Jak správně likvidovat použité baterie

09 серпня 2023

user

Jak správně likvidovat baterie - icoola.cz -fotografie 1 

Téměř každý obyvatel naší planety čelil skutečnosti, že baterie, které používal, přestaly fungovat. Někteří je bezmyšlenkovitě vyhazují do koše, což se absolutně nesmí, jiní je odnášejí na specializovaná místa. A už od dětství nám je vštěpováno, že vyhodit baterie nelze, málokdo ví, proč je to velmi nebezpečné a k čemu může vzhled skládek použitých baterií vést.

Redakce iCOOLA vám prozradí, proč byste neměli baterie vyhazovat, jaké škody způsobí životnímu prostředí a proč byste měli ve svém městě hledat místa na likvidaci.

 

Co se stane, když baterii vyhodíte do odpadu?

Nejprve musíte vědět, z čeho jsou baterie vyrobeny. A jejich složení je opravdu zajímavé a rozmanité. Zde můžete najít různé prvky Mendělejevovy tabulky: nikl, lithium, olovo, kadmium a někdy i rtuť.

Pokud se opravdu bojíte o své zdraví, měli byste pochopit, jak nebezpečný může být rozklad takové kombinace chemických prvků.

Kadmium je navíc skutečně nejjedovatějším prvkem, který má škodlivý vliv jak na lidský organismus, tak na vše živé v okrese. Osoba, která byla pod vlivem kadmia, může zaznamenat zhoršení ledvinového systému, jater a kostní tkáně. Kadmium je karcinogen, který je katalyzátorem pro vznik a rozvoj různých typů rakoviny.

Rtuť a olovo neunikly daleko od svých protějšků a jsou neméně toxické a nebezpečné pro ledviny, játra, nervový systém a kostní tkáň.

Neměli byste se bát a začít používat baterie v domácnosti. Koneckonců, pokud budete dodržovat pravidla provozu, když vaše baterie fungují správně, nebudete mít žádný škodlivý účinek. Pokud však baterie skončí na skládce, pak se dá nazvat časovanou bombou.

Greenpeace tvrdí, že když akumulátory a baterie skončí na skládce, procesy koroze a rozkladu pouzdra povedou k úniku toxických látek do půdy. A pak to převezme spodní voda, která odnese škodlivé látky do větší vzdálenosti. Nelze přitom nezmínit spalovny odpadu, po kterých se všechny toxické prvky vypařují do atmosféry. Další procesy a jejich výsledky jsou zřejmé: toxické látky po rozšíření v zemi, vodě a vzduchu ničí vše živé, co jim stojí v cestě, a tím přerušují stabilní ekologický řetězec života.

Škodlivé prvky se do těla zvířat a lidí dostávají prostřednictvím vody, potravy rostlinného a živočišného původu a dokonce i při vdechování potřebného vzduchu.

Čemu škodí vybitá baterie?

Po provedení řady nezbytných studií vědci zjistili, že jedna prstová baterie vhozená do popelnice stačí ke znečištění více než dvaceti metrů čtverečních půdy těžkými kovy. Je důležité si ujasnit, že pokud vezmeme v úvahu lesní plochu, pak tato vzdálenost bude stačit pro přirozené prostředí pár stromů, pár krtků, jednoho ježka a tisíce červů. Jedna nevyužitá baterie tak může ovlivnit celý ekosystém.

Takový problém nastává kvůli tomu, že složení baterií a akumulátorů obsahuje mnoho těžkých kovů. I v malém množství mohou způsobit obrovské škody lidskému organismu, natož zvířatům.

Jak již bylo zmíněno dříve, zařízení způsobují škody prostřednictvím vody v řekách, jezerech a artéských pramenech, které slouží k zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Také kovy mohou vstupovat do těla prostřednictvím připravených pokrmů z rostlin nebo zvířat, takže se mohou hromadit v tkáních organismů.

 

Likvidace baterií a akumulátorů 

Různé země světa mají své zkušenosti a způsoby recyklace baterií. Například v Japonsku jsou všechny baterie pečlivě shromažďovány a skladovány na jednom specializovaném místě, dokud není vynalezena technologie pro optimální recyklaci baterií. V evropských zemích mají všechny supermarkety speciální nádoby na sběr vybitých baterií.

 

 

Kde můžete odevzdat baterie

Obyvatelstvo je rok od roku zodpovědnější a uvědomělejší, a tak není divu, že je potřeba vytvořit místa příjmu použitých baterií. U nás se takovým dobrým skutkem zabývají některé velké obchody. Ano, nefunkční baterie můžete odevzdat 

 

Jak se baterie recyklují?

Pro pochopení procesu recyklace je nutné jej rozdělit do fází:

Baterie jsou seřazeny podle technologických skupin. To znamená, že zaměstnanci kontrolují jejich složení a následně je rozdělují na: alkalické, rtuťové, lithium, stříbro a sůl.

Dále jsou baterie skartovány na specializovaném zařízení – skartovačce.

Poté se baterie změní na tekutou směs. Říká se tomu náboj. Kovy se ze směsi oddělují pomocí magnetů. Zbývající chemické prvky procházejí opět tříděním - jsou umístěny ve specializovaném zařízení vibroseparátoru, které je schopné prosévat uhlík nasycený chloridem zinečnatým. Zinek se používá ke zlepšení tekutosti kovů při tavení.

Poslední fází je přesun vzniklé směsi do magnetického bubnu, který oddělí železo od zinku. Mangan, grafit a zinek (soli) se tedy extrahují v několika krocích.

Silových prvků je obrovské množství, ale všechny se liší složením a používají se v různých odvětvích. Přitom je něco spojuje – speciální značení, které ukazuje cedulku s přeškrtnutým kontejnerem. V žádném případě by se takový výrobek neměl vyhazovat do koše, musí být zlikvidován.

 

Kam odevzdat použité baterie 

Naštěstí není potřeba běhat po supermarketech a hledat speciální kontejnery. Na internetu najdete interaktivní mapu s místy příjmu nefunkčních baterií. Musíte jen najít své město a typ odpadu, který plánujete recyklovat a zlikvidovat.

 

Možná jste si již dříve všimli, že váš supermarket nebo hypermarket již má speciální nádoby na sběr energetických článků. Takové body lze nalézt i na mapě. Interaktivní mapy lze aktualizovat, proto je lepší být v bezpečí a pro upřesnění informací zavolat zpět na uvedené telefonní číslo konkrétního přijímacího bodu.

 

Ve městě nejsou žádná sběrná místa pro baterie – co dělat?

I to je docela dobře možné, protože  je stále velmi akutní nedostatek míst pro odevzdání baterií. Pokud však opravdu chcete, vždy můžete najít cestu ven. Pokud opravdu chcete šetřit životní prostředí, můžete použít několik tipů:

 

Pokuste se najít veřejné organizace ve vaší lokalitě, které sbírají baterie. Takovou malou recepci si můžete zorganizovat i sami. Myslíme si, že najdete stejně smýšlející lidi.

Sbírejte své baterie a baterie přátel a vezměte je do okolních měst, když tam potřebujete jet služebně a jsou-li tam místa příjmu.

Jako poslední možnost mohou být sesbírané baterie zaslány příbuzným nebo přátelům, kteří žijí ve městech, kde jsou místa odevzdání baterií.

 

Pro ochranu sebe a své rodiny i životního prostředí před vedlejšími toxickými účinky baterií se doporučuje omezit nákup jednorázových baterií a upřednostnit ty baterie, které lze dobíjet. Nemyslete si, že jedna vyhozená baterie počasí nezlepší. Pokud tuto myšlenku všichni odmítnou, pak se velmi brzy všechny skládky zaplní toxickými chemikáliemi, které ovlivní stav ovzduší, vody a potravin. To vše ostatně používáme každý den. Je důležité začít s péčí o přírodu hned, než se situace stane kritickou.

avatar
vocabulary.authorblog Michaela Bartonova
vocabulary.createblog
09.08.2023
vocabulary.updateblog
09.08.2023
Comments 0
Views 46
20 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: