Hodnota produktů v cirkulární ekonomice

Hodnota produktů v cirkulární ekonomice - icoola.cz - fotografie 1 

Hodnota produktů v cirkulární ekonomice

Evropská komise zařadila přechod na oběhové hospodářství na vyšší prioritu než kdy předtím. Ve zveřejněném dokumentu Green Deal, komunikačním dokumentu, který nastiňuje přístup EU k dosažení klimatické neutrality do roku 2050.

Ale jak začít tento green deal udržitelným způsobem?

Skutečnost, že výrobek patří do uzavřeného cyklu, nemusí nutně znamenat, že je udržitelný, a inovace využívající nové materiály mohou zlepšit některé environmentální charakteristiky, jiné nikoli. Rozhodování oběhové ekonomiky může být ovlivněno mylnou představou, že uzavření smyčky je nutné pouze pro nejcennější zdroje, zatímco ostatní zdroje jsou ignorovány.

Podpora cirkulární ekonomiky

Je třeba použít nástroje k posouzení, zda nový produkt nebo proces může přispět k udržitelnější společnosti. Chcete-li posoudit dopad svého nového produktu na životní prostředí, musíte podrobně analyzovat jeho dopad na životní prostředí a posoudit, zda je z hlediska životního prostředí udržitelnější než současná alternativa.

Pozorování ukazují, jak proces spotřebovává více či méně zdrojů nebo emituje více či méně emisí než necyklická alternativa, a umožňuje kvantifikaci všech vstupů, jako je elektřina, voda, chemikálie a další.

Ale nemůžete to vidět, pokud se soustředíte pouze na konečný produkt. Vstupy potřebné k výrobě vašeho produktu, jako je energie nebo materiály, mohou mít větší dopad na životní prostředí než vstupy používané v alternativním cyklu. Proto se musíte podívat na úroveň životního cyklu a aplikovat obchodní modely, které prodlužují životnost produktů a materiálů a těží ze související hodnoty, snižují plýtvání a umožňují spotřebitelům větší výběr.

Kruhové obchodní modely

Existuje mnoho kruhových strategií, které lze použít. S jejich pomocí se společnosti mohou odklonit od lineárních modelů a implementovat akce, které zužují, zpomalují a uzavírají smyčky zdrojů, aby mohly vrátit produkty do dodavatelského řetězce poté, co dosáhly fáze konečného použití.

Hlavním cílem je co nejdéle zachovat maximální hodnotu zdrojů a produktů a prodloužit jejich životnost tak, aby mohly déle fungovat. Oblíbenou strategií je překonfigurování stávajících prvků obchodního modelu za účelem vytvoření hodnoty z vedlejších produktů, dílů a materiálů. Uzavření smyček pro to, co může být považováno za odpad ve vztahu k jednomu procesu, ale co může být zdrojem v jiném.

Příklady takových strategií:

  1. "Zužující se smyčky". Jde o snížení množství materiálů potřebných pro každý produkt nebo službu.
  2. „Účinnost zdrojů“ nebo „Dělat více za méně“, což také poskytuje příležitost ke snížení nákladů.

Hodnocení stability kruhových systémů

V současné době neexistuje žádná dohodnutá metoda pro posouzení, zda konkrétní strategie přispívá k udržitelnější spotřebě a výrobě, protože rozhodovací procesy ve strategiích jsou ovlivněny omezeným chápáním toho, co se rozumí „uzavřením kruhu“. Přístupy, které se zaměřují na úsporu nebo recyklaci konkrétních fyzických zdrojů, předpokládají, že tyto zdroje jsou nejcennější oblastí ochrany, přičemž ignorují dopad jiných zdrojů.

Proto je důležitá perspektiva životního cyklu. LCA je vědecká metoda pro hodnocení dopadů spojených se všemi životními cykly produktu. Dokáže odpovědět na otázku „Jak moc může produktový systém potenciálně ovlivnit životní prostředí“ a dát kvantitativní odpověď, například „dopad na změnu klimatu je ekvivalent X kg CO2“.

LCA vám umožňuje porovnávat produkty a určit, který produktový systém je lepší pro životní prostředí, a také identifikovat situace, kdy projekty oběhového hospodářství mohou být příliš zaměřeny na „cykličnost“ konkrétního zdroje a nejsou tou nejlepší volbou z širší perspektivy udržitelnosti. . LCA poskytuje technickou podporu těm, kdo rozhodují o cirkulární ekonomice, při posuzování různých ukazatelů dopadu na životní prostředí, jako je voda, energie, využívání surovin a změna klimatu, a přináší holistický pohled na rozhodování tím, že hodnotí sociální a ekonomické důsledky rozhodnutí, které přesahuje biofyzikální prostředí. .

Co je cirkulární ekonomika?

Náš způsob života vyžaduje, abychom každý den vyráběli miliardy produktů. Naše systémy výroby a spotřeby zatěžují naše ekosystémy enormní spotřebou surovin a energie. Obrovské množství odpadu přitom posíláme do samotných ekosystémů.

Ekonomika s uzavřenou smyčkou je řešení, které vám umožní dosáhnout více s použitím menšího množství. Koncept oběhového hospodářství nám umožňuje zaměřit se na problematiku zdrojů a na to, jak jsou využívány a spravovány v obchodním kontextu. Právě teď, v naší současné ekonomice, využíváme příliš mnoho zdrojů, příliš rychle a nevyužíváme je všechny znovu.

Design produktu je klíčem k kruhovitosti. Například Design for Repair a Design for Recycling jsou designové strategie, jejichž cílem je integrovat principy cirkulární ekonomiky do raných fází návrhu produktu.

Alternativním přístupem je maximalizovat funkčnost materiálů a tam, kde je to možné, přejít na jiné materiály, které jsou méně vzácné nebo mají menší dopad na životní prostředí, přičemž plní podobnou funkci.

Cirkulární ekonomika vyžaduje nové obchodní modely, které přemění oběhové strategie v konkurenční výhody, udržitelnost společnosti a úspěšné modely příjmů.

Oběh výrobků a materiálů

Druhým principem oběhového hospodářství je oběh výrobků a materiálů v nejvyšší hodnotě. To znamená, že materiály zůstávají v použití buď jako produkt, nebo, pokud již nemohou být použity, jako komponenty nebo suroviny. Tímto způsobem se nic nestane odpadem a vnitřní hodnota produktů a materiálů je zachována.

Existuje několik způsobů, jak mohou být produkty a materiály udržovány v oběhu, a je užitečné uvažovat o dvou základních cyklech – technickém cyklu a biologickém cyklu. V technickém cyklu se výrobky znovu používají, opravují, recyklují a recyklují. V biologickém cyklu se biologicky odbouratelné materiály vracejí zpět do země prostřednictvím procesů, jako je kompostování a anaerobní digesce.

Technický cyklus

Nejúčinnějším způsobem, jak zachovat hodnotu produktů, je jejich údržba a opětovné použití. Vezměte si například telefon: jako telefon je mnohem cennější než jako hromada součástek a materiálů. První kroky v technickém cyklu se proto zaměřují na zachování neporušených produktů, aby byla zachována maximální možná hodnota. To může zahrnovat obchodní modely založené na sdílení, takže uživatelé mají k produktu spíše přístup, než aby jej vlastnili, a postupem času jej může používat více lidí. To může zahrnovat opětovné použití prostřednictvím dalšího prodeje. To může znamenat cykly údržby, oprav a modernizace.

Nakonec, když produkt již není použitelný, lze jeho součásti obnovit. Části, které nelze získat zpět, mohou být rozděleny na jejich jednotlivé materiály a recyklovány. Recyklace je sice poslední možností, protože znamená ztrátu hodnoty obsažené ve výrobcích a součástech, ale je životně důležitá jako poslední krok, který umožňuje, aby materiály zůstaly v ekonomice a neskončily jako odpad.

Biologický cyklus

Biologicky rozložitelné materiály, které nelze znovu použít, jako některé vedlejší produkty potravin, lze vrátit do ekonomiky v biologickém cyklu. Kompostováním nebo anaerobním zpracováním organických materiálů lze cenné živiny, jako je dusík, fosfor, draslík a stopové prvky, využít k regeneraci půdy, abychom mohli pěstovat více potravin nebo obnovitelných materiálů, jako je bavlna a dřevo.

Některé produkty, jako bavlněné oblečení nebo dřevěný nábytek, mohou projít jak technickým, tak biologickým cyklem. Lze je udržovat, znovu používat, opravovat a někdy i recyklovat, ale nakonec je lze vrátit do biologického cyklu, ze kterého vzešly. Kompostované nebo anaerobně zpracované mohou krmit půdu pro pěstování nové bavlny nebo dřeva.

Design je klíčem k úspěchu

Aby mohly produkty úspěšně cirkulovat v biologickém nebo technickém cyklu, je velmi důležité, aby byly navrženy s ohledem na jejich možný oběh. V naší současné ekonomice existuje mnoho produktů, které nemohou obíhat v obou cyklech a končí jako odpad. Existují výrobky, které spojují technické a biologické materiály tak, že je nedokážeme oddělit – například textilie, které kombinují přírodní a plastová vlákna.

Pokud by designéři přemýšleli o tom, jak by jejich produkt mohl po použití zapadnout do technického nebo biologického cyklu, mohl by být tento produkt navržen s ohledem na tuto další cestu. Například produkty navržené pro technické cykly těží ze snadné opravy a údržby, snadno se rozebírají a sestavují z modulárních komponent, které lze vyměnit. Mohou být dostatečně odolné, aby nadále fungovaly u mnoha uživatelů. A mohou být vyrobeny z materiálů, které lze snadno recyklovat.

Pokud by výrobky, jako je dřevěný nábytek, byly navrženy – kromě snadné údržby a oprav – s ohledem na biologický cyklus, jejich biologicky odbouratelné materiály (např. dřevo) by mohly být snadno odděleny od jejich technických materiálů (např. šrouby), stejně jako lepidla. a barvy. Jiné produkty, jako jsou vytahovací nádoby, mohou být navrženy tak, aby byly po jednom použití kompostovatelné, aby se zvýšila pravděpodobnost, že se zbytky jídla, které obsahují, vrátí do půdy.

Příklady firem navrhujících cykličnost

Mnoho inovativních společností již vyvíjí své produkty s ohledem na recyklaci. Ecovative vyrábí kompostovatelné obaly z vedlejších zemědělských produktů (části plodin, které se nedají jíst) a mycelia (kořeny hub). Obal funguje jako polystyren k ochraně křehkých předmětů při přepravě, ale pochází z obnovitelných zdrojů a nepřispívá k plastovému odpadu. Mycelium je houbová síť vláknitých buněk, která funguje jako přirozené samoskládající se lepidlo. Roste  5-7 dní, aniž by potřebovala světlo nebo vodu, tráví vedlejší zemědělské produkty a získává tvar, který potřebuje. Na konci procesu je materiál dehydratován a tepelně zpracován, aby se zastavil růst a zajistilo se, že neobsahuje žádné spóry nebo alergeny. Po použití jej lze bezpečně zkompostovat a vrátit zpět do půdy.

Resortecs vyvinul inovativní řešení pro zlepšení recyklovatelnosti šitých oděvů, jako jsou džíny a bundy, které je třeba rozebrat, než bude možné recyklovat materiály, ze kterých jsou vyrobeny. Stávající proces demontáže je zdlouhavý a drahý, protože oděv a jeho součásti drží pohromadě syntetická vysoce pevná nit – ve většině případů vyrobená z polyesteru. Před recyklací je nutné oděv oddělit a odstranit nit, jinak dojde ke snížení kvality recyklovaného produktu. Resortecs vyvinul rozpustnou nit, která usnadňuje proces demontáže a pomáhá udržovat textilie hospodárné. Příze Resortecs se taví v průmyslové peci a jsou k dispozici v různých bodech tání (150C, 170C a 200C) v závislosti na typu rozebraného oděvu. Řešení Resortecs umožňuje současnou demontáž až 500 kg oblečení.

Mnoho společností používá opakovaně použitelné obaly jako způsob, jak udržet materiály v oběhu. Loop, který působí ve Francii, Spojeném království a USA, je platforma pro opakované použití, která nabízí produkty velkých značek, jako je prací prášek Tide a kečup Heinz v opakovaně použitelných obalech. Když je kontejner prázdný, zákazník ho nemusí čistit ani třídit. Může být ponechán v prodejnách účastnících se programu. Nádoby jsou následně odborně vyčištěny, znovu naplněny a znovu použity.

Čas jednat

Přijetím druhého principu oběhového hospodářství – oběhu produktů a materiálů – zachováváme hodnotu vloženou do produktů a materiálů, ze kterých jsou vyrobeny. Tímto způsobem udržujeme konečné materiály v ekonomice a mimo životní prostředí a bezpečně vracíme biologicky rozložitelné materiály do země.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
02.03.2023
vocabulary.updateblog
02.03.2023
Comments 0
Views 2
32 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: