Nová klávesnice Apple Magic Keyboard

Nová klávesnice Apple Magic Keyboard - icoola.cz - fotografie 1

Na poslední prezentaci apple  společnosti bylo hlavní událostí představení nové řady iMac v aktualizovaném designu a založené na procesoru M1. Kromě tenkého těla se monoblok od svého předchůdce liší v různých barevných paletách, ale hlavní rozdíl je v tom, že jde o první počítač, který byl vytvořen speciálně pro Apple Silicon. Vzhledem k rozsahu této akce bylo mnohými přehlíženo, že kromě samotného počítače se společnost letos rozhodla aktualizovat i periferie a samozřejmě nejzajímavější v tomto segmentu zařízení je nová klávesnice Magic.

 

Magická klávesnice - recenze

V minulé generaci Magic Keyboard se Apple konečně rozhodl opustit přísný design se sekanými tvary a klasickými barvami. Aktualizované zařízení má nyní zaoblené rohy a plynulejší přechody a v důsledku jasnějších odstínů vzniká zajímavý akcent, který se v kombinaci s iMacem promění v ucelenou kompozici.

Změněný design není zdaleka hlavní odlišností aktualizované klávesnice Apple Magic, výrazně se změnil i po technologické stránce. Použití čipu M1 v iMacu umožnilo proměnit obyčejný blok klíčů v něco jako malý kontrolní bod, který umožňuje majiteli přístup k jeho počítači pomocí identifikace otisku prstu. Již delší dobu zaznívají varianty se zavedením funkce Touch ID do klávesnice, včetně řečí o nahrazení horní řady funkčních kláves Touch Barem, který se používá již v MacBooku Pro. Jak již víme, klávesnice Magic se rozhodla opustit fyzické klávesy, ale skener otisků prstů skutečně přibyl. Výjimkou je pouze zkrácená verze klávesnice, která bude dodávána s výchozí verzí iMacu 2021 a neobsahuje Touch ID.

 

Vývojáři nespěchají mluvit o tom, jak se jim podařilo dosáhnout bezpečnosti ukládání biometrických dat bez pomoci koprocesoru T2, ale zřejmě se nápad podařilo realizovat díky novému čipu M1. Čtení dat ve skutečnosti probíhá na počítači a klávesnice v tomto případě slouží jako nástroj pro pořizování otisků. O tom zase svědčí fakt, že Touch ID na nové generaci klávesnice Magic nebude fungovat s počítači Intel Mac. Samotné příslušenství lze použít ke svému hlavnímu účelu, ale bez snímače otisků prstů.

Nová řada monobloků není prvními počítači na M1, protože tento procesor je již použit v MacBooku Air a MacBooku Pro, takže v případě potřeby k nim lze připojit i klávesnici, přičemž funkce chráněného přístupu otiskem prstu práce. V případě klávesnice Magic pro novou generaci iPadu Pro, za kterou je zodpovědný stále stejný čip M1, není vše tak růžové, klávesnici lze připojit a používat, ale technologie snímače otisků prstů nebude fungovat, to je pravděpodobně kvůli konstrukčním vlastnostem tohoto typu přenosných zařízení.

Kromě určení identity uživatele lze funkci Touch ID využít i pro jiné úkony. Majitelé iMacu budou například moci nakupovat a platit za ně online pomocí Apple Pay pouhým přiložením prstu na oblast čtečky otisků prstů na klávesnici. Před zavedením této technologie do magické klávesnice měli tuto možnost pouze uživatelé MacBooků. Nákup můžete potvrdit podobným způsobem v Mac App Store, díky čemuž je tento postup mnohem pohodlnější a rychlejší.

Jak získat Magic Keyboard

Apple se jako vždy soustředil na jednoduchost ovládání, takže k vytvoření páru mezi počítačem a klávesnicí jej stačí zapnout a i vzhledem k tomu, že příslušenství bude dodáváno výhradně s iMacem, nebudou s připojením žádné problémy. Magic Keyboard do jiných zařízení. Negativním bodem je fakt, že uživatel si nebude moci vybrat barvu klávesnice, a to i přes 5 různých barevných možností, protože bude dodávána společně s iMacem, a tedy mít stejnou barvu jako hlavní zařízení.

V prvních fázích prodeje klávesnice Magic nebude možné klávesnici zakoupit samostatně, ale je dost pravděpodobné, že po nějaké době Apple uživatelům tuto možnost přece jen poskytne. To je u periferií standardní praxe, ale je třeba poznamenat, že v této situaci je to opravdu opodstatněné, vzhledem k tomu, že nová klávesnice má dost omezenou kompatibilitu. Připravte se také na to, že při zahájení maloobchodního prodeje klávesnice Magic bude cenovka za příslušenství poměrně výrazná.

 

Jak již bylo řečeno, základní verze klávesnice neobsahuje daktyloskopický senzor, ale připlacením 50 dolarů i s nejjednodušší úpravou iMacu můžete získat Magic Keyboard s Touch ID. Tato verze klávesnice také nebude mít digitální blok. A pro ty, kteří potřebují rozšířenou sadu klíčů, je tu speciální úprava. K jeho získání je samozřejmě také potřeba zaplatit určitou částku v závislosti na konfiguraci iMacu.

Požadavky na moderní periferní zařízení

Jak se aktualizovaná Magic Keyboard projeví v praxi, je zatím brzo hodnotit, je třeba si počkat na zahájení prodeje a první recenze od uživatelů. Kromě sady již zmíněných funkcí by klávesnice měla být především pohodlná pro psaní a rychlou interakci se zařízením, ke kterému je připojena, zejména s ohledem na to, že počítače iMac, stejně jako iPad Pro, jsou z velké části umístěny jako pracovní platformy pro profesionálové . Vzhledem k těmto požadavkům na magickou klávesnici budou hrát důležitou roli klávesové zkratky a možnost jejich přizpůsobení.

 

 

Mnozí si ještě pamatují nešťastný „motýlkový“ mechanismus stisku kláves na Apple klávesnicích, kde i malé množství znečištění mohlo vést k chybnému stisku nebo přilepení kláves. V případě Magic Keyboard 2021 by se to vzhledem k nepříjemné zkušenosti nemělo opakovat. Tvůrci tvrdí, že se jim podařilo dosáhnout optimální rovnováhy mezi hmatovou odezvou a rychlostí provozu, kromě toho je nová klávesnice docela tichá. Uživatelé si nový iMac a kouzelnou klávesnici budou moci již brzy osobně otestovat, poté bude možné jistěji hovořit o užitečnosti funkce Touch ID na klávesnici, její kompatibilitě s jinými zařízeními a snadném ovládání.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
04.07.2023
vocabulary.updateblog
04.07.2023
Comments 0
Views 11
17 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: