Korálové útesy – co to je a co nám hrozí jejich zmizením?

Korálové útesy – co to je a co nám hrozí jejich zmizením? - icoola.cz - fotografie 1 

Korálové útesy – co to je a co nám hrozí jejich zmizením?

Korálové útesy. Někoho hned napadne Velký bariérový útes, o kterém slyšel z různých dětských encyklopedií, časopisů a školních předmětů. Pro některé jsou korály jen světlé a krásné „rostliny“, které se nacházejí na dně oceánu. Někdo obecně při sledování animovaného seriálu o Bobovi viděl, jak sponge a jeho přátelé jedli korály, když je předtím opékali na ohni. A někteří o nich vůbec neslyšeli.

A není se čemu divit. Ze všech tajemství oceánu jsou korály umístěny tak, že nejsou ani tajemstvím, které některé lidi velmi zajímá, ani tajemstvím hlavního proudu. To je fakt, kterého si lidé ani nejsou zvyklí všímat. Co nám ale korály dávají, proč jsou důležité, proč umírají a hlavně, kdo je zachraňuje?

Proč jsou korálové útesy důležité?

Korálové útesy nejsou jen neuvěřitelně krásné. Ano, tento pohled je fascinující pro osobu, která vidí útesy, ale co nabízejí útesy kromě nějaké krásy? Spoustu věcí.

Stojí za to začít s tím, že korály jsou skutečným úkrytem pro ryby. Ryby se totiž rodí, vyvíjejí a živí se v těchto velkých podvodních přírodních památkách. Ryby jsou pro mnoho zemí důležitým zdrojem obživy. Mnoho lidí například jí výhradně ryby a nemají jinou alternativu. Znečištění útesů proto poškozuje nejen obyvatele pod vodou, ale i nás.

Korálové útesy jsou navíc skutečné filtry. Někteří lidé nazývají útesy plícemi oceánu, protože nejčastěji absorbují různé emise, které lidé také vyhazují do oceánu. Ryby tam žijí a zanechávají svůj odpad. Zátěž na korálové útesy je extrémně velká.

V medicíně nehrají poslední roli, protože v nich vědci v poslední době začali nacházet stále více užitečných látek. Kdo ví, zničíme útesy a zůstaneme bez nějaké inovativní medicíny.


Pokusy o záchranu korálových útesů

Ale jsou mezi námi uvědomělí lidé, kteří si uvědomují plnou odpovědnost za zachování útesů, a tak se snaží udělat vše, co je v jejich silách. Kdybychom byli požádáni, abychom rychle přemýšleli o způsobech, které známe, jak zachránit útesy, vzpomněli bychom si na pohřební ústav Dona Brawleyho a Todda Barbera, The Eternal Reefs.

Tito lidé se v 80. letech minulého století rozhodli, že chtějí útesům pomoci tím, že v oceánu položí betonové základy, které jsou dokonalou půdou pro růst nových útesů. V budoucnu se však rozhodli dát lidem příležitost se k této věci připojit a jejich popel se stal součástí oceánu. A tak vytvořili svůj nový způsob pohřbívání – pohřbívání do útesů. To umožňuje nejen zachránit útesy a dát jim stále větší základnu pro růst, ale také to umožňuje popularizovat téma vymírání korálů. Takže tito lidé dělají vše, co je v jejich silách, aby zapojili lidi do problému umírání korálových útesů.

Záchrana zvukem

Pokud si ale myslíte, že dát útesům základnu je konec a jediné, v co můžeme doufat, je vznik nových útesů, pak se velmi mýlíte. Výzkumníci korálových útesů se například rozhodli přistoupit k problematice obnovy poměrně zajímavým způsobem, totiž využít zvuk.

A ne, nemluvíme o nějakých nízkofrekvenčních pulzech, které mají podivný účinek. V žádném případě. Vědci reprodukují zvuky „zdravých útesů", které neztratily svou barvu. To přispívá k vytvoření zdravého ekosystému v útesech, který jim umožňuje se rozvíjet a růst. A tato metoda není fikce, funguje. S její pomocí , se podařilo obnovit nejvíce poškozené oblasti Velkého bariérového útesu, a to o mnohém vypovídá.

Pěstování korálů

Lidé ale nejen přispívají k obnově korálových útesů, ale také pěstují nové. A to se děje díky zavěšení nových korálů na kabely. Ale i zde jsou problémy, které spočívají v tom, že mladé organismy jsou často potlačeny řasami, ale zde přicházejí na pomoc ryby, které obratně čistí mladé korálové polypy před nebezpečím oceánu.

Lidé se tak naučili umisťovat korály do správné výšky, aby zvýšili produktivitu jejich pěstování pomocí volné pracovní síly v podobě ryb. Dříve bylo nutné ručně čistit korálové polypy od řas, což celý proces obnovy útesu výrazně komplikovalo.

 

Symbióza korálů a řas

Na vymírání útesů má vliv i oteplování, které vyvolává odbarvování útesů a jejich požírání řasami. Vědci se však rozhodli, že pokud globální oteplování neustoupí, pak je nutné se mu přizpůsobit. Právě z tohoto důvodu se rozhodli smíchat speciální žáruvzdorné řasy s korály. Útesy se tak naučily celkem adekvátně odolávat teplotě 31 stupňů.

Nyní bude mnohem snazší vytvořit nové útesy a obnovit populaci korálů. Na jedné straně nám pomáhají ryby, které požírají škodlivé řasy, a na druhé straně nám pomáhají samotné řasy, které umožňují vývoj korálů. Krása!

Vyvarujte se použití plastu

Důležitým pilířem, na kterém stojí naše civilizovaná společnost, je používání plastů, které přispívají ke znečištění nejen půdy, ale i oceánu. A korálové útesy trpí neméně tím, že lidstvo používá různé předměty, které přírodě škodí. A nyní i my postupně začínáme útesům pomáhat.

Banální třídění odpadků, odmítání igelitových sáčků a plastových brček k pití – to je to, co nás činí součástí společného boje o zdraví korálových útesů. A můžeme být na sebe hrdí. Nyní, v této fázi vývoje naší planety, je skutečný výkon takové věci odmítnout. Existence bez nich je totiž mnohem méně pohodlná a ne zrovna levná. Ale přispíváme dál.

Hlavní pomocí nejen pro útesy, ale i pro celý ekosystém je, že se nevzdáváme. Mluvíme o problémech, uvědomujeme si je, popularizujeme odmítání různých důležitých, ale škodlivých věcí. A my pomáháme. Všichni se můžeme podílet na záchraně korálových útesů tím, že uděláme velmi malou oběť.

Existují nějaké šance na záchranu korálových útesů před úplným zničením?

Smrt korálových útesů je děsivá. Zasáhne nejen estetickou složku oceánu, která přinese smutek. Smrt útesů přispěje ke znečištění oceánu, přispěje k vyhynutí ryb, přispěje k rozkladu celkového oceánského ekosystému. Ale má lidstvo šanci?

Máme šance. Uvěědomí lidé jsou pilířem, který nám umožní vidět oceán v lepším a lepším stavu. Problém bělení útesů je důležitý, ale uvědomuje si ho stále více lidí. Takže například v Česku nejsou takové možnosti pomoci korálům jako v jiných zemích. Ale jsme si tohoto problému vědomi. Banálně přestáváme používat plasty, ale používáme jiné škodlivé prvky. Přispíváme postupně.

Problém je ale v tom, že velké korporace nejsou připraveny plast úplně opustit. Nemohou najít důstojnou náhradu. Zde jsou stejné džusy Caprizon, které se začaly dávat do papírových obalů místo plastových tub. Ale jsou nepohodlné, rozpadají se. A návrat k plastu je jen otázkou času. A nemůžete jim to mít za zlé, to vůbec ne. Najít slušné a zcela neškodné alternativy, jak udržet produkty na stejné cenové hladině, je obtížné. Je to prakticky nemožné.

Vědci a nadšenci ale dělají vše pro to, aby útesy zachovali a zvětšili jejich plochu. A nezbývá než doufat, že ruce těchto lidí nikdy neopustí od toho co dělají. A pak můžete bezpečně říci, že naše planeta má velké šance.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
11.04.2023
vocabulary.updateblog
22.05.2023
Comments 0
Views 58
21 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: