iPhone 11 vs iPhone XR: co si vybrat v roce 2023 mezi těmito dvěma současnými smartphony Apple?

iPhone 11 vs iPhone XR: co si vybrat v roce 2023 - icoola.cz - fotografie 1 

iPhone 11 vs iPhone XR: co si vybrat v roce 2023 mezi těmito dvěma současnými smartphony Apple?

Již velmi brzy Apple oznámí nový iPhone 13. Tuto událost čekali nejen ti, kteří si jej chtějí koupit, ale také ti, kteří očekávají pokles cen, jak tomu vždy bývá po vydání nového iPhonu. Právě pro druhou kategorii kupujících jsme připravili tento článek, ve kterém porovnáme dva současné apple smartphony: iPhone 11 a iPhone XR, abychom vám pomohli rozhodnout, jaký gadget potřebujete.

Jaké dojmy si odnesete z rozbalení nového iPhonu 11 a iPhonu XR

Důležitým aspektem každého nákupu telefonu je nejen jeho funkčnost a výdrž baterie, ale také jeho design a první dojmy po otevření krabičky. Proto vám nyní podrobně prozradíme, co na vás čeká v krabici jednoho  a druhého iPhonu.

Začít bychom chtěli  iPhonem 11, protože stejně jako v případě iPhonu 11 Pro film na obalu nenajdete, je pouze na displeji. A to vše proto, že zadní sklo tohoto apple smartphonu je stejně pevné jako u verze Pro. To, že sklo zůstává lesklé a ne matné, jak mnozí očekávali, je hned znát.



 

Celkem je iPhone 11 dostupný v šesti barvách: černá, limetkově zelená, žlutá, fialová, červená a bílá. Pojďme je hned analyzovat. Fialová barva je nová a u první várky iPhonu 11by jste ji nenašli.. Abych byl upřímný, stálo za to čekat, protože to dopadlo opravdu fantasticky. Jeho odstíny připomínají šeřík, ale nejsou tak pigmentované. V případě telefonu se fialová ukázala jako ne tak světlá a trochu bledá, díky čemuž se stala nejoblíbenější mezi celou řadou iPhone 11. Překonat ji mohla pouze světle zelená a sami vývojáři ji nazývají pistáciová . Opravdu se ukázalo, že jde o jednu z nejlepších barev, jaké kdy Apple vyrobil. Tento iPhone bude bezesporu slušet všem příznivcům zelených odstínů. Nechybí však ani červená, i když se spíše stala reakcí na své předchůdce. Červené iPhony nás straší už více než rok, takže tu není nic nového. Stejně jako v případě žlutého iPhonu 11, protože tuto barvu si všichni dobře pamatujeme z dalekého roku 2013, kdy apple společnost ukázala světu iPhone 5 R. Černou a bílou barvu už všichni znáte. Proto bychom vám poradili zaměřit svou pozornost na pistáciové a fialové barvy. Hádáme však, že i bez nás se najde mnoho příznivců monotónní černé barvy, která se vždy rozebere jako teplé rožky.



 

Po podrobném přezkoumání barev iPhonu 11 můžete bez obav přejít k barevné škále iPhonu XR, protože je ještě jasnější. Není tomu tak dávno, co nás Apple nepotěšil barevnými iPhony. Zde stojí za zmínku, že společnost ukradla tento čip z iPhonu 5 C, aby ho dala novému iPhonu XR. To lze okamžitě pochopit na samotné krabici, která je vyrobena v designu té doby. I nápisy a logo Apple, okousaného jablka, společnost udělala barevně.. iPhone 5 C však byl v plastové krabičce a nový iPhone XR, jak jistě chápete, nikoli, pravděpodobně proto, že apple společnosti začalo hodně záležet na našem životním prostředí.

Přejděme k samotným barvám a těch je zde stejně jako v případě iPhonu 11 šest: žlutá, červená, černá, bílá, korálová a modrá. Pokud se první čtyři neliší ničím zvláštním od ostatních barev řady iPhone, tak modrá a korálová nám mají co říct. Korálová barva je jak ji  Apple nazval - korálová. A tím se nenechala zahanbit a splnila svůj slib o korálových odstínech, protože telefon není červený a není ani oranžový a není ani měděný – je opravdu korálový a to si zaslouží pochvalu. Ještě chci dodat, že samotný rám je u všech iPhonů XR hliníkový, a ne ocelový, jako tomu bylo u jejich předchůdce. I samotný rám je vyroben v korálové barvě a nevytváří disonanci mezi skleněným zadním pouzdrem a ním. A jak jste již pochopili, ve všech následujících barevných verzích iPhone XR bude hliníkový rám lakován v barvě samotného smartphonu. A jak všichni víme, Apple rád obdaří rámečky jinými barvami než celé zadní pouzdro, v případě těchto modelů se tak nestalo a za to mu moc děkujeme.

A teď si povíme něco o další, neméně atraktivní modré barvě. Zde, v závislosti na osvětlení, se jeho odstín může lišit od velmi modré po modrou. Tento iPhone XR se může stát důstojným konkurentem korálu, protože jak jsme si již řekli, jedná se o dvě nejzajímavější barvy tohoto modelu jablečných smartphonů. Podle nešťastných statistik si však lidé stále nejvíce kupují černou, protože je to nejuniverzálnější barva.

Jakou barvu iPhone XR nebo iPhone 11 si pořídíte je jen na vás. Můžeme vyzdvihnout, že tyto dva současné gadgety spolu soupeří pouze ve dvou barvách: iPhone XR vstoupil do souboje s hrdou korálovou a modrou barvou a iPhone 11 s fialovou a pistáciovou. Jestli si  smartphon vyberete podle barvy, je pouze na vašem osobním vkusu.

Kompletní sada iPhone XR a iPhone 11

První dojmy jsou důležité, ale mnohem důležitější je to, co je uvnitř krabice za samotným telefonem. Začněme naši podrobnou recenzi s iPhonem XR. V jeho případě ještě stihnete koupit starou várku, kde Apple ještě dal baterii a EirPods do sady s telefonem. Nabíječka tam má 1 ampér a ani ve snu vás nenapadá, že tam uvidíte nejnovější rychlost nabíjení, kterou si v případě iPhonu 11 už musíte koupit sami, stejně jako sluchátka.

Rád bych připomněl, jak jsme všichni nadávali společnosti Apple za to, že za tak vysokou cenu smartphonu obsahuje pouze 1 ampér nabíjení. Vyslyšeli nás a přestali dávat nabíječku do sad současných smartphonů, takže od této chvíle bude konfigurace jakéhokoli jablečného telefonu velmi nudná. Naštěstí nechali alespoň samolepky s logem Applu – nakousnuté jablko.

Vizuální součást iPhonu XR a iPhonu 11 a jejich fotoaparátů

Hned bychom rádi poznamenali, že přední strana iPhone 11 se nijak neliší od iPhone XR. Má stejný 6palcový a 1palcový displej. Naprosto podobná obrazovka a pokud nerozumíte pojmům, jedná se o matici IPS, nikoli o LT. A zatímco matice LT v iPhonu 11 Pro má kontrast 2 miliony ku jedné, v případě iPhonu 11 - 1400 ku jedné. Rozlišení je 1792 x 820 pixelů, podporována je funkce True Tone a nechybí ani alofonické pokrytí. Obecně se jedná o stejně vynikající HD displej jako v iPhonu XR.

Ano, oba smartphony mají velké rámečky, ale práci to nijak neovlivňuje. Zde musíme poděkovat společnosti Apple za to, že stále poskytuje příležitost používat matici IPS, protože mnoho lidí nemá rádo obrazovku LT.

Hmotnost smartphonu je stejná jako u iPhonu XR – 194 gramů. Rám je hliníkový a není lesklý jako zadní kryt, ale matný. Z hlediska materiálu se zde nezměnilo absolutně nic, kromě toho, že sklo v iPhonu 11 výrazně zesílilo a nebude možné jej tak snadno rozbít. Čtvercový modul pro dva fotoaparáty navíc není samostatným prvkem, sklo je zde monolitické, jako v iPhone 11 Pro. A hned chci poznamenat, že iPhone 11 má nyní dva fotoaparáty, zatímco iPhone XR má pouze jeden. Nový produkt také obsahuje ultraširoký 12megapixelový modul s clonou 2 a 4 palce a pozorovacím úhlem 120 stupňů.

 

Dodáme, že iPhone XR má jeden fotoaparát, ale svými vlastnostmi na tom není o nic hůř, takže pokud nepotřebujete neustále fotit vše, co se kolem vás děje v perfektní kvalitě 6, pak klidně můžete použít jeden, ale skvělý fotoaparát iPhone XR.

 

Také na prezentaci iPhonu 11 padla spousta slov o nočním režimu, který se konečně objevil v iPhonu. Dokáže vylepšit obraz při velmi špatném osvětlení. Vývojáři Applu navíc vylepšili portrétní režim, pokud iPhone XR používal technologii přibližně jednoho pixelu, tedy byl vylepšen softwarově, nyní jsou zde dva fotoaparáty a software spolupracuje s hardwarem. Na iPhonu 11 tedy můžete fotit portréty nejen lidí, ale například i zvířat. Novější model má také šest možností nasvícení na výšku, což je dvakrát více než u iPhonu XR. A byla tu funkce, která umožňuje nahrávat video ve fotografickém režimu stisknutím a podržením kruhového tlačítka, které je zodpovědné za vytvoření fotografie. Tato funkce se nazývá Quick Take. Funguje to přibližně stejně jako v programu Instagram. Ale v první řadě je skvělý, protože používá dva fotoaparáty najednou – širokoúhlý a ultraširoký. To znamená, že pokud snímáte člověka a jeho hlava je mimo záběr, tak se druhý modul propojí společně s umělou inteligencí a rám se pohne. A to je velmi povedená inovace.

Není těžké si všimnout, že rozhraní v aplikaci fotoaparátu je velmi odlišné od toho v iPhone XR, přestože fungují na stejném iOS. To vše je dáno tím, že se v iPhonu 11 a jeho druhém fotoaparátu objevily nové čipy.

Vnitřní a přední fotoaparáty iPhone XR a iPhone 11

Za všechny nové funkce v iPhone 11 je zodpovědný nový procesor Apple A 13 Bionic. Společnost se nestydí označit jej za nejsilnější na trhu. A zde chceme okamžitě poznamenat, že mezi iPhone XR a iPhone 11 není žádný rozdíl ve výkonu. Všechny aplikace se otevírají naprosto stejnou rychlostí, takže pokud potřebujete dobrý, rychlý smartphone a váháte mezi iPhonem XR a iPhonem 11, pak si klidně vezměte ten první a nepřeplácejte peníze navíc.



 

Přejdeme k přednímu fotoaparátu. V iPhonu 11 je stejný jako v iPhonu 11 Pro s rozlišením 12 megapixelů, dokáže nahrávat 4K video při 60 snímcích za sekundu. Tento smartphone má také Slow Mo video. Takže si budete moci spokojeně pořizovat selfie. Co se týče kvality fotografií, zde si iPhone XR vede ještě o něco lépe než iPhone 11. Dalším důležitým bodem je, že díky měkkému režimu můžete měnit ohniskovou vzdálenost. A ano, fotoaparát v iPhonu 11 se díky tomu rozšířil, ale když stisknete tlačítko, vše začne z nějakého důvodu zamrzat a kvalita fotografie zůstává dle přání..

Asi poslední věc, která se týká přední kamery, je Face ID, protože vývojáři tvrdí, že se v iPhone 11 zrychlila a nás nejvíc zajímá, jestli funguje pod úhlem. Zajímavé je, že to funguje na iPhone XR, ale ne na iPhone 11. A podle rychlosti těchto dvou apple smartphonů se odemykají úplně stejně.

Vnitřní vlastnosti iPhone XR a iPhone 11

Zde jsme se plynule dostali k tomu nejdůležitějšímu, k vnitřním vlastnostem, hlavní předností procesoru rozhodně není jeho výkon, ale zlepšení autonomie. Apple nám slíbil plus jednu hodinu výdrže baterie u iPhonu 11 oproti iPhonu XR, což je zhruba sedmnáct hodin bezdrátového přehrávání videa. Při pohledu dopředu však chceme říci, že rozdíl rozhodně nepocítíte, protože to vše se odehrálo v ideálních laboratorních podmínkách, takže ve skutečnosti se to vše odehraje úplně jinak.

Dále přejdeme k neméně důležitému aspektu – ochraně před vlhkostí a prachem. Pokud to bylo IP 67, tak v iPhone 11 se to stalo IP 68. Telefon XR sice můžete ponořit dva metry pod vodu, maximálně na 30 minut, a to už je velmi dobrý ukazatel.

Stejně jako v iPhone XR můžete do iPhone 11 vložit Nano SIM kartu, druhou SIM kartu eSIM.

Apple řekl, že zvuk se v iPhonu 11 zlepšil a splnili svůj slib, protože se opravdu mnohonásobně zlepšil.

Měli byste si tedy koupit iPhone XR nebo iPhone 11?

Abychom na tuto otázku odpověděli, pojďme si ještě jednou projít změny, které se udály v iPhone 11. Sklo zesílilo, objevil se druhý fotoaparát a ten první byl vylepšen a celkově přibylo mnoho nových čipů.  Vylepšen byl také blesk u dvou fotoaparátů a lépe se stabilizovalo nahrávání videa. Portrétní režim se také zlepšil a můžete fotit nejen lidi, ale i psy a obecně jakékoli další objekty. Noční režim se objevil a funguje docela dobře. Přední kamera si vedla ještě hůř než na iPhonu XR. Face ID nebylo rychlejší. Procesor také neovlivnil rychlost provozu a přestože baterie vydrží o hodinu déle, téměř to nepocítíte.



 

Ze získaných informací lze tedy vyvodit závěr, že iPhone 11 by si měli koupit pouze ti, kteří pravidelně používají fotoaparát na svém smartphonu, protože ve zbytku nebudou žádné změny patrné a znatelné. Můžete si bezpečně koupit iPhone XR a nepřeplatit.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
19.04.2023
vocabulary.updateblog
22.05.2023
Comments 0
Views 14
38 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: