Kolonizace Měsíce: jak reálné je přesídlení ze Země na satelit?

09 серпня 2023

user

Kolonizace Měsíce: jak reálné je přesídlení ze Země na satelit? - icoola.cz - fotografie 1 

Kolonizace Měsíce a potenciál komerčních letů

Dříve by takový titul zněl jako úryvek ze sci-fi, ale dnes už kolonizace Měsíce nikoho nepřekvapuje. Zdálo by se, že takové věci jsou něčím z říše nemožného, ​​ale neúprosný pokrok a vývoj naší planety nás přesvědčují o opaku. Přesídlení na Měsíc je některými vědci vážně zvažováno jako jedna z možností řešení problému přelidnění. Jiní to berou dost skepticky s tím, že takové trasy budou vhodné jen pro vesmírnou turistiku. Je však těžké tvrdit, že nedávné technologické objevy přitáhly pozornost společností ke komerčním letům. To znamená, že více vědců bude mít příležitosti k financování a realizaci potenciálu svých nápadů. Mnoho inženýrů bude moci ukázat svůj talent a stát se nedílnou součástí historického okamžiku. To zase urychlí návrat člověka na Měsíc.

 

Takže, satelitní kolonizace – jak reálné je přesídlení ze Země na Měsíc?

 

Studium a vývoj Měsíce člověkem

Rozhovor na tak globální téma, jako je přesídlení do jiného vesmírného tělesa, se neobejde bez znalostí o studiu a vývoji Měsíce člověkem. Vzhledem k tomu, že tento satelit ztělesňuje velmi velkou perspektivu pro rozvoj vesmíru a rozšíření lidských schopností, je pro vědce velmi důležitý. Někteří z nich jsou přesvědčeni, že se tam dá docela pohodlně žít, protože kromě vody jsou tam i minerály. Doručování takových zdrojů z Měsíce na Zemi by nebylo příliš ziskové, takže místo jejich přesunu vědci navrhují použít vodu a fosilie přímo na satelitu. Také toto nebeské těleso vzbuzuje velký zájem u úřadů Číny a Bolívie. Číňané chtějí a už se zdá, že získávají sluneční energii z vesmíru. Obyčejní lidé v Bolívii mají zase otázku: mají platit za internet svému poskytovateli, nebo ho prostě přijmout jako dar z Číny? Zdá se nám, že zde není potřeba vybírat.

 

Historie průzkumu Měsíce

Historie průzkumu Měsíce je plná zajímavých událostí. Od 20. století začal vesmírný závod SSSR a USA, v jehož rámci země soutěžily o prvenství v průzkumu vesmíru. Po četných experimentech a pokusech přišel SSSR s vypuštěním první družice Země. To dotlačilo USA ke skutečně rozhodnému kroku. Chtěli poslat člověka na Měsíc. Před pár lety jsme o kolonizaci satelitu nemohli ani pomyslet a tehdejší lidé si přistání na Měsíci nepředstavovali jako možné. To se jim však podařilo a v roce 1969 lidská noha poprvé vkročila na družici Země.

 

  To se stalo impulsem pro ještě větší a globálnější objevy v oblasti průzkumu vesmíru. Od té doby navštěvovaly Měsíc pouze kosmické lodě kvůli jeho levnosti a praktičnosti.

 

Zajímavá fakta o Měsíci

V tomto výběru jsme pro vás připravili pár zajímavostí o Měsíci.

 

  1. Měsíc je pátým největším satelitem. První místo zaujímá satelit, jehož jméno je Ganymede.
  2. Největší kráter na satelitu se nazývá Bailey Crater. Jeho průměr dosahuje asi 300 km. Z naší planety není vidět, protože se nachází na straně, kterou nevidíme.
  3. Měsíc se pravidelně vzdaluje od Země.
  4. Na povrch tohoto satelitu vstoupilo 12 lidí.
  5. Nikdo nemůže vlastnit měsíc. Je uznáváno jako mezinárodní území, a proto je na něm zakázáno provádět jakékoli vojenské operace.
  6. Popel vědce Eugena Shoemakera byl poslán na Měsíc v roce 1998. Pro studium této družice udělal mnoho, ale kvůli špatnému zdraví ji nikdy nemohl vidět na vlastní oči.

Je možná kolonizace Měsíce?

Má cenu přemýšlet o tom, zda je ještě možné kolonizovat Měsíc? Za prvé, používání našeho satelitu jako místa pro vesmírnou turistiku může některým společnostem vydělat šílené peníze. Z tohoto důvodu mají NASA a SpaceX přímý zájem na vývoji tohoto plánu.

Elon Musk dokonce uspořádal tiskovou konferenci, kde se hovořilo o vesmírné turistice a možnosti letu na Měsíc bez jakýchkoliv překážek. Na této konferenci byl přítomen pouze jeden Japonec – Yusaku Maezawa. Během této doby sbírá umělecká díla. Co to má společného s vesmírnou turistikou a Elonem Muskem? Nejpřímější. Yusaku koupil všechny letenky, které mohl na měsíční let. Sběrateli se satelit velmi líbí, a tak doufá, že na něj pošle velké množství umělců, kteří se mohou inspirovat krásou mimozemských druhů. Yusaku doufá, že pod vlivem začnou vytvářet nová umělecká díla, o která se později podělí se světem.

 

Pokud se vesmírná turistika rozvíjí tak aktivním tempem, pak je osídlení satelitu otázkou času. Je to pouze otázka technických možností lidstva. Na internetu najdeme mnoho snímků z povrchu Měsíce a dokonce i fotografie astronautů, kteří jej navštívili, ale o samotném osídlení je ještě příliš brzy mluvit. Fotografování Měsíce je jedna věc, vytvoření obyvatelných podmínek na něm věc druhá.

 

Kolonizace Měsíce – kdy a proč

Část komunity vesmírné turistiky se zajímá o to, kdy a proč bude Měsíc kolonizován. Na první otázku bohužel nemáme odpověď, ale víme, proč toto rozšíření prostoru potřebujeme.

 

 

Za prvé jsou to velmi velké zisky pro společnosti zabývající se vesmírem a významný krok vpřed pro vesmírnou turistiku. Také Měsíc je dobrou volbou pro takzvanou „náhradní“ kopii Země. Není to poprvé, co vědci uvažují o vytvoření jakési záložní možnosti pro obyvatelstvo naší planety pro případ nějaké kataklyzmatu. Historie Země je plná takových strašlivých katastrof. Sopečné erupce, smrtící meteority, tsunami, zemětřesení, úmrtí a hurikány jsou jen malou částí z nich. Nikdy nevíme, co nás čeká, takže je vždy dobré mít záložní plán. Lidstvo se nezastaví jen u komerčních cest na Měsíc a zpět, ale pokusí se na tomto satelitu trvale zůstat.

 

To bude impulsem k rozvoji mimozemských zdrojů, který nastíní novou etapu vesmírného průzkumu. Zde můžeme vy i já jen pozorovat a doufat v další rozvoj kosmického průmyslu.

avatar
vocabulary.authorblog Michaela Bartonova
vocabulary.createblog
09.08.2023
vocabulary.updateblog
09.08.2023
Comments 0
Views 42
17 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: