Jak tisknout dokumenty z telefonu?

Jak tisknout dokumenty z telefonu? - icoola.cz - fotografie 1

Jak tisknout dokumenty z telefonu?

Produktivita moderních mobilních telefonů je taková, že již dávno přetčily svůj původní účel a v mnoha ohledech nejsou horší, než mnohem větší osobní počítače. Přesto mobilu – ať už zaujme jakýmikoli technickými parametry, příjemným designem či originálním pouzdrem – hodně chybí. Typickým příkladem může být práce s dokumenty nebo obrázky.

U moderních smartphonů je to samozřejmě zcela přirozená věc, ale jeden důležitý prvek a aspekt zde chybí. Je logické, že mobilní telefony nejsou neustále připojeny k velké tiskárně, která uživatelům umožňuje tisknout papírové verze dokumentů. To ale neznamená, že je to nemožné! Pomiňme řešení v podobě přenesení souboru do počítače a jeho následného tisku a zaměřme se na tisk přímo z mobilního zařízení. Existují dva způsoby, jak to implementovat!

Programy pro tiskárny

Nejjednodušší ze dvou metod přímého tisku je použití aplikací poskytovaných přímo výrobci tiskáren. Pokud vaše tiskárna podporuje bezdrátovou komunikaci a pokud její výrobce nabízí vhodnou aplikaci pro tisk z telefonu se systémem iOS nebo Android, je problém vyřešen.

K tiskárně připojíte speciální aplikaci a z příslušného uživatelského rozhraní odešlete svůj soubor k tisku. Téměř všichni výrobci podporují tisk nejběžnějších dokumentů: PDF, soubory Microsoft Office, fotografie atd.

Nevýhodou této metody je samozřejmě nutnost mít tiskárnu, která to umožňuje. Ne vždy je tato podmínka splněna a nejednou přichází ke slovu alternativa v podobě programů přímo od vývojářů operačních systémů Android a iOS.

 

CloudPrint a AirPrint jsou vaše tiskové řešení

Začněme operačním systémem Android, tzn. řešení v podobě tisku přes CloudPrint.

 

  • Prvním krokem je přidání tiskárny do služby CloudPrint. To provedeme zadáním chrome://devices do adresního řádku prohlížeče Chrome. Zde uvidíme zařízení, která jsou již ve službě registrována, a přes volbu „Přidat tiskárny“ jsou k dispozici i zařízení k přidání.
  • Úspěšné přidání tiskárny do služby lze zkontrolovat na cloudových tiskárnách.
  • Než začneme tisknout ze zařízení Android, musíme zkontrolovat, zda naše tiskárna není tzv. cloudová, tzn. má Wifi modul s podporou tisku z cloudu. Pokud ano, nakonfigurujeme ji pro použití s ​​CloudPrint podle pokynů výrobce tiskárny a zaměříme se na mobilní zařízení.
  • Stáhněte si aplikaci CloudPrint (nebo její alternativu třetí strany) z Google Play do svého mobilního telefonu nebo tabletu. Mějte na paměti, že se musíte přihlásit pomocí stejného účtu Google, který jsme zadali při registraci do CloudPrint.
  • Pokud plánujeme tisknout z tiskárny, která je k PC připojena kabelem, je samozřejmě nutné, aby byl počítač zapnutý a běžel na něm Chrome.
  • Nyní zbývá pouze odeslat obsah k tisku z toho či onoho programu nebo přímo přes nabídku „Tisk“, případně přes systémovou funkci sdílení přístupu do CloudPrint.
  • Majitelé iPhonů (nebo jiných mobilních zařízení Apple) se kvůli tisku obrátí na technologii AirPrint. Díky tomu můžete tisknout přímo na tiskárnách s Wi-Fi modulem podporujícím AirPrint. Stačí, aby byly připojeny ke stejné Wi-Fi síti jako toto mobilní zařízení a po zadání volby tisku v tom či onom programu se dostaneme do seznamu připojených tiskáren. Po výběru jednoho z nich stačí vyjmout papírovou verzi našeho dokumentu z tiskárny.

Pokud tato tiskárna nepodporuje AirPrint, můžete se obrátit na softwarová řešení třetích stran, jejichž funkčnost je podobná systému Android.

Pokud vás tento článek zaujal, můžete se také podívat, jaké aplikace použít, pokud se chcete stát designérem...

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
27.02.2023
vocabulary.updateblog
27.02.2023
Comments 0
Views 13
10 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: