Ekologický nákup smartphonu

Ekologický nákup smartphonu - icoola.cz - fotografie 1 

Ekologický nákup smartphonu

Více než polovina uživatelů vlastní více než jeden smartphone a očekává se, že téměř 40 % z nich upgraduje své telefony každý rok.

Nejudržitelnější mobilní telefon, který je nejekologičtější volbou, je ve skutečnosti telefon, který již máte! Výroba telefonu má totiž mnohem větší dopad na životní prostředí než jeho používání.

PCB, displej a baterie jsou primárně zodpovědné za dopad vašeho telefonu na životní prostředí. Obsahují tak cenné minerály jako kobalt, zlato, stříbro, palladium a cín. Malé množství těchto materiálů vyžadují k výrobě obrovské množství rudy, zpracování a energie.

Vliv těžby, zejména v technicky a ekonomicky zaostalých oblastech, může vést k degradaci půdy a zemědělství, znečištění vody, půdy a ovzduší těžkými kovy a také k porušování lidských práv a sociálním důsledkům.

K výrobě telefonu je potřeba více než 40 rafinovaných kovů a prvků. Podle Applu tvoří výroba 77 % uhlíkové stopy společnosti, přičemž 17 % připadá na použití a zbytek na dopravu, zpracování a vybavení. Toto procento je obecně v souladu s ostatními výrobci smartphonů.

Plánované zastarávání je designovým prvkem většiny smartphonů. Na této strategii není nic nového. Již v roce 1954 americký průmyslový designér Brooks Stevens nabádal výrobce, aby záměrně navrhovali produkty, které byly zastaralé dávno předtím, než se rozbily, aby se zvýšil prodej. Podporoval každoroční přírůstkovou aktualizaci designu – „trochu novější, o něco lepší a o něco dříve, než je nutné“.

 

Fyzické vlastnosti také hrají klíčovou roli. Snížený výkon baterie, špatná výdrž, zhoršený vzhled a špatná opravitelnost nás mohou přesvědčit, abychom své telefony vyměnili dříve, než je nutné. Příkladem je lithium-iontová baterie v telefonu, která stárnutím ztrácí výkon. Li-ion baterie jsou obvykle dobré jen na určitý počet cyklů nabití a vybití, takže je třeba je každých pár let vyměnit. Většina baterií do telefonu je však navržena tak, aby uživateli zabránila v jejich výměně.

Apple dokonce nedávno přiznal, že u některých iPhonů „škrtil“ výkon kvůli snížení výkonu baterie. Apple uvedl, že to bylo provedeno, aby se zabránilo neočekávanému vypnutí telefonu, a nyní dramaticky snížil náklady na služby výměny baterie u nejnovějších modelů iPhone.

Prodloužení životnosti telefonu z jednoho na čtyři roky může snížit jeho dopad na životní prostředí přibližně o 40 %. Bohužel většina výrobců aktivně odrazuje uživatele od výměny baterie nebo jakékoli jiné vnitřní součásti používáním držáků odolných proti manipulaci nebo silných lepidel. Je to jako nasadit na auto sadu pneumatik, které se nikdy nesundávají ani nevyměňují. Mezitím existuje několik jednoduchých způsobů, jak obejít vestavěná omezení telefonu, jako je maximalizace výdrže baterie správným nabíjením zařízení nebo instalace ochranného krytu obrazovky, který zabrání předčasnému zničení  telefonu rozbitým nebo poškrábaným displejem.

Pokud opravdu potřebujete nový telefon, ale máte obavy o životní prostředí, možná budete chtít zvážit pořízení repasovaného telefonu. Často jsou k nerozeznání od ekvivalentního nového telefonu a navíc vám ušetří peníze. Ať už kupujete nový nebo použitý gadget, snažte se vybrat model, který lze snadno opravit nebo upgradovat.

Každoroční příručka Greenpeace Greene Electronics mezitím posuzuje využití energie, zdrojů a chemikálií různých modelů telefonů a také řízení dodavatelského řetězce. Tato analýza ukázala, že Apple je lídrem v oblasti udržitelnosti životního prostředí mezi hlavními výrobci.

Takže sis koupil nový telefon! Další otázkou je, co s tím starým. Každý sedmý z nás si ponechá svůj starý telefon, i když nebude fungovat. To znamená, že na smartphony v hodnotě 8,6 miliardy dolarů se v zásuvkách hromadí prach, podle průzkumu konaného na eBay. Populární modely smartphonů budou mít hodnotu při dalším prodeji, i když jsou prasklé.

Poslední možností likvidace mobilních telefonů je recyklace prostřednictvím prodejce, který nabízí recyklační služby. Vzhledem k tomu, že mobilní telefony jsou jednou z největších kategorií elektronického odpadu, je důležité svůj telefon zodpovědně recyklovat, aby bylo zajištěno, že cenné materiály budou znovu získány a že se s toxickými materiály se bude správně nakládat. Bohužel mnoho elektronického odpadu není řádně zdokumentováno a je vyváženo do rozvojových ekonomik, kde se zpracovává za někdy otřesných podmínek.

Poslední rada: Pokud prodáváte nebo recyklujete svůj starý telefon, nezapomeňte vyjmout starou SIM kartu, vymazat všechna data a resetovat telefon 

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
27.02.2023
vocabulary.updateblog
27.02.2023
Comments 0
Views 5
13 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: