Jak vytvořit bezpečné heslo a zapamatovat si ho

Jak vytvořit bezpečné heslo a zapamatovat si ho - icoola.cz - fotografie 1 

"Jak vytvořit bezpečné heslo a zapamatovat si ho?" - taková otázka nepadá často. Vaše heslo vám zpravidla sdělíme až poté, co útočníci přistoupí k vašemu účtu. Při vytváření kódu většina uživatelů jde cestou nejmenšího odporu. Uvádějí své jméno a datum narození. Jiní, mazanější, místo data narození uvádějí čísla, například 123. Tak to dělá většina.

Jaké heslo máte nastavené ve vaší poště? Jméno a datum narození? 123456? zxcvbn? Pokud máte jeden z těchto seznamů nebo podobné heslo, měli byste jej okamžitě změnit.

Situace může být vážná. Z vaší adresy mohou být odesílány spamy a urážlivé informace. Díky krádeži osobních údajů se útočník může dostat i k vašemu bankovnímu účtu.

 

Jaké je nebezpečí jednoduchých kódů?

70 % uživatelů na světě používá jednoduchá hesla. Velmi snadno se odhalí.

K rozluštění kódu o 5 číslicích stráví specialista 5 minut. Přestože zde vidíme 100 tisíc kombinací, není to problém.

Je obtížné prolomit heslo, které se skládá z 10 číslic. Bude to trvat déle, několik hodin.

Někteří uživatelé používají jako hesla vzácná slova nalezená v encyklopedii. Dříve nebo později toto slovo zachytí speciální program.

Složitá slova a čísla

Ti, kteří doplní složité slovo čísly, ho udělají chytřejší. Prolomit takové heslo bude obtížné. I když speciální program vybere kombinaci.

Nejlepší heslo

Nemělo by mít méně než 10–12 znaků. Měla by obsahovat velká a malá písmena, čísla, speciální symboly, interpunkční znaménka atd. Pokud existují písmena, měla by být uvedena v náhodném pořadí a nevytvářet slovní spojení. Příklad podobného hesla jshW14 ^ d22a.

 

Kam uložit heslo

Je obtížné si takový kód zapamatovat. Nejhorší způsob uložení takové informace je v hlavě.

Kombinaci doporučujeme zapsat na papír a umístit poblíž pracoviště. Je vhodné vytvořit další kopii, najednou list omylem vyhodíte. Jen nemusíte ukládat informace na nápadné místo. Mnozí připevňují papírek s čísly na monitor počítače, jiní jej připevňují k trezoru pomocí magnetu. Vyprovokujete tak své kolegy, návštěvníky k přístupu k vašim datům.

Pokud si heslo nechcete pamatovat starým způsobem, vytvořte si v telefonu upomínku. Telefon však také není nejspolehlivějším místem pro ukládání dat.

Zapomeňte na speciální složku v počítači. Pokud se k němu hackeři dostanou, získají všechna hesla. Existují speciální programy, které analyzují dokumenty a identifikují šifry.

Ne nejlepším místem pro ukládání informací je elektronická schránka. Pokud je pošta hacknuta, hackeři získají nejen vaši korespondenci, ale také přístup k dalším záznamům.

Ideální možností bude malý list, který bude skryt v Bibli, za rámem obrazu nebo na jakémkoli jiném útulném místě.

"Správce hesel"

Pokud si hesla nechcete zapisovat, můžete použít "Správce hesel". To je dobré řešení, protože pro poštovní schránku, Facebook, Instagram, VKontakte a další programy a služby je potřeba samostatná šifra. Výhodou práce přes "Správce hesel" je, že si budete muset pamatovat pouze jeden kód, ze samotného správce, ostatní se vyplňují v programu. Složité šifry nemusíte vymýšlet sami, „Manager“ je vygeneruje za vás.

Možností "Správce hesel" může být spousta, je z čeho vybírat. Někdy hackeři hacknou tento program. Po každém hackerském útoku na aplikaci nabízí administrátoři všem zákazníkům služby změnu hesel. Doporučujeme to udělat.

Jiné možnosti

Jako heslo lze použít celé fráze. Může to být řádek básně nebo fráze z oblíbeného filmu. Existují speciální služby, které dokážou vygenerovat frázi z básně. Můžete vzít jakoukoli frázi, kterou říkali vaši rodiče, a zapsat ji latinkou. K tomu můžete použít speciální služby, které píší ruské fráze v latině a naopak.

 

 

Kolik hesel by mělo být?

Pokud si myslíte, že pro všechny účty stačí jeden složitý kód, pak jste na omylu. Vyberte si vlastní heslo pro každý účet.

Při vytváření hesla uveďte e-mailovou adresu a telefonní číslo. Abyste v případě hacknutí mohli znovu získat přístup ke svému účtu. Doporučujeme zadat záložní telefonní číslo i ověřovací slovo.

Telefonní číslo je také potřeba, protože nyní mnoho poštovních služeb posílá do telefonu varování, pokud se někdo z neznámé IP adresy pokusí o přístup ke službě. Takže i kdyby se hackerovi podařilo úspěšně vyzvednout kód, bez potvrzení z telefonu nezíská přístup.

Shrňme si výše uvedené. Vytvořte šifru o délce alespoň 10–12 znaků. Nepoužívejte slova, střídejte malá písmena s velkými písmeny, číslicemi a speciálními znaky.

Pamatujte na pravidlo – každý aktér má své vlastní heslo. Nespoléhejte na svou paměť, informace si zapisujte. Je dobré, když budou kopie uloženy na více místech.

Program "Password Manager" může usnadnit život. Pravda, existuje riziko, že ho hackeři rozbijí a ukradnou základnu. Zde je ale riziko minimální, po každém útoku správa služby nabízí změnu šifry na novou.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
29.06.2023
vocabulary.updateblog
29.06.2023
Comments 0
Views 13
14 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: