iPhone 14 vs iPhone 14 Pro: jaký smartphone koupit v roce 2023?

iPhone 14 vs iPhone 14 Pro: jaký smartphone koupit v roce 2023? - icoola.cz - fotografie 1

iPhone 14 a iPhone 14 Pro patří mezi nejoblíbenější smartphony od společnosti Apple. Výběr toho nejlepšího modelu však není tak zřejmý, jak se na první pohled může zdát. Každý ví, že iPhone 14 Pro je mnohem výkonnější, ale nezapomeňte na takové nuance, jako je cena, výdrž baterie a řada dalších vlastností. A pokud je iPhone 14 Pro nejlepším řešením pro jednu kategorii uživatelů, bude iPhone 14 stále lepší volbou pro jinou.

V tomto článku porovnáme iPhone 14 Pro a iPhone 14 a vyvodíme patřičné závěry s přihlédnutím k nejdůležitějším parametrům.

Jaké jsou výhody fotoaparátu iPhone 14 Pro

Apple jako každý rok aktualizoval fotoaparát ve svých smartphonech, díky čemuž dostal iPhone 14 aktualizovaný 12 megapixelový snímač s navýšenými pixely. Charakteristickým rozdílem oproti předchozí řadě je vylepšený výkon fotoaparátu o 49 % za zhoršených světelných podmínek.

Pokud oba smartphony otočíte, stále vidíte rozdíl. Fotoaparát iPhone 14 je duální, zatímco verze Pro má tři čočky s větším modulem fotoaparátu. Díky čemuž lze oba modely snadno odlišit.

iPhone 14 Pro dostal nový 48MP snímač. Ve výchozím nastavení seskupuje pixely do 4 skupin, aby bylo možné vytvářet fotografie s rozlišením 12 MP jako dříve. Fotografie se však vyznačují mnohem lepší citlivostí na světlo a nižší úrovní šumu. Při focení do ProRAW je možné vytvářet fotografie s rozlišením 48 MP. Výsledek vypadá fantasticky, ale ke zpracování takového obsahu budou potřeba určité dovednosti.

Porovnáním fotografií pořízených na těchto dvou smartphonech můžeme dojít k závěru, že výsledek je jasnější na iPhone 14 Pro, ale z hlediska barev a dynamiky vypadá výsledek získaný z obou smartphonů co nejpodobněji.

Pokud Apple tvrdí, že iPhone 14 bude fotit lépe za horších světelných podmínek, tak iPhone 14 Pro to udělá ještě lépe. A ať je to jak chce, fotoaparát iPhone 14 Pro je mnohem lepší než základní verze.

Je baterie iPhone 14 lepší?

Apple tvrdí, že obě verze jsou schopny vykazovat dobré výsledky. Budou tedy fungovat bez nabíjení celý den. Podle společnosti můžete na iPhone 14 sledovat videa 16 hodin v kuse, zatímco na iPhone 14 Pro - 20 hodin. Což je dost podstatný časový údaj.  iPhone 14 má však 3 279 mAh baterii, zatímco Pro má 3 700 mAh baterii.

Pokud budete výdrž baterie testovat, můžete si všimnout, že verze Pro může fungovat déle při prohlížení internetových stránek a videí. Pokud se ale budeme bavit o hrách, tak obrazovka s obnovovací frekvencí 120 Hz si bere své. Výdrž baterie je tedy ve srovnání s iPhone 14 výrazně snížena.

Za zmínku stojí, že oba smartphony podporují rychlé nabíjení až 20 W. Což vám podle údajů specifikovaných společností umožňuje nabít zařízení  z 0 na 50 % za pouhých 30 minut.

iPhone 14 vs iPhone 14 Pro: který displej je lepší?

V řadě 2022 jsou pouze dvě velikosti obrazovky – 6,1 a 6,7 ​​palce. Displej iPhonu 14 a iPhonu 14 Pro  je ve srovnání s ostatními modely smartphone s nejmenší úhlopříčkou a to 6,1 palce.

Pokud jde o jas, Apple inzeruje celou řadu jako neuvěřitelně jasnou. Jas displeje iPhonu 14 tedy dosahuje HDR 1200 nitů a ve verzi Pro HDR 2000 nitů. A to je největší ukazatel mezi Apple smartphony.

Stojí za zmínku, že iPhone 14 Pro má konečně funkci vždy zapnutého displej,  to znamená, že uživatel vidí základní informace bez odemykání. Zároveň se tento režim vyznačuje nízkou spotřebou energie.

Displej iPhone 14 Pro má sice lepší vlastnosti, ale pokud testujete dva smartphony současně, není zde prakticky žádný znatelný rozdíl. Přeci jen je docela těžké okamžitě postřehnout rozdíl mezi 60 Hz a 120 Hz. Pokud však iPhone 14 Pro používáte delší dobu, už se nikdy nebudete chtít vrátit ke starému 60 Hz displeji.

Obrazovka iPhonu 14 Pro a iPhonu 14 vypadá skvěle díky jasu a sytě černé barvě. Přesto má iPhone 14 Pro výhodu v jasu.

Vlastnosti iPhonu 14 a iPhonu 14 Pro

iPhone 14 je vybaven čipem A15 Bionic, který je přítomen i v předchozí verzi iPhonu 13 Pro. Má 6jádrový procesor. V současnosti má verze Pro aktualizovaný čip - A16 Bionic. A také je vybaven 6 jádrovým procesorem. I když mezi nimi je rozdíl, není podstatný.

Oba modely pracují s Bluetooth 5.3 a jsou vybaveny Wi-Fi 6. Za zmínku také stojí, že mají  nové funkce, jako je detekce dopravních nehod pro upozornění záchranných složek. Tyto dva smartphony navíc mají 5G, a místní komunikaci zajišťuje NFC pro Apple Pay.

Dalším důležitým bodem, kterému uživatelé věnují pozornost, je ochrana před vlhkostí a prachem. Takže ve verzi iPhone 14 a Pro je tento indikátor na úrovni IP68. To znamená, že zařízení vydrží ponořeno pod vodu v hloubce až 6m po dobu až 30 minut. Všechny telefony jsou k dispozici s různými kapacitami úložiště od 128GB, ve verzi Pro pal kapacita může dosáhnout 1TB.

Obrazovka iPhonu 14 je téměř stejná jako u iPhonu 14 Pro. V první verzi 60 Hz a ve druhé 120 Hz. Obrazovky mají stejnou velikost.

Pokud jde o zvukový výkon, vlastnosti iPhonu 14 se ve skutečnosti neliší od předchozí 13. generace. Novější modely stále postrádají adaptér Lightning na 3,5 mm. Nechybí ani možnost poslouchat hudbu přes Bluetooth headset.

iPhone 14 je k dispozici v pěti barvách. Jedná se o Midnight, Starlight, Blue, Purple a Red. iPhone 14 Pro se ale prezentuje v jiných odstínech. Jsou mezi nimi kosmická černá, zlatá, stříbrná a fialová. Můžeme dojít k závěru, že základní verze je prezentována v základních barvách, ale vylepšený iPhone 14 Pro má neutrálnější paletu. A pokud dáváte přednost neobvyklým barvám, pak bude skvělou volbou verze Pro.

Cena iPhone 14

iPhone 14 Pro je oproti základní verzi jednoznačně výkonnější a funkčnější. Proto je cena iPhonu 14 Pro vyšší a závisí na zvolené kapacitě paměti.

  • 128 GB – od 27 400 Kč
  • 256 GB – od 28 500 Kč
  • 512 GB – od 34 200 Kč
  • 1 TB – od 36 500 Kč

Ale cena iPhone 14 se ve skutečnosti neliší od předchozí řady 13.

  • 128 GB – od 19 100 Kč
  • 256 GB – 23 300 Kč
  • 512 GB – 26 700 Kč.

Koupit iPhone 14 nebo iPhone 14 Pro: co je lepší?

Smartphony 14. generace se staly díky řadě důležitých aktualizací jedny z nejočekávanějších. Gadgety se staly skutečnou novinkou na trhu, protože jde o první smartphony od Applu, které prakticky nemají zářez pro přední kameru a Face-ID senzor. Proto je iPhone 14 i verze Pro vybavena tzv. dynamickým ostrůvkem.

Pozornost si zaslouží řada společných funkcí, včetně přítomnosti plochých okrajů, softwaru iOS 16, stejné velikosti displeje a aktualizované přední kamery. Lze také poznamenat, že v nové řadě je verze Pro oproti minulým rokům dynamičtější. Navzdory řadě společných funkcí však specifikace iPhonu 14 Pro a iPhonu 14 mají mnoho rozdílů ve fotoaparátu, displeji, čipsetu, kapacitě baterie atd.

Pro ty kupující, kteří chtějí ocenit nejnovější triky od Applu, by bylo nejlepším řešením koupit si iPhone 14 Pro. Tento smartphone stojí za pozornost především uživatelům, kteří neustále fotí a natáčí videa. Ostatně nový 48 MP fotoaparát rozhodně pomůže vytvářet lepší obsah ve srovnání se smartphony předchozích generací Applu.

Vyplatí se věnovat pozornost tomu, jaké funkce smartphonu používáte nejčastěji. Fotíte opravdu hodně, abyste ocenili výhody nového fotoaparátu? Ostatně pro uživatele, pro které je důležitá základní funkčnost, je lepší nepřeplácet za zbytečné funkce a pořídit si iPhone 14.

V každém případě je každý smartphone 14. generace vybaven potřebnou funkcionalitou pro moderního uživatele. Proto při výběru kteréhokoli z těchto smartphonů budete moci ocenit výhody nové řady. A je jedno, zda se rozhodnete pro iPhone 14 nebo iPhone 14 Pro, společnost ICOOLA nabízí ke koupi smartphony za výhodnou cenu. Přejděte do katalogu a přesvědčte se sami.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
20.02.2023
vocabulary.updateblog
20.02.2023
Comments 2
Views 182
24 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: