iPhone vs Samsung: smartphony které společnosti jsou lepší?

iPhone vs Samsung: smartphony které společnosti jsou lepší? - icoola.cz -  fotografie 1 

iPhone vs Samsung: smartphony které společnosti jsou lepší?

Na trhu telefonování existuje mnoho společností, které si navzájem konkurují. A hlavní místo v tomto boji zaujímají smartphony iPhone a Samsung.

Po více než 10 letech jsou iPhony stále oblíbené a mají velké množství fanoušků, kteří netrpělivě očekávají vydání nových gadgetů. Od roku 2007, po vydání prvního iPhonu, začala hra jednoho herce. A jen o tři roky později začaly telefony s operačním systémem Android vážně konkurovat "jablečným" gadgetům společnosti.

Samsung vs iPhone: desetiletí trvající rivalita

Aby mohla korejská společnost konkurovat Applu, rozhodla se prosadit na trhu vydáním svého produktu Galaxy S. A uspěla, možná díky aktivní reklamě, která přímo naznačovala, že gadget má více tzv. zvonků a píšťalek oproti k iPhone, kromě ceny je zde značná výhoda.

Jihokorejští vývojáři si uvědomili, že lidé mají rádi velké obrazovky, a tak vytvořili AMOLED displeje, které se staly funkcí na několik let dopředu. Navíc to byly gadgety Samsung, které začaly být spojovány s „tváří“ Androidu.

Poté bylo zcela jasné, že tyto společnosti si začnou na trhu konkurovat. Na operačním systému Android vznikaly i smartphony jiných značek. Oba se však objevily a zmizely z trhu, což se nedá říci o iPhonu a Samsungu.

Vydání prvního smartphonu iPhone v roce 2007

iPhone spojil tři produkty najednou: moderní telefon, širokoúhlý tablet a zařízení s nepřetržitým přístupem k internetu a elektronické poště.

První smartphone od společnosti Apple zcela změnil myšlenku moderního telefonu. Ale zajímavé je, že první místo ve filozofii gadgetu - 3 v jednom, bylo stále obsazeno telefonem. V prvním iPhonu se společnost rozhodla uplatnit maximum inovací. Ale nejdůležitější z nich jsou:

  1. klávesnice na obrazovce;
  2. senzor světla a přiblížení;
  3. pohodlná správa zařízení;
  4. fotoaparát bez možnosti videa.

Byl to však skvělý smartphone, který demonstroval všechny vyhlídky růstu společnosti a ukázal, že nás velmi brzy čekají drastické změny.

Vzhled modelů 3G a 3GS

V letech 2008 a 2009 se objevily nové modely. Po vydání iPhonu 3 se druhý den otevřel App Store. Nyní lze tvrdit, že tato událost je stejně významná jako vzhled nových telefonů.

Nové smartphony byly vylepšeny. Vyznačovaly se rychlostí připojení 3G. A fotoaparát byl také vylepšen na 3 MP a bylo možné natáčet videa.

iPhone 4 vs Samsung Galaxy S je prvním vážným konkurentem na trhu

3 roky poté, co se objevil první iPhone, byl Samsung již v roce 2010 připraven představit svůj vlastní smartphone.

Firma nemohla udělat chybu, protože měla dostatečně silného konkurenta a musela se z toho zodpovídat. Proto se při představení Galaxy S rozhodli hodně ohnout laťku. Vyznačoval se čtyřpalcovým displejem a překvapivě tenkým tělem, které bylo vyrobeno z plastu. Fotoaparát v novém gadgetu navíc dostal až 5 MP s možností natáčet video v kvalitě 720p.

Novinka byla představena v březnu 2010, ale do prodeje se dostala až v červnu, pár měsíců před představením nového iPhonu.

Pro fanoušky „jablečných“ produktů se iPhone 4 stal jedním z nejlepších smartphonů. Jobsovi se na prezentaci podařilo představit nový Retina displej, který se stal nejlepším za několik dalších let. Steve tvrdil, že při roztažení nad tři sta ppi nebude člověk schopen vidět ani jednotlivé pixely. Proto byl v té době Apple první společností, která ukázala tak dobrou obrazovku.

Těžko říct, co je lepší, zda Samsung nebo iPhone, protože začal boj mezi smartphony stejné hodnoty, ale už po pár letech začal jeden z nich výrazně zaostávat ve vývoji.

iPhone 4S vs Galaxy S2

V následujícím roce obě společnosti opět představily své vylepšené produkty. V roce 2011 se ale stala další událost, která se pro celé světové společenství stala docela smutnou a tragickou. Prezentaci nového produktu provedl Tim Cook, na kterého Jobs převedl vedení společnosti, den na to se objevila zpráva, že Steve  zemřel.

Nový model překonal problémy předchozího,  změnil totiž  konstrukci antény, což ovlivnilo přenos signálu. Gadget byl vybaven novým procesorem řady A5 a 8 MP fotoaparátem.

Samsung také neztrácel čas a posílil svou pozici na trhu. Nový Galaxy S II se stal jedním z nejlepších vlajkových smartphonů.

A výhodou smartphonu byla opět velká obrazovka a 4G LTE. Právě na tyto vlastnosti byla reklamní kampaň zaměřena.

Vydání Samsung Galaxy Note a významný krok v dominanci Samsungu nad iPhonem

Ve stejném roce 2011 byl představen další produkt Samsung, a to Samsung Galaxy Note. Podařilo se mu přidat ještě větší lžíci dehtu na sud Apple. iPhone proti Samsungu vážně ztrácel půdu pod nohama.

Kupující byli ohromeni velikostí obrazovky. Tak velký telefon s úhlopříčkou 5,3 palce ještě nikdo neviděl, zdál se mi neskutečně velký. Všichni jsou zvyklí, že Apple udával trendy dlouhou dobu, ale v roce 2011 se vše změnilo.

První Samsung Galaxy Note si kupující oblíbili nejen kvůli velkému displeji, ale také baterii a možnosti psát si na displej drobné poznámky.

iPhone 5 vs Galaxy S3

Samsung viděl, jak populární se stal jejich předchozí smartphone, a dospěl k závěru, že kupující má rád velkou obrazovku. Proto se již v roce 2012 objevil nový smartphone Galaxy S III s úhlopříčkou 4,8. Gadget také přišel s novým 4jádrovým procesorem.

Apple si zase dal načas s inovacemi – velkou obrazovkou a LTE, zatímco předchozí lídr, společnost na poli telefonování, Nokia, zcela zanikla. Samsung se proto choval jako lokomotiva inovací. V novém iPhonu 5 se obrazovka zvětšila z 3,5 na pouhé 4 palce. Ale již v roce 2012 se společnost zcela osamostatnila díky tomu, že samostatně vydala čip pro svůj smartphone verze A6. V této fázi boje mezi Samsungem a iPhonem vedly s jistotou smartphony založené na operačním systému Android.

Příchod nového Galaxy S4 vs iPhone 5S – boj pokračuje a Samsung je stále napřed

Konfrontace mezi iPhonem a Samsungem pokračovala a v březnu 2013 byl představen Galaxy S4. Obrazovka byla zvětšena na 5 palců a vybavena 8jádrovým procesorem. Bylo zde také několik dalších důležitých bodů, jako je ovládání zařízení gesty rukou.

 

Poté, co Samsung neustále zvětšoval obrazovku ve svém gadgetu, Apple na to stále nebyl připraven. Proto se iPhone 5S ukázal s novými funkcemi, ale pro uživatele ne tak důležitými.

Rok 2013 byl pro Apple docela rozhodující, protože operačního systému se ujal nový ředitel, který byl dříve zodpovědný za design – Jony Ive.

Galaxy S5 vs iPhone 6 – Apple uvádí na trh první smartphone s velkou obrazovkou

Samsung vydal dvě vlajkové lodě najednou. A zatímco Note neustále těšil novým designem a funkcemi, Galaxy už tak populární nebyly. V roce 2014 se tak Galaxy S5 představil s poněkud zvláštním „děrovým“ designem a byly pozorovány i některé problémy s nabíjením baterie. Možnost pořídit kvalitní fotografie však stále zůstávala. Tuto vedoucí pozici si Samsung dokázal zajistit.

Letos Apple vydal dva smartphony, které trhaly prodejní rekordy. iPhone 6 a 6 Plus byly vytvořeny na moderní úrovni, takže konkurovaly novinkám Korejců. iPhony měly navíc na rozdíl od plastu od Samsungu značnou výhodu v podobě hliníkového těla.

Apple letos velmi navýšil svou pozici a šlapal Samsungu na paty, ale na jejich úroveň stále nedosáhl.

iPhone 6S vs Galaxy S6

Galaxy S6 v roce 2015 překvapil změnami. Společnost se rozhodla zcela změnit design, místo plastu použila hliník a sklo, vydání Galaxy S6 Edge trhalo prodejní rekordy. Ze smartphonu bylo odstraněno velké množství nepotřebných funkcí, čímž se zrychlil jeho provoz.

Pokud jde o Apple, ve svých modelech 6S a 6S Plus museli poprvé zvětšit tloušťku svého smartphonu. Vývojáři také vylepšili fotoaparát na 12 MP. Bylo představeno několik dalších funkcí, jako jsou živé tapety…

iPhone 7/7Plus vs Galaxy S7, S7 Edge – nový fotoaparát Apple s režimem na výšku

Po vydání těchto novinek se poprvé objevil pocit, že Samsung má svůj vlastní firemní styl, který se ostatním vůbec nepodobá. Na rozdíl od smartphonů jiných společností má jejich fotoaparát poprvé automatické ostření Dual Pixel, které se nacházelo u drahých fotoaparátů. To vše dělalo novou vlajkovou loď lepší pro fotografie a natáčení.

  

 

Aby Apple mohl konkurovat Korejcům, rozhodl se upgradovat svůj fotoaparát. Vznikl proto duální 12 MP fotoaparát. Umožňoval použít dvojnásobný optický zoom. Dříve se tato funkce nacházela již v Androidu, ale pouze Apple dokázal tuto funkci implementovat na vysoké úrovni.

Novinkou byl také vzhled nových barev, a to matné a lesklé černé. Letošní bitva mezi iPhonem a Samsungem skončila porážkou smartphonů s OS Android.

Novinky představené společnostmi Apple a Samsung v roce 2017

U nového modelu Galaxy S8 se obrazovka opět zvětšila na 5,8 palce. Úroveň RAM se stala 4 GB. Přední kamera 8 MP.

V roce 2017 korejští vývojáři vytvořili lepší obrazovku. A stalo se tak nejen kvůli velké obrazovce, ale také dalším důležitým bodům, včetně Always On Display.

V iPhone 8 bude nainstalován nový modul fotoaparátu, ale kvalita snímků bude stejná jako u předchozího modelu. Ale ve srovnání s chytrými telefony předchozí generace se kvalita a detaily obrázků hodně zlepšily.

iPhone XS vs Galaxy S9 – společnosti dosáhly nové úrovně

V roce 2018 firma zákazníky nepotěšila novým designem, vše zůstalo prakticky beze změn. Pokud porovnáte iPhone XS a Galaxy S9, rozdíly nejsou tak výrazné, jak byste si mohli myslet, pokud jde o displej. Oba smartphony mají úhlopříčku 5,8 palce.

 

Samsung nabídl nový čip v oddělení pixelů, ale Apple představil rozšíření, které podporuje HDR. Nové iPhony jsou vybaveny dvojitým fotoaparátem s 12 MP širokoúhlým snímačem. Smartphone Samsung má pouze jeden snímač, ale s optickou stabilizací obrazu (i když ji má i Apple).

Samsung Galaxy S10 vs iPhone 11

Oba smartphony v roce 2019 byly nazývány vlajkovými loděmi. Repasovaný iPhone 11 prokázal výbornou autonomii při sledování videí nebo používání internetu a také kvalitní materiál, ze kterého je pouzdro vyrobeno. Hlavní i přední fotoaparát vykazují dobré výsledky při natáčení, a to ve dne i v noci. Druhý jmenovaný navíc dostal možnost natáčet 4K s 60 snímky za sekundu.

V roce 2019 se Samsungu opět podařilo vytvořit vysoce kvalitní obrazovku, která je vhodná jak pro hry, tak pro sledování obsahu.

iPhone 11 má stále tlusté rámečky, ale vlajkové lodě od Samsungu si zachovávají velké povrchové velikosti.

Smartphone od Applu lze pomocí bezdrátového nabíjení nabít za pouhé 3 hodiny, ale baterie S10 potřebuje pouze 1,5 hodiny.

Pro navýšení paměti v iPhonu 11 je nutné dokoupit místo v cloudovém úložišti a smartphone od Samsungu má samostatný slot pro paměťovou kartu až do velikosti 512 GB.

iPhone 11 překonává konkurenta ve výkonu a autonomii, ale S10 se vyznačuje obrovskou velikostí obrazovky a dobrou kvalitou fotografií. Letos jednoznačně vyhrál iPhone 11.

Jaké novinky představily Apple a Samsung v roce 2020?

V roce 2020 vyšly takové vlajkové smartphony od těchto společností jako Galaxy Note 20 a iPhone 12. A hlavně vylepšené verze Ultra a Pro Max.

Tentokrát bylo hodnocení Samsungu mírně vyšší, ale s velmi malým rozdílem. Obě společnosti však mají své výhody. Například iPhone 12 Pro Max umí dobře natáčet ve dne i v noci a produkuje i poměrně kvalitní selfie.

Konkurence mezi Samsungem a Applem pokračuje. Uživatelé si ale zpravidla vybírají gadget, který bude vzhledově atraktivnější a bude moci lépe fotit. Kromě toho není poslední místo obsazeno takovým faktorem, jako je cena.

Samsung a Apple usilují o to, aby jejich gadgety vyhrály ve dvou kategoriích najednou. Kupující se však nezávisle rozhoduje, který smartphone si koupí, bez ohledu na to, jaké vlastnosti má. Ostatně za léta existence na trhu mají obě společnosti velké množství příznivců.

iPhone vs Samsung: Jak se vyvíjí konkurence v letech 2021–2022?

V roce 2021 Apple vydal řadu iPhone 13. Nedošlo k žádným drastickým změnám, kromě toho, že uživatelé viděli 1 TB paměti a vylepšenou frekvenci obrazovky až 120 Hz. Také v této sérii Apple vážně myslel na ekologickou výrobu a vyrobil antény pro iPhone 13 z recyklovaného plastu.

Pokud jde o Samsung, společnost vyvinula vlajkovou loď Samsung Galaxy S21 v 5 různých barvách. Zařízení jsou vybavena 108 Mpx hlavním fotoaparátem, 40 Mpx selfie kamerou a velmi výkonnými bateriemi.

Dnes je extrémně těžké vyzdvihnout lídra v boji mezi Samsungem a iPhonem, nicméně úspěšná implementace ekosystému Apple a spolehlivý operační systém iOS, který je mnohem lepší než Android, nám ukazují hlavní výhody jableční vývojáři.  Značka vytvořená Applem se navíc významně podílí na oblíbenosti, protože samotný iPhone je v současnosti nejoblíbenějším zařízením na světě.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
11.04.2023
vocabulary.updateblog
11.04.2023
Comments 0
Views 8
39 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: