Jak ušetřit mobilní data na Androidu a iOS

Jak ušetřit mobilní data na Androidu a iOS - icoola.cz - fotografie 1 

Jak ušetřit mobilní data na Androidu a iOS

Mnoho tarifů nabízených mobilními operátory pro připojení má určitá omezení internetového provozu. Při překročení limitu si musíte připlatit další megabajty, což není nijak zvlášť příjemné. I v „neomezených“ tarifech jsou omezení přítomna, takže otázka, jak ušetřit mobilní data, zůstává aktuální. Na Androidu a iOS bude stačit změnit některé parametry v nastavení a také použít několik užitečných tipů, abyste výrazně snížili spotřebu internetového provozu. Pojďme se ale problému rychlé spotřeby cenných megabajtů věnovat podrobněji.

 

Proč jsou data na telefonu rychle vyčerpán

Pokud necháte v telefonu stále zapnutý internet (3G, 4G), spotřeba dat se výrazně zvýší, protože aplikace se mohou samy aktualizovat, přenášet data, a to spotřebovává nejen provoz, ale i nabíjení baterie. Samozřejmě, pokud neustále vypínáte internet v telefonu, když jej nepotřebujete, můžete minout důležité zprávy, takže tento způsob úspory provozu je velmi diskutabilní.

Efektivnější a pohodlnější bude zabránit aplikacím a hrám v automatické aktualizaci, na Androidu to můžete udělat v nastavení Google Play a na iOS v nastavení „Aktualizace obsahu“. To znamená, že aktualizace proběhnou, ale při připojení k internetu přes Wi-Fi, nikoli přes mobilní komunikaci. V systému iOS můžete také samostatně nakonfigurovat přístup aplikací a služeb k celulárním datům, k tomu musíte v nastavení přejít na kartu „Mobilní komunikace“. Pokud internet není neomezený podle tarifu, vypnutí synchronizace mobilních služeb na pozadí může výrazně snížit spotřebu provozu. 

Někteří uživatelé chytrých telefonů si na plochu aktivně přidávají různé widgety, které zase spotřebovávají značnou část dat , protože předpověď počasí, zprávy, kurzy měn se během dne pravidelně aktualizují. Pokud se tedy na obrazovce vašeho smartphonu již nashromáždilo velké množství widgetů, zkuste je smazat, čímž ušetříte nejen megabajty mobilního internetu, ale také nabití baterie.

Reklama ve hrách a aplikacích vám umožňuje používat je zdarma, ale je také dalším spotřebitelem internetových dat. Reklamních příloh a videí se můžete zbavit zakoupením placené verze programu, nebo pokud funkčnost nezávisí na připojení k internetu, je potřeba při používání aplikace vypnout přenos dat.

Chytré telefony slouží nejen ke komunikaci, ale také ke konzumaci různého mediálního a zvukového obsahu, prohlížení fotografií a videí na sociálních sítích, poslechu hudebních skladeb a sdílení těchto materiálů. Právě ta se stává hlavním odběratelem provozu, takže pokud je váš internetový limit omezen dle aktuálního tarifu, je doporučeno pro tyto účely využít Wi-Fi, případně si předem stáhnout soubory do paměti zařízení. Chcete-li ušetřit provoz při sledování videí, je lepší zvolit nižší kvalitu obrazu, což je důležité zejména pro YouTube nebo jiné zdroje videa.

Jak ušetřit mobilní data na iPhone 

Počínaje iOS 9 se na iPhonu objevila funkce automatického přepnutí na celulární síť, pokud se signál z přístupového bodu Wi-Fi ztratí nebo je příliš slabý. Jak vidíme, výrobci smartphonů se o úsporu dat starají v mnohem menší míře než o stabilitu síťového připojení, takže je lepší tuto možnost deaktivovat, provádí se v celulárním nastavení - "Asistence Wi-Fi", kde nyní můžete zakázat synchronizaci dokumentů iCloud Drive pomocí mobilní sítě.

V iOS 13 se zpřístupnila funkce „Ukládání dat“, která pomocí speciálních algoritmů snižuje celulární provoz a vzhledem k tomu, že nikdo nerozumí firmwaru iPhonu lépe než jeho tvůrci, můžete s účinností této funkce opravdu počítat. 

Nejčastějšími uživateli mobilního internetu jsou různé messengery a sociální sítě, jako např.

 

  • Instagram;
  • Facebook;
  • WhatsApp;
  • Telegram.

V nastavení každého programu můžete zakázat aktualizace na pozadí a automatické načítání obsahu, což ušetří velké množství dat, zejména pokud jde o video materiály.

Některé aplikace, například „Mapy“, mohou pracovat v režimu offline, takže nevyžadují připojení k internetu za předpokladu, že byly předem staženy potřebné materiály. Pokud se rozhodnete ušetřit provoz doslova na všem, pak byste si měli poslechnout tuto radu.

Pro úplnou kontrolu nad náklady na provoz v AppStore si můžete stáhnout speciální aplikace, které sledují množství přenesených dat pro jednotlivé aplikace. Mezi takové programy můžete vyzdvihnout My Data Manager, který je také dostupný nejen pro iOS, ale také pro Android.

Jak ušetřit mobilní data na Androidu

V případě smartphonů s Androidem se tipy na snížení mobilních dat budou přímo překrývat s podobnými tipy pro iPhone. Samozřejmě se stále jedná o různé operační systémy, takže implementace opatření na záchranu celulárních dat se mírně liší.

Nejprve musíte identifikovat ty programy, které lze nazvat hlavními „škůdci“, k tomu musíte přejít do systémových nastavení zařízení a v podsekci „Využití dat“ se podívat na statistiky provozu prostřednictvím mobilních a bezdrátových sítí . Poté byste měli otevřít „Mobilní data“, kde bude seznam aplikací, které spotřebovávají největší počet megabajtů. U všech těchto programů je žádoucí omezit spotřebu dat na pozadí, zejména proto, že pokud aplikace stále vyžaduje internet, lze příslušný posuvník vždy vrátit zpět.

 

Android má funkci Traffic Control, takže uživatel si může nezávisle nastavit limit, po jehož dosažení ho na to systém upozorní, čímž dá jasně najevo, že brzy dojde internet a jeho výdaje by měly být minimalizovány. Funkce „Úspora provozu“, která je rovněž aktivována v sekci „Využití dat“, automaticky omezí výměnu dat na pozadí u většiny aplikací, ale v případě potřeby lze do seznamu výjimek přidat kteroukoli aplikaci.

Od roku 2021 většina mobilních operátorů nabízí poměrně příznivé tarify, včetně tarifů pro mobilní internet. Většina tarifů je neomezená, takže není absolutně potřeba přemýšlet o snižování spotřeby dat, ale pokud jste v roamingu, kde musíte platit za každý megabajt dat, další znalosti o způsobech, jak snížit spotřebu dat v telefonu, absolutně nebudou zbytečné  a opravdu vám pomůže ušetřit.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
19.04.2023
vocabulary.updateblog
22.05.2023
Comments 0
Views 12
17 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: