Jak zachránit telefon, který spadl do vody:

Jak zachránit telefon, který spadl do vody - icoola.cz - fotografie 1 

Statistiky naznačují, že jedním z nejoblíbenějších problémů, se kterými se majitelé smartphonů obracejí na servisní střediska, je ponořený telefon nebo jakékoli jiné zařízení. Rozhodně můžeme říci, že takový úzký kontakt s velkým množstvím kapaliny jednoznačně neprojde beze stopy pro žádný smartphone, samozřejmě byste neměli brát v úvahu modely, které jsou určeny k pobytu pod vodou.

Když telefon spadne do vody, v hlavě majitele se okamžitě vynoří myšlenka – co dělat, jak zachránit své zařízení a co je potřeba udělat, aby telefon fungoval? Ihned je třeba poznamenat - v servisních střediscích nikdo nezaručí, že po vysušení bude váš gadget znovu fungovat jako předtím. Kromě toho se vyplatí vědět, že nejen pád do vody může poškodit telefon, ale také jeho pobyt pod silným deštěm nebo šploucháním vln. Neriskujte a netelefonujte při chůzi v dešti, i když jdete pod deštníkem.

 

Telefon spadl do vody – co udělat jako první?

Pokud váš gadget nějak spadl do záchodu (a to je nejčastější místo „plavání zdarma“ pro telefony), okamžitě vezměte svůj smartphone ven. V žádném případě jej nenechávejte ve vodě. Snažte se ho co nejrychleji dostat z vody, protože čím rychleji to uděláte, tím menší poškození bude způsobeno.

 

Poté, co vyjmete telefon, vypněte jej a zkuste vyjmout baterii. Vývoj technologií a nové modely telefonů prokázaly, že bez speciálních šroubováků není možné baterii získat. Proto je lepší mít pro každý případ jedno takové zařízení doma. V žádném případě nemůžete nechat baterii uvnitř telefonu, protože v tomto případě bude proud nadále protékat mikroobvody, což povede k oxidaci kontaktů. A poté je prostě nemožné telefon opravit.

 

Baterii nevkládejte alespoň dva dny. Nejlepší možností by bylo nevkládat baterii vůbec, dokud servisní personál nezkontroluje vaše zařízení a neujistí se, že všechny kontakty jsou v pořádku. Nemyslete si, že pokud byl telefon několik sekund pod vodou, nic se mu nestane. Zdaleka tomu tak není a k nejhoršímu už došlo. Je třeba pochopit, že i nejmodernější a nejodolnější pouzdro propouští vlhkost, i když vám bylo slíbeno, že ne. Výjimkou jsou telefony s vysokým stupněm ochrany proti vlhkosti.

Neměli byste v panice začít chaoticky mačkat všechny druhy tlačítek na smartphonu a snažit se zkontrolovat, zda to funguje nebo ne. Velmi důležité je jen vypnout telefon, vyndat paměťovou kartu a SIM a vše ostatní se dá řešit o něco později. Pokud slyšíte, že váš gadget bublá, pak je v něm určitě hodně vody. Stačí jimi zatřást odshora dolů, s otvorem, kterým může unikat voda.

Jak odstranit vodu z telefonu?

To bylo primární, o co se postarat v případě, že by se smartphone dostal pod vodu. Nemáte-li po ruce žádné nářadí, pak udělejte to, o čem jste už určitě slyšeli – rychle „utopte“ telefon v rýži nebo soli. Tyto produkty mohou rychle absorbovat přebytečnou vlhkost. Samozřejmě je potřeba tam dát telefon bez baterie, rozebraný.

Můžete také nalít alkoholickou tekutinu do misky a nechat v ní telefon půl hodiny. Po tomto postupu nechte smartphone jeden den vypnutý. Alkohol dokáže odstranit vlhkost a zabránit korozi, takže se můžete zbavit dvou problémů jedním šmahem.

Také stojí za to mluvit o speciálních chemikáliích, které se prodávají v obchodech s rádiovými zařízeními. Díky speciálnímu složení vlhkost jednoduše „vytlačí“. Takový nástroj by měl být opatrně aplikován na desku a nechat telefon nějakou dobu stát. Toto činidlo také zabraňuje korozi, ale má také obrovský kapilární účinek. Proto by v žádném případě neměl být aplikován na obrazovku nebo dotykovou obrazovku, protože by mezi nimi vznikla mezera.

Není nutné dávat smartphone do chladničky, konkrétně do mrazáku, protože tato metoda vám nijak nepomůže. Ano, nejprve kapalina v telefonu zamrzne, což znamená, že již nebude představovat hrozbu pro kontakty. Jakmile jej však získáte a zapnete, led znovu roztaje a nebezpečí se opět zvýší. Proto je lepší od takových experimentů upustit.

Také nevysušte gadget vysoušečem vlasů v sestavené podobě, protože v tomto případě se voda jednoduše zahřeje a akumuluje na těch místech, odkud ji nelze dostat. Existuje také možnost přehřátí baterie.

Voda se dostala do telefonu, fungovalo to a pak přestalo - co dělat?

Jakákoli technika je jemná a nestabilní věc. Pokud jste tedy vytáhli smartphone z vody a stihli se zaradovat, že je funkční, nedělejte si naděje, protože nemusí dlouho vydržet. Obvodová deska v chytrých telefonech má velmi tenké kontakty, a pokud se na ně dostane vlhkost, proud jimi stále prochází. Avšak v tomto okamžiku, kdy je elektrický proud připojen k vodě, dochází k oxidačnímu procesu, to znamená, že pod vlivem chemického procesu jsou kontakty zničeny. A jelikož je kontaktů opravdu mnoho, objevují se kapiláry. Vodu z prkénka není snadné sbírat, nestačí ho otřít suchým ubrouskem nebo vatou.

Smartphony, které se nyní vyrábějí, mají mikroobvody s kulovými koncovkami, které jsou navíc velmi blízko u sebe. Do otvorů mezi nimi se často dostává vlhkost. Z takových míst je extrémně obtížné ho odstranit a jeho výskyt tam může v budoucnu znamenat vážné zkraty.

Tyto problémy neovlivňují iPhone, protože tyto smartphony jsou nejlépe chráněny ze všech - mají mikroobvody, které jsou pokryty speciálním složením.

 

Telefon spadl do vody a nejde zapnout

Pokud jste provedli všechny výše uvedené akce, ale váš gadget se nezapne, musíte jej předat do opravny odborníků. Je však nepravděpodobné, že budou schopni poskytnout záruku na opravu takových chytrých telefonů tonoucích lidí. A náklady na takové opravy mohou být velmi drahé.

Tak či onak, pokud jste nestihli provést všechny výše uvedené akce, je nejlepší smartphone rozebrat a rozsah katastrofy prozkoumat osobně. Elektronika navíc vodou vždy netrpí. Stalo se, že se lepicí páska, která držela baterii, odtrhla kvůli vlhkosti v chytrých telefonech modelů Mazu, což mělo také další následky - odlomily se kontakty z desky. Takovým následkům je tedy lepší předcházet tím, že předem zhodnotíte poškození smartphonu vlhkostí. Můžete to udělat rozebráním telefonu, naštěstí je na stejném YouTube spousta návodů. A malé doporučení – mějte doma speciální šroubovák, který je vhodný pro váš smartphone. Najednou se jí bude někdy hodit.

Telefon spadl do vody a funguje pomalu

Pokud jste upustili telefon do konektoru s tekutinou, rychle jej vytáhli a udělali vše, co je uvedeno výše, ale začal pomalu fungovat, pak je odpověď jednoduchá - neodstranili jste vodu úplně, kontakty měly čas zoxidovat nebo cokoliv obvody byly poškozeny.

 

Mezi důsledky může také patřit špatné nabíjení smartphonu nebo špatný výkon obrazovky. Senzor funguje tak, že mění kapacitu mezi elektrodami, takže při každém stisknutí prsty elektrochemická kapacita spolu s poškozenými elektrodami jednoduše přeruší potřebné spoje. Takový problém můžete vyřešit kontaktováním specializovaného servisu nebo sami. Je nutné připájet některé kontakty na desce a zcela ji prozvonit. S takovými akcemi je šance na záchranu smartphonu poměrně vysoká. Problémy s obrazovkou však mohou zůstat, protože velmi často nefungují některá písmena nebo místní místa.

 

Jak pochopit, že smartphone oxiduje

Zjistit, že uvnitř telefonu začala oxidace, je velmi snadné. Poté, co byl ve vodě, začnete si všímat některých skvrn. Ano, na obrazovce se mohou objevit žluté nebo bílé skvrny. Někdy se místo nich objevují svislé nebo vodorovné pruhy. Některé pixely svítí jinak a vymykají se obecnému barevnému gamutu.

Snímač může stále přestat fungovat, částečně nebo úplně. Stává se, že poté, co se vlhkost dostane do gadgetu, senzor na okrajích obrazovky nereaguje na dotyky, ale reaguje uprostřed. Problémy s tlačítky můžete mít i v případě, že máte tlačítkový telefon. Reproduktory mohou praskat nebo zkreslovat zvuk.

Co nedělat, když telefon spadne do vody

Existují některé zákony, které stanoví, že nemůžete dělat nic, pokud bylo vaše zařízení ve vodě. V opačném případě nebude oprava smartphonu a jeho opětovné zprovoznění fungovat.

  • Nezapínejte smartphone, protože to může způsobit zkrat;
  • Nenabíjejte mokrý přístroj, protože to také způsobí zkrat;
  • Nesušte telefon fénem, ​​protože proud horkého vzduchu pouze roznese vodu po celém zařízení a může dojít i k přehřátí baterie;
  • Nedávejte telefon do mikrovlnné trouby, protože to nepomůže vysušit, ale naopak situaci zhorší a znefunkční.

 

Pokud jste dokončili všechny výše uvedené postupy, ale vaše zařízení stále nefunguje, na obrazovce se objevují pruhy a skvrny a analýzu nemůžete z různých důvodů provést doma, existuje opravdu jen jedna cesta ven - oprava. A opět, nikdo vám nebude moci poskytnout 100% záruku na opravu gadgetu, ale udělá vše, co může. Nemlčte o tom, že telefon byl ve vodě, protože pán se o tom stejně dozví. Uvnitř smartphonů je lakmusový papírek, který ukáže, že v telefonu bylo slušné množství vlhkosti. Buďte opatrní a ohleduplní ke svým zařízením a snažte se je chránit před vodou.

Kontrola fungování iPhonu po utonutí

Poškození iPhonu po jeho kontaktu s jakoukoliv tekutinou může být viditelné i zcela neviditelné. Například v jednom případě lze uvnitř displeje zaznamenat vzhled velkých vodních bublin, v jiném může iPhone vypadat lépe než před utopením.

Pokud k takové situaci dojde, je nejprve nutné prozkoumat smartphone, poté je třeba vyvodit příslušné závěry:

  • iPhone se nezapne, teče z něj voda - to znamená, že se do pouzdra dostala kapalina, takže musíte rychle běžet pro kvalifikovanou pomoc do servisního střediska;
  • smartphone funguje bez problémů - v tomto případě je nutné zkontrolovat, zda uvnitř pouzdra není voda a vyloučit poškození desky.

Hlavní rada - v žádném případě byste neměli používat lidové prostředky, včetně rýže, vysoušeče vlasů, sušení na horkou baterii. To všechno jsou mýty a tímto způsobem nejenže neuděláte nic pro nápravu situace, ale způsobíte ještě větší škody na zařízení. Horký fén samozřejmě pomůže rychle odpařit vodu, ale kromě toho si s ním můžete zničit všechny kontakty.


8 kroků k záchraně utopeného iPhonu

Pokud vám iPhone upadne do vody, je důležité si uvědomit, že včasné rozhodnutí pomůže zachránit život vašeho gadgetu. Prokrastinace a používání pochybných rad podle typu sušení smartphonu je důvodem jeho rychlé smrti.

Existuje 8 kroků k záchraně iPhone

Odpojení zařízení. Toto je první, povinná akce, která musí být provedena okamžitě. Všechny ostatní fáze probíhají výhradně s vypnutým gadgetem.

Sejmutí krytu. Tato fáze se provádí tak, že držíte iPhone ve vodorovné poloze s obrazovkou dolů a snažíte se s ním často neotáčet. To je nutné, aby voda, která se dostala dovnitř pouzdra, nestříkala na desky. Abyste pochopili, co se stane s vaším iPhonem po utonutí, představte si, že se uvnitř gadgetu vytvořil minibazén naplněný vodou, což se ve skutečnosti děje kvůli těsnému kontaktu smartphonu s kapalinou.

Vyjměte SIM kartu. Tento krok je rozhodující, protože v této fázi můžete pochopit, zda nedošlo k poškození gadgetu v důsledku kontaktu s vodou. Při vytahování SIM karty z iPhone ji nadále držte ve vodorovné poloze. Poté se musíte podívat na indikátor kontaktu s kapalinou:

  • bílý nebo stříbrný indikátor - v pouzdře není žádná tekutina, to znamená, že váš iPhone je vybaven ochranou proti vlhkosti;
  • červený nebo růžový indikátor - smartphone byl poškozen kontaktem s vodou, proto byste měli co nejdříve vyhledat kvalifikovanou pomoc.

Vlhkost uvnitř iPhonu samozřejmě může vyschnout sama a pak bude fungovat jako doposud. Stává se to však poměrně zřídka, pokud to nechcete riskovat, je lepší jít do servisního střediska, kde pouzdro otevřou, odstraní kapalinu a vyčistí všechny stávající desky.

Umístěte gadget na rovný povrch. Měl by to být stůl nebo kuchyňská linka. Smartphone nemůžete dát do tašky, natož jej zabalit do nějaké látky. Je lepší zvolit povrch s nízkou úrovní vlhkosti.

Použití silikagelu místo rýže. Silikagel je syntetický sorbent, jinými slovy je to vysoce kvalitní absorbér vlhkosti. Pokud existuje taková látka, měla by být umístěna přímo na tělo gadgetu a kolem něj.

Čekání na odpaření kapaliny. V této fázi byste měli nechat zařízení jeden den schnout ve vodorovné poloze. Vaničku pro simíka je nutné nejprve vyjmout, protože tak bude uvnitř pouzdra proudit vzduch, což zase přispívá k rychlému odpařování vlhkosti.

Specialisté ze servisního střediska také doporučují poslat speciální minichladič do oblasti konektoru SIM karty. Zvýšíte tak objem vzduchu a urychlíte proces sušení. Ventilátor by neměl být instalován v blízkosti skříně. Nejlepší je umístit jej na vzdálenost 5-7 cm a proud vzduchu nasměrovat ke slotu pro SIM kartu.
Zapnutí iPhonu. Až uplyne den (optimální čas pro absorpci vlhkosti silikagelem), můžete zkusit zapnout smartphone. Tato akce se také provádí ve vodorovné poloze. V případě, že gadget nelze zapnout, pravděpodobně měl čas se vybít. Bez zvednutí iPhone připojte k nabíječce a nechte nabíjet 5-10 minut. Pokud nedojde k poškození v důsledku kontaktu s kapalinou, zapne se.

Zálohování dat. Uživatelé utopených iPhonů poznamenávají, že během krátké doby zařízení, které fungovalo, prostě „umře“. Důvodem je skutečnost, že včas nevyhledají pomoc od profesionálů, aby poplatky uhradili. Není možné předvídat tak náhlý vývoj událostí, a proto je lepší vytvořit záložní kopii dat, abyste je neztratili navždy.

Pád iPhone do vody není věta. Pamatujte, že proti tomu nikdo není imunní, takže je velmi důležité nepropadat panice, když taková situace nastane, a správně provést všechny potřebné akce k uložení vašeho gadgetu. Zachovejte klid, nezanedbávejte pokyny a pokud možno kontaktujte servisní středisko pro kvalifikovanou pomoc.

 

Nejdůležitější je, abyste se nikdy neřídili oblíbenými radami, včetně „dejte gadget do sklenice s rýží“, „osušte jej fénem“ nebo „dejte na baterii/na přímé slunce“. Tímto způsobem můžete jen zhoršit již tak složitou situaci tím, že navždy ztratíte svůj iPhone.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
07.06.2023
vocabulary.updateblog
07.06.2023
Comments 0
Views 43
42 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: