Potřebujete zkalibrovat baterii iPhonu?

Potřebujete zkalibrovat baterii iPhonu? - icoola.cz - fotografie 1 

Apple poskytl novou funkci kalibrace baterie v iOS 14.5 beta. Mnoho lidí si klade otázku, co je kalibrace baterie a proč je potřeba? Povíme si o nejoblíbenějších mýtech, které kolují internetem a předávají se z úst do úst již řadu let. Uživatelé opět příliš nechápou, co tento proces je, přičemž mnozí věří, že kalibrace baterie se provádí úplným vybitím baterie a následným nabitím mobilního zařízení na 100 %.

Baterie prý díky tomuto procesu otevře „druhý vítr“ a začne využívat tajné články k co nejefektivnějšímu ukládání energie. Tomu byste ani neměli věnovat pozornost, protože jde o zcela nepravdivé informace. Faktem je, že všechny moderní smartphony jsou schopny ihned po zakoupení využít maximální kapacitu svých baterií. To však Apple nezastavilo a přesto se rozhodli přidat možnost kalibrace v novém iOS 14.5.

Je důležité si uvědomit, že kalibrace baterie je opravdu specifický proces, který je svépomocí extrémně náročný, dá se dokonce říci, že prakticky nemožný. Je to však právě aktualizace z Cupertina, která představí speciální mechanismus. Máte pocit, že se vám baterie velmi rychle vybíjí? Pak nechte Apple opravit.

Proč je nutná kalibrace baterie iPhone

Kalibrace na iPhone vždy existovala, ale předtím byl tento postup proveden specialisty servisního střediska. Ale to bylo daleko od uvolnění nečinných buněk.

Tehdejší kalibrace byla potřeba, aby telefon při výměně bez problémů akceptoval nové díly a operační systém s nimi dokázal správně interagovat a mohl také pomoci sledovat opotřebení a upozornit majitele, jaká kapacita ještě zbývá. Právě to však způsobilo problém, který společnost donutil nabídnout uživatelům provádět kalibraci samostatně, bez pomoci specialistů.

Jak bylo uvedeno v Cupertinu, poskytnutý mechanismus je nutný pro opakovaný proces kalibrace baterie u 11. modelu iPhone a pouze pro tuto řadu smartphonů. Tento proces pomůže znovu odhadnout maximální nabití baterie, které mohlo být nesprávně vypočteno kvůli systémovým chybám během předchozí aktualizace. Taková chyba vedla k rychlému vybití smartphonu, nedobrovolnému restartování a co je nejdůležitější - snížila výkon iPhone, i když zbývající nabití bylo vysoké. Cupertino se proto rozhodlo poskytnout majitelům iPhonů mechanismus kalibrace. Audituje stárnutí baterie a pokud zjistí chybu, zvýší kapacitu.

 

Kalibrace baterie iPhone

Výsledky ukázaly, že některé smartphony mají okrajově nízké ukazatele, které se liší od deklarovaných. A aby se vše vrátilo do původního stavu, jablečná společnost poskytla aktualizaci s automatickou kalibrací, která po majiteli smartphonu nevyžaduje nic jiného než instalaci aktualizace. Je však nutné vysvětlit, že nyní mluvíme o beta verzi, protože k vydání stále nedošlo.

Na samém začátku Apple oznámil, že proces může trvat několik týdnů. Tato doba je nezbytná pro baterii, aby se stihla naplno „rozhoupat“ a vrátit se k původní skutečné kapacitě. Od spuštění mechanismu kalibrace baterie uběhla už nějaká doba a někteří uživatelé již řekli, že výsledek je opravdu vidět.

Jak kalibrovat baterii iPhone

Pokud máte velkou chuť zkusit zkalibrovat baterii vašeho iPhonu, pak vám musíme připomenout, že program obnovy kapacity je vhodný pro iPhony nad 11. řadou.

K tomu potřebujete:

  • Jdi do nastavení
  • přejděte do části "Baterie";
  • Vyberte „Stav baterie“ a počkejte, až se na obrazovce objeví zpráva o kalibraci;
  • Počkejte na dokončení procesu, může to trvat 2 až 3 týdny.

Uživatelé zprvu nechápali, proč se rozhodli tuto funkci přidat a jaký to má vůbec přínos, když kalibraci přesto budou muset provádět servisní pracovníci. Proto možnost provést postup na vlastní pěst vyvolala rozruch a překvapení na straně majitelů iPhonů.

 

Je důležité pochopit, že byste se neměli plně a zcela spoléhat na kalibraci baterie. Společnost původně uvedla, že problém nesprávného určení kapacity baterie se týká malého procenta zařízení. Pokud se vám tedy z vašeho iPhonu začaly dostávat poplašné zvonky, které indikují potřebu rychlé výměny baterie, pak existuje šance, že se dá vše udělat. Je však docela malý.

Kalibrace baterie na iPhone nepomohla - co dělat

Pokud spadáte do kategorie uživatelů, kterým kalibrace nepomohla, musíte se řídit několika tipy:

 

Není třeba se pokoušet oživit vybitou baterii, nejlepší je ji jednoduše a snadno vyměnit, pokud z ní již nedostáváte špičkový výkon. Můžete se o tom dozvědět v části "Nastavení" - "Baterie" - "Stav baterie".

 

K testování stavu baterie nepoužívejte programy a software třetích stran. Pomocí dobře známé kokosové baterie na Macu, po předchozím připojení iPhonu k notebooku, uvidíte, jak se hodnoty neustále mění. To může znamenat jediné - program nefunguje a pouze dává náhodné ukazatele.

 

Používejte svůj gadget podle všech pravidel. Nezapomeňte včas aktualizovat operační systém, používejte pouze originální příslušenství a pečlivě sledujte stav nabití a teplotu.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
04.07.2023
vocabulary.updateblog
04.07.2023
Comments 0
Views 26
14 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: