Jak vzniká uhlíková stopa a je možné se jí zbavit?

Jak vzniká uhlíková stopa a je možné se jí zbavit? - icoola.cz - fotografie 1 

Jak vzniká uhlíková stopa a je možné se jí zbavit?

Přemýšleli jste někdy o tom, že to, co jíte k snídani, obědu a večeři, bylo s největší pravděpodobností vypěstováno, zpracováno a vyrobeno dobrých sto kilometrů od vašeho bydliště a doručeno do vašeho oblíbeného obchodu jednoznačně neudržitelnou dopravou?

Ukazuje se, že doslova každý člověk zanechává na životním prostředí svou vlastní uhlíkovou stopu. Jaká je však tato uhlíková stopa a proč je lepší vyrábět a prodávat produkty, které konzumujeme lokálně?


Co je uhlíková stopa?

Uhlíková stopa je množství emisí skleníkových plynů, které zahrnují ozón, oxid uhličitý a metan. Vznikají v důsledku aktivity obyvatel planety. Získává se palivo, které člověk používá k práci na strojích určených pro zemědělské oblasti, k výrobě hnojiv a k rozvozu hotových výrobků po celém světě. To vytváří emise oxidu uhličitého, který vyvolává zahřívání atmosféry. Obyvatelé farmy, tedy ovce, býci, kozy atd., v procesu trávení potravy uvolňují metan, což je silný faktor, který mění klimatické podmínky na planetě.

 

Nyní si každý jednotlivec může samostatně vypočítat množství uhlíkové stopy, kterou dokázal zanechat. Existují na to speciální kalkulačky. Zde musíte odpovědět na řadu otázek, včetně: jak vytápíte svůj domov, používáte auto nebo veřejnou dopravu, kolikrát ročné létáte, kolik utratíte za oblečení, výlety do kaváren, papírové knihy atd.Kalkulačka bude umět nejen naznačit délku vytvořené uhlíkové stopy, ale také vám umožní zjistit zajímavou a vtipnou věc – kolik peněz musíte věnovat na kompenzaci vašeho škodlivého vlivu na přírodu. Výsledek však stále nebude přesný, přesto může pomoci naznačit, kde se nacházejí osobní zdroje skleníkových plynů.

 

Vliv přímých a nepřímých emisí

Ve skutečnosti je velký zmatek kolem uhlíkové stopy způsoben rozdílem mezi „nepřímými“ a „přímými“ emisemi. Například uhlíková stopa plyšové hračky obsahuje nejen přímé emise během výroby a dodávky hračky. Rovněž stojí za to vzít v úvahu samostatnou kategorii nepřímých, jako jsou vedlejší emise, které jsou zahrnuty do procesu těžby a zpracování zdroje používaného k vytvoření nezbytných surovin, které se nakonec stanou hotovým produktem, v tomto případě - plyšová hračka. A to vše je jen malá část všech existujících procesů. Vysledovat úplný řetězec událostí, které mohou nebo nemusí nastat v době výroby dané hračky, znamená odsoudit se k nekonečnému  možností, z nichž většina se ukáže jako nekonečně malá.

 

Aby bylo možné zaměřit pozornost na důležité body, je nutné zvolit tu nejjednodušší cestu. I zaměstnanci v kancelářích továren na plasty používají kancelářské sponky z ocelového materiálu. Ale takové suroviny mají stále malý počet přídělů, včetně údržby rypadla v dole, odkud se tato surovina původně těžila. A takový proces může pokračovat donekonečna. Uhlíková stopa plastové hračky může obsahovat obrovské množství momentů, takže pouhé odebrání a výpočet jejího objemu nebude fungovat, jde o velmi pečlivé výpočty.

 

Za analýzu stojí i následující příklad, kde uhlíková stopa osoby řídící vozidlo bude zahrnovat nejen emise vycházející z výfukového potrubí, ale také všechny druhy emisí, které se vyskytují v procesu těžby ropy, zpracování paliva a jeho přepravu na čerpací stanice. Kromě toho bychom neměli zapomínat na značné emise, které vznikají v době výroby a v procesu údržby vozu.


Je možné přesně změřit uhlíkovou stopu?

V tuto chvíli potřebujeme změřit uhlíkovou stopu, ale není to možné. Uhlíková stopa je již svou existencí skutečně důležitým ukazatelem celkového obrazu vlivu lidské činnosti na klimatické podmínky planety. Problém je v tom, že nebude možné získat přesné výpočty. Člověk si nedokáže spočítat dopad nakoupených pomerančů v porovnání s jejich dopadem na jiné produkty, které si místo nich můžeme koupit, a přitom přemýšlí o způsobu jejich pěstování, dodání, skladování a dalších sdílených procesech. Otázkou je, jak se má člověk v tomto případě zachovat, jak data vypočítat, když jsou informace tak obrovské?

Nejjednodušší a nejčastější odpovědí bude vzdát se a jít spočítat něco jednoduššího, i když tím přijdete o mnoho aspektů dat, které je třeba vzít v úvahu. Tuto metodu využívají i iluzionisté, kteří vědí, jak zaměřit pozornost veřejnosti na nepodstatné detaily, a přitom pro každého nepostřehnutelně provádět to, co má skutečně smysl. Můžete například šířit informace o tom, jak funguje energetická účinnost stanic, aniž byste zmínili samotné následky. Stejně tak může nastat situace, kdy si spotřebitel bude chtít změřit svou uhlíkovou stopu pomocí nějaké kalkulačky, která nesprávně nasměruje jeho pozornost a vyhýbá se skutečně důležitým otázkám. Řešení takového problému spočívá ve vývoji a školení spotřebitele, který bude schopen porozumět a vidět úplný obraz událostí a zavírat oči před obtížemi.

Jak se zbavit uhlíkové stopy – je to možné?

Mnoho lidí si myslí, že ke kompenzaci uhlíkové stopy stačí zasadit strom. Nicméně, ignorujeme-li všeobecný názor, realita není úplně taková. Samozřejmě můžete zasadit dub na okraji lesa, ale po pár dnech ho srazí opilý řidič nebo ho pokácí developer pro své komerční potřeby. V tuto chvíli se lidstvo stále nezbavilo zhoubné představy, že všechny jeho negativní vlivy lze vzít a jakoby utřít hadrem. Ve skutečnosti je ale všechno docela jinak. Rostlina, která v procesu svého životního cyklu absorbuje oxid uhličitý, tedy teoreticky kompenzuje a vyrovnává negativní emise, které vznikly v důsledku lidské činnosti. Ne každá výsadba stromů však dokáže uhlíkovou stopu odstranit a neutralizovat.

 

Jediný spolehlivý způsob, jak zajistit udržitelné využívání lesních zdrojů. Když člověk někde zasadí strom, který později zapomene a opustí, nemůže si být jistý jeho budoucím osudem. Proto taková metoda absolutně není zárukou ničeho, navíc má také spoustu nuancí. Jde o stejné požáry v lesích. Naše klima, zejména v posledních letech, se neustále mění a závisí nejen na činnosti lidského rodu. Změna klimatu s sebou přináší i nadměrné vedro a sucho, které je příčinou častých požárů v lesních oblastech. Zasazením stromu a zabráněním jeho odchodu ho odsuzujeme k rychlému požáru nebo k smrti kůrovcem, který se v našich zeměpisných šířkách objevuje stále více. Zasadit strom tedy neznamená zbavit se své uhlíkové stopy. Nejlepším východiskem ze situace bude hledání specializovaných projektů zaměřených na snižování emisí. Takové řešení je udržitelnější, na rozdíl od stejné výsadby na krajnici a okraji lesa stromů.

 

Zajímavý je také další bod – pokud se jednomu podařilo kompenzovat jeho uhlíkovou stopu, pak to ostatní, zejména velký průmysl a energetika, jednoznačně neudělají. Efektivní kompenzace do značné míry závisí na projektech obnovitelné energie. Tato tvrzení však vůbec neznamenají, že se o stromy nemá pečovat a myslet na ně. Peníze můžete věnovat komunitním organizacím, které sázejí stromy a pečují o ně. Tak například naše služba ICOOLA zasadí za každý zakoupený iPhone strom, což přispívá k minimálnímu, ale přesto snížení uhlíkové stopy.

Ale abyste snížili uhlíkovou stopu ve svém každodenním životě, je důležité dodržovat řadu malých pravidel. Není na nich nic složitého ani nereálného, ​​hlavní je prostě mít touhu a být uvědomělým obyvatelem planety.

Snažte se nakupovat produkty místní výroby, protože dovážené zboží, i když je přivezeno z jiného koutu země, zanechává obrovskou uhlíkovou stopu. Čím dále je místo výroby produktu, tím větší je počet prostředníků mezi výrobcem a spotřebitelem, což znamená jediné – obrovskou dopravní stopu.

Masné výrobky a jejich výroba mají na rozdíl od vegetariánského produktu větší uhlíkovou stopu. Nikdo neříká vzdát se masa, prostě se doporučuje volit lokální produkty. Je nutné upozornit, že v některých případech přechod na vegetariánský způsob života ne vždy pomůže neutralizovat uhlíkovou stopu, protože i zelenina a ovoce přivezené z jiných zemí podléhají velké přepravě.

 

Snažte se nakupovat produkty podle sezóny. Je zřejmé, že v zimní sezóně nemohou být na pultech místní mango nebo jahody, jsou přivezeny z jiných zemí. Byly doručeny, s největší pravděpodobností letadlem, a to je velká uhlíková stopa.

Snažte se vyvážit používání auta. Samozřejmě není možné úplně opustit auto a přejít na MHD. Každý má své vlastní životní podmínky, ale z jízdy je možné udělat ekologický proces. Při koupi auta dejte přednost malému vozidlu, které spotřebuje málo paliva. Zkuste cestovat společně s kolegy nebo sousedy, je to ekologičtější než cestovat sami. Když bydlíte v metropoli, můžete zkusit sdílení aut. Pokud nemáte velkou potřebu někam chodit, tak můžete zůstat doma. Současná doba poskytuje mnoho služeb na dálku.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
11.04.2023
vocabulary.updateblog
22.05.2023
Comments 0
Views 15
25 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: