Co je to Bluetooth?

Co je to Bluetooth? - icoola.cz - fotografie 1 

Co je to Bluetooth?

Bluetooth: Pravděpodobně jej hojně používáte na svém smartphonu, tabletu, notebooku nebo stolním počítači. A asi víte, že tato funkce souvisí s bezdrátovou komunikací a periferními zařízeními, která se k počítači externě připojují přes navrhované rozhraní a rozšiřují jeho funkčnost. Můžete tak například připojit klávesnici, myš, tablet atd. Ale co je to Bluetooth – je to podobné jako Wi-Fi? Pokusíme se dát vyčerpávající odpověď.

Bluetooth lze popsat jako rádiový přenos přes standardní rozhraní používané místo kabelového připojení na typicky krátkou vzdálenost mezi dvěma zařízeními (jako je PC a bezdrátová myš).

 

V běžném životě se s ním často setkáte v případech, kdy potřebujete přenést data z PC do smartphonu a nemáte USB kabel. Pokud na obou zařízeních zapnete Bluetooth a poté je spárujete, nebudete potřebovat datový kabel. Maximální vzdálenost, na kterou Bluetooth funguje, závisí na mnoha faktorech: na typu samotného Bluetooth, typu spárovaných zařízení, možném rušení mezi nimi atd. Obecně je maximální vzdálenost asi 10 metrů.

 

Bluetooth bylo poprvé použito v polovině 90. let jako způsob propojení telefonů a notebooků. Na vývoji takzvaných radiokomunikačních protokolů spolupracovalo několik technologických gigantů, jako jsou Intel, Ericsson a Nokia. Koncem 90. let tyto tři společnosti přišly s myšlenkou, že se Bluetooth stane standardem tehdejšího elektronického průmyslu. Tento standard byl vytvořen v roce 1998 pod názvem „Bluetooth“ a od té doby je spravován neziskovou korporací Bluetooth Special Interest Group.

 

Jak vznikl název Bluetooth?

Koncem 90. let se společnosti jako Ericsson a Nokia dohadovaly, jak tento nový projekt nazvat. Každý z nich měl svou vlastní interní přezdívku pro dnešní Bluetooth: Ericsson jej nazval MC-Link, Intel Biz-RF a Nokia Low Power RF.

Na původní název přišel zaměstnanec Intelu Jim Kardach náhodou. Jednoho večera otevřel knihu o Vikinzích a našel to správné slovo. Předpokládá se, že Bluetooth byl pojmenován po Haraldu I., dánském a norském králi, který žil v 10. století našeho letopočtu a byl přezdíván „Bluetooth“.

Sám Kardach říká, že jméno zvolil proto, že král je proslulý sjednocováním Skandinávie a podle Kardachových slov se on a jeho kolegové snaží sjednotit počítačový a mobilní průmysl prostřednictvím bezdrátové technologie.

Později dostal Bluetooth své logo, které se používá dodnes. Původně se jednalo o kombinaci dvou runových symbolů představujících iniciály krále Haralda Bluetooth (Harald Blåtand).

„Naším cílem bylo zpřístupnit tuto novou technologii všem a zdarma. Protože jsme chtěli, aby Bluetooth zlepšoval naše produkty (ne vydělával peníze sám). Mezi sponzorskými společnostmi došlo k vážným sporům ohledně patentů na tuto technologii. Ale dělali jsme to primárně pro technologii, ne pro zisk,“ řekl Jim Kardach v rozhovoru pro SnapEDA v říjnu 2019.

 

Proč potřebujeme Bluetooth?

Klíčovým slovem pro všechny bezdrátové technologie je slovo „bezdrátové“. Použití kabelů k připojení zařízení může být značně těžkopádné a někdy i drahé. Kabely často činí vaše zařízení méně přenosným. Bluetooth funguje na principu rádiových vln. Stačí tedy mít dva telefony ve vzdálenosti pár metrů od sebe, Bluetooth na každém z nich a můžete rychle a pohodlně přenášet své soubory.

K notebooku stejně snadno připojíte například bezdrátová sluchátka a při poslechu hudby se můžete libovolně pohybovat po bytě. Využití Bluetooth je opravdu široké! Většina moderních notebooků, smartphonů, tabletů a dalších zařízení tuto technologii podporuje.

Wi-Fi vs Bluetooth: Jaký je rozdíl?

Bluetooth není jedinou technologií, která využívá bezdrátovou komunikaci. Jak se Bluetooth liší od Wi-Fi?

Obecně je Bluetooth navrženo pro konkrétní přímé bezdrátové spojení mezi dvěma zařízeními. Podporuje nižší přenosové rychlosti, ale spotřebuje mnohem méně energie než jiné bezdrátové technologie (jako je Wi-Fi), což je vhodné pro smartphony, tablety atd. Jeho rozsah je navíc menší, jak jsme zmínili v předchozí části.

Wi-Fi je bezdrátová technologie, která se používá hlavně k nahrazení kabelového Ethernetu. Podporuje mnohem vyšší přenosové rychlosti, ale vyžaduje více energie než Bluetooth. Jeho akční rádius je také větší – zhruba stovky metrů.

Prostřednictvím Wi-Fi lze k síti připojit několik zařízení současně. Stačí si například domů pořídit tzv. router a zároveň můžete sledovat Netflix na televizi, hrát online hry na notebooku nebo volat přátelům přes Zoom na tabletu.

Wi-Fi je v dnešním světě de facto nepostradatelná technologie, bez které by nemohly fungovat nejen notebooky a telefony, ale ani chytré spotřebiče (robotní vysavače a další).

Bezdrátová technologie učinila velký průlom v elektronickém průmyslu. Mnoho z nás si dnes život bez této technologie nedovede představit. Otázkou je, jaký bude jejich vývoj, zda u nás za pár let zůstanou, nebo je nahradí něco mnohem progresivnějšího.

Nezapomeňte si přečíst další zajímavé zprávy od ICOOLA! Doporučujeme, abyste si přečetli nformace o tom, jak deaktivovat geolokaci na iPhone!

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
13.03.2023
vocabulary.updateblog
13.03.2023
Comments 0
Views 26
14 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: