Co je to AMOLED displej?

Co je to AMOLED displej? - icoola.cz - fotografie 1 

Co je to AMOLED displej?

AMOLED displej je dnes nejběžnějším a nejznámějším typem OLED. Za vývojem stojí korejský výrobce Samsung, který v roce 2007 zahájil sériovou výrobu těchto displejů. Název je založen na Active-Matrix OLED, kde řízení jednotlivých pixelů probíhá v aktivní podobě. Pojďme se na technologii AMOLED podívat blíže a podívat se, jaké výhody a nevýhody přináší.

 

Co je to AMOLED displej?

S pojmy AMOLED nebo Super AMOLED displej jste se v posledních letech určitě setkali. Tyto displeje se začínají stávat stále populárnějšími. AMOLED displej má dnes třetina všech smartphonů. Najdete ho například na telefonech Samsung, Xiaomi, LG, iPhone, OnePlus.

Největšími výhodami těchto displejů jsou rychlejší odezvy, nižší spotřeba baterie, větší přehlednost a barevná rozmanitost. Díky mohutnému jasu je velkým plusem i možnost prohlížení informací na slunci. To je doprovázeno vynikajícím pozorovacím úhlem, který dosahuje až 180 stupňů.

Nevýhodou je podle očekávání vyšší cena a možná i kratší životnost. Časem se také může objevit takový problém, jako je tzv. vyhoření pixelů.

AMOLED vs LCD

LCD a AMOLED displeje jsou dvě nejpoužívanější zobrazovací technologie v mobilních telefonech.

Technologie LCD funguje na bázi osvětlení tekutých pixelů. Nevýhodou je, že také rozjasňuje okolní pixely, čímž eliminuje dokonalou černou. Celkový barevný kontrast a jas budou vždy nižší než u OLED displejů.

AMOLED displeje také obsahují tekuté organické pixely. Rozdíl je v jejich osvětlení. AMOLED pixely jsou schopny vytvářet vlastní osvětlení, na rozdíl od LCD pixelů, které mají podsvícení.

Předpona AM znamená Active Matrix (osvětlení každého pixelu jednotlivě), což jej odlišuje od ostatních. I „klasické“ OLED displeje jsou méně jasné. Právě díky nezávislému ovládání jednotlivých pixelů můžeme dosáhnout vyššího rozlišení, dokonalé černé (při zobrazení černé je pixel vypnutý) nebo ještě většího barevného kontrastu. Můžete také očekávat výrazně delší výdrž baterie, pokud si nainstalujete tmavý režim a tmavé tapety.

Super AMOLED byl vyvinut speciálně pro mobilní telefony a tablety Samsung. Varianta displeje Samsung má větší úsporu baterie (až 20 %) a lepší viditelnost na slunci. Displeje se také zdají trochu barevnější, jasnější, bez ohledu na intenzitu vnějšího světla. Super AMOLED displej v poslední době najdete i u konkurenčních výrobců.

Vyhoření pixelů v displejích AMOLED

Pamatujete na problém plazmových televizorů? U nich bylo vypalování pixelů nejvíce patrné v obchodech, kde na televizorech staticky svítila loga výrobců. Statický obraz, který byl na televizoru delší dobu, vypálil osvětlené pixely na displeji a následně byl zobrazovaný obsah viditelný ve většině situací. Maloobchodníci proto začali na televizory nakládat průsvitná loga, aby tomuto problému předešli. To je hlavní problém u AMOLED displejů.

Jak zabránit vyhoření pixelů?

  • Nenechávejte statický obraz na obrazovce nepřiměřeně dlouho;
  • Použijte automatický jas;
  • Zapněte tmavý režim a nastavte tmavou tapetu;
  • Nepoužívejte funkci Always-On.

Přepálený AMOLED displej je bohužel trvalým následkem. Pokud po delším používání uvidíte na novém obrázku mírný otisk předchozího obrázku, vypněte obrazovku a nechte pixely vychladnout.

Výhody a nevýhody AMOLED

Výhody AMOLED / Super AMOLED displejů:

  • delší životnost baterie;
  • Dokonalá černá;
  • Lepší a jasnější barvy;
  • Vysoce kvalitní obraz na přímém světle.

 

Nevýhody:

Vyhoření pixelů;

Dražší výroba;

Dražší výměna displeje.

Většina uživatelů sdílí názor, že výhody AMOLED displejů plně kompenzují jejich nevýhody spojené s vyšší cenou. Zda byste měli používat smartphone s AMOLED displejem, je jen na vás.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
13.03.2023
vocabulary.updateblog
13.03.2023
Comments 0
Views 16
10 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: