Co dělat, když telefon sám posílá SMS?

Co dělat, když telefon sám posílá SMS? - icoola.cz - fotografie 1 

Co dělat, když telefon sám posílá SMS?

Pokud telefon sám odesílá SMS, musíte tento problém vyřešit. Je dost pravděpodobné, že váš smartphone je napaden virem nebo jste si z neznalosti aktivovali služby Premium SMS. V obou případech doporučujeme co nejdříve přijít na řešení – vyhnout se vysokým z účtům nebo v horším případě úniku důvěrných dat z vašeho telefonu.

Hackerský útok nebo virus v telefonu

Pokud jste si všimli, že váš smartphone bez vašeho vědomí a souhlasu posílá textové zprávy kontaktům ve vašem telefonu nebo dokonce na zcela cizí čísla, může to znamenat, že je napaden virem. V takovém případě nejprve zvažte, zda jste si nedávno nestáhli nový program, nepoužili podezřelý odkaz nebo nenavštívili nedůvěryhodnou webovou stránku. V takovém případě je nejlepší provést tovární reset co nejdříve. To sice znamená vymazání všech dat z paměti zařízení kromě těch, která byla nainstalována již z výroby, na druhou stranu si můžete všechna data jako fotografie nebo kontakty před tvrdým resetem zálohovat, aniž byste o ně přišli.

Po obnovení továrního nastavení telefonu buďte opatrnější při stahování nových programů. Měli byste používat pouze ty, které jsou k dispozici v oficiálním obchodě Google Play nebo App Store. Buďte také opatrnější s podezřelými odkazy, i když vám je poslal někdo, koho znáte. Nepřihlašujte se přes sociální sítě na weby, které takové přihlášení vyžadují. Doporučuje se také vždy zahrnout některý z antivirových programů, jako je AVG, Avast nebo Kaspersky.

Prémiové SMS

Používání placených SMS služeb může v některých případech vést k častému přijímání drahých SMS zpráv, například s horoskopy. V opačném případě může dojít k odeslání SMS z vašeho čísla na jiná placená čísla bez vašeho vědomí. Doporučuje se co nejdříve zakázat používání těchto služeb. Poplatek za ně se bude lišit v závislosti na umístění telefonního čísla, na které jsou zprávy zasílány. Pokud se jedná a česká čísla, tak by ztráty neměly být tak velké. V případě zahraničních čísel však můžete ztratit mnohem více. Veškeré placené služby můžete jednoduše deaktivovat prostřednictvím svého mobilního operátora. Například zavoláním na jeho servisní linku.

Kdy není důvod k obavám?

Pokud jste si v odeslaných zprávách všimli SMS na číslo 466453, nezoufejte. Týkají se ověření účtu Google. S touto metodou jste možná souhlasili předem. Google posílá zprávy zdarma, ale zprávy odeslané z vašeho smartphonu vám účtuje váš operátor. Protože se však tyto zprávy odesílají na domácí čísla, je pravděpodobné, že vám váš operátor bude účtovat minimální poplatek nebo žádný poplatek. Podobně může váš smartphone posílat zprávy k provádění dalších kontrol. To je běžné například v bankovnictví.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
07.03.2023
vocabulary.updateblog
07.03.2023
Comments 0
Views 63
8 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: