn s blokem 4 kamer. Širokoúhlý - 50 MP s velikostí 2,44μm, světelností f / 1,9 a úhlopříčkou 1 / 1,28 ''. Teleobjektiv - 12 MP, f / 3,4 a 40 MP ultraširokoúhlý se světelností f / 1,8 a úhlopříčkou 1 / 1,54 ' plus 3D snímač ToF.

 

Fotoaparát Google Pixel 5

Tento model je nejlevnějším modelem ze všech, ale to neznamená, že jeho parametry jsou mnohonásobně horší. Pojďme to porovnat. Na rozdíl od svých vrstevníků má smartphone Google pouze 2 fotoaparáty. Prvním z nich je širokoúhlý 12,2 MP s působivou světelností, která překonává loňský iPhone 11, konkrétně f/1,7 a úhlopříčce 1/2,55'. A druhý ultra širokoúhlý 16 MP f/2,2. Na svou cenu velmi slušný výsledek.

 

Rozdíly fotoaparátu Xiaomi Mi 11 Ultra

Neustupujíc na cenu iPhonu a Samsungu, rozhodl se na megapixely vsadit i čínský konkurent Xiaomi. Vše je v nejlepších tradicích: trojitý fotoaparát, širokoúhlý 50 MP, 1 / 1,12 '', s laserovým automatickým ostřením, teleobjektiv s rozlišením 48 MP, f / 4,1 a 5násobným optickým zoomem a super širokoúhlým 48 MP, f / 2,2. Jaké obrázky z toho vzejdou - posuďte sami.

Závěrem

Jedno lze říci s jistotou. Smartphone není jen fotoaparát, který můžete nosit s sebou a občas ho použít pro hovory. Jedná se o osobního asistenta plného různých funkcí, jak jen to jde. Proto byste neměli počítat s nízkou cenou takového zařízení. Na druhou stranu se na rozdíl od fotoaparátu ospravedlňuje kompaktností, novými technologiemi, které se do pokročilé zrcadlovky jen těžko vejdou, a pohodlím. V honbě za lepším výkonem by si uživatel neměl dávat pozor na významná čísla ve sloupci „megapixel“, ale na ostatní parametry, které jsou tam uvedeny. Pro tvorbu kvalitního a různorodého obsahu bude stačit fotoaparát s rozlišením až 15 MP, ale je na každém, jak se rozhodne.

Vase hodnoceni: