Již v roce 2040 dojde ke globálnímu ekonomickému kolapsu.

Již v roce 2040 dojde ke globálnímu ekonomickému kolapsu.  - icoola.cz - fotografie 1

Moderní přístup k ekonomice může v příštích letech vést ke kolapsu. Potvrdily to dvě studie, které provedli dva různí američtí vědci s rozdílem 50 let.

Přístup lidstva k využívání zdrojů nevyhnutelně povede ke kolapsu. A to vše se může stát již u současné generace. Teorii okamžitě potvrdilo několik slavných vědců.

 

Problémy, které se předpovídaly před půl stoletím, jsou stále viditelnější. Stále však existuje šance na zlepšení situace – změnou stávajících priorit. Podle výsledků výzkumu může ochrana životního prostředí, investice do vzdělání a nové technologie pomoci překonat kritické fáze rozvoje společnosti s minimálními ztrátami.

Studie o začátku velkého ekonomického kolapsu, která byla zveřejněna před 50 lety

Ještě v minulém století, v roce 1972, skupina vědců z Massachusetts Institute of Technology vyvinula model World3, podle kterého honba za ekonomickým růstem povede do roku 2040 ke kolapsu společnosti. A pokles bude provázet iracionální využívání zdrojů planety.

Vědci vypracovali 12 scénářů dalšího vývoje společnosti najednou. A nejzajímavější je, že nejrelevantnější trend v těchto letech předpovídá světu velmi pochmurnou budoucnost. Podle studie už v polovině 21. století dojde k zastavení průmyslového rozvoje kvůli nedostatku obnovitelných zdrojů. Financování této činnosti povede k ukončení investičních toků do jiných odvětví. Zemědělství upadne, kvůli tomu lidé prostě nebudou mít dostatek jídla, přijde hladomor. Situaci zhorší přítomnost ekologických problémů, které negativně ovlivní zdraví.

 

Taková studie vyvolala mnoho kritiky a nebyla brána vážně. O něco později se ukázalo, že vědci měli pravdu. Lidstvo se vydává cestou, která v budoucnu skončí smutnými událostmi.

Model zveřejněný v roce 1972 však nebyl brán vážně.

Co o této situaci říkají moderní vědci?

Zdá se, že předpovědi učiněné před 50 lety se brzy naplní. Alespoň Gaia Herrington, vedoucí analytického oddělení KPMG, podporuje a plně souhlasí s názorem vědců minulého století.

Pod jeho vedením byla všechna data ověřena. Výsledky výzkumu byly publikovány v Yale Journal of Industrial Ecology.

Herrington vysvětlil, že v první řadě chtěl vidět, které scénáře nejvíce odpovídají dnešním empirickým datům. Poznamenal, že kniha, ve které byl tento výzkum publikován v 70. letech, byla bestsellerem.

Pro hodnocení bylo použito 10 klíčových proměnných najednou, velikost populace, úmrtnost a porodnost, průmyslová výroba, úroveň znečištění, ekologická stopa a tak dále.

Výpočty byly provedeny na základě moderních dat. Ukázaly, že lidstvo stejně jako před 50 lety stále jde cestou, která povede k nedostatku zdrojů a k úpadku celé společnosti.

Mezinárodní měnový fond ve svém poselství potvrdil „synchronní zpomalení“ globálního ekonomického růstu a také zdůraznil „nejisté oživení“ po pandemii.

To vše přispívá k ekonomickému úpadku. A obecná předpověď zůstává nezměněna – situace se bude jen zhoršovat. Podmínky pro lidskou existenci se nebudou každým rokem zlepšovat.

Vědec potvrzuje, že již v blízké budoucnosti se podnikání nebude moci rozvíjet jako dříve. Nebudou k tomu vhodné podmínky. Přitom i v tandemu se zaváděním technologií a nebývalým rozvojem povede takový přístup v konečném výsledku k poklesu průmyslového kapitálu. Problém v zemědělství skončí poklesem úrovně blahobytu do konce tohoto století.

V původní verzi byly navrženy možnosti řešení problému. Cesta, která by rozhodně vedla k pozitivním výsledkům. Situaci lze zlepšit především odpovědným přístupem k otázkám průmyslu a životního prostředí. Gaia Herrington říká, že ještě není pozdě vydat se touto cestou a vše změnit.

Optimistický scénář předpovídá stabilní vývoj s mírným ekonomickým poklesem. To vše je možné díky kombinaci moderních technologií a investic do zdravotnictví a školství.

Všechny změny, které musí podle vědce nastat, budou skutečnou zkouškou, ale udržitelná budoucnost je stále možná.

Údaje poskytnuté vědcem ukazují, že budoucnost závisí na rozhodnutích učiněných již v příštím desetiletí. Zbývá velmi málo času, ale přesto je vědec odhodlán udělat pozitivní změny. Herrington si je jist, že akce v oblasti ochrany životního prostředí a sociální oblasti pomohou získat podmínky, za kterých bude dostatek zdrojů pro každého.

Jaké kroky je třeba podniknout pro záchranu lidstva?

Jak zachovat ekologii a přírodu a předejít scénáři popsanému vědci? V první řadě by měl každý člověk začít dělat změny sám u sebe. Mezi akce, které pomohou na této obtížné cestě, můžete zdůraznit:

  • Třídění odpadků. Na ulicích se odedávna objevují popelnice různých barev – na papír, sklo a další odpad.
  • Palivo používejte šetrně. Majitelé automobilů mohou také přispět k ochraně životního prostředí snížením spotřeby paliva. Toho všeho lze dosáhnout na úkor optimální rychlosti 60-90 km/h. Po něm je šance ušetřit asi 20 % paliva.
  • Snižte spotřebu elektřiny. Pokud se zařízení nepoužívají, je lepší je vypnout.
  • Sledujte množství použité vody. Zásoby čisté vody po celém světě docházejí, takže každý obyvatel planety by měl myslet na budoucnost a využívat vodu racionálně.
  • Je potřeba rozdávat nepotřebné věci. V domě se dá uložit spousta nepotřebných věcí, které se nevyužijí a po nějaké době skončí na skládce. Tak proč nedat tyto věci člověku, který je potřebuje.
  • Dejte přednost restaurovaným věcem. To platí zejména o technologii. Není třeba kupovat nové zařízení, pokud existuje příležitost koupit repasované, které není horší, než to nové.. 
  • Musíte se zaměřit na výběr správných materiálů. Jednorázové celofánové sáčky se mohou na skládkách rozkládat řadu let.
  • Dnes je potřeba přijmout opatření, protože prakticky nezbývá čas. Jen tak je možné se vyhnout předpovědi, kterou vědci zveřejnili před 50 lety.

 

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
24.04.2023
vocabulary.updateblog
25.04.2023
Comments 0
Views 9
16 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: