Chytrá města: utopické koncepty, které šetří životní prostředí

Chytrá města: utopické koncepty, které šetří životní prostředí - icoola.cz - fotografie 1 

Chytrá města: utopické koncepty, které šetří životní prostředí

Když slyšíme o chytrých městech, představíme si nějaká utopická sídla, která svým rozsahem mohou i vyděsit. A není se čemu divit. Takový koncept se často, dalo by se říci, v popkultuře deformoval a ukázal, že chytrá města jsou utopií. Všechno se dá hacknout, všechno se dá zkazit, systém selže a vůbec vzpoura strojů, umělá inteligence, všichni to známe, všichni jsme to viděli.

Ale pokud ustoupíme od vnímání, které nám dala umělecká díla, a podíváme se na koncept novým a objektivním okem, co pak můžeme vidět? Jednoznačná vybavenost, zlepšená infrastruktura, příznivé podmínky pro rozvoj. Pokud se ale podíváme trochu dále a zamyslíme se nad vyhlídkami, které nám chytrá města v globálním plánu poskytnou, pak uvidíme jasné šance na zlepšení naší ekologie. A tohle je mnohem zajímavější.

Co nám chytrá města nabízejí?

Chytrá města v první řadě nabízejí vybavení pro lidi, kteří v nich žijí. Ano, ekologie je neméně důležitým aspektem, který se bere v úvahu při navrhování města. Tyto věci jsou vzájemně propojené, protože chytrá města dávají lidem příležitost pochopit, že bezpečnost pro životní prostředí je výhodná.

Doprava, infrastruktura, přechod na síť, bezpečnost, komfort – to vše je o chytrých městech. A všechny tyto aspekty ovlivňují ekologickou situaci na planetě, což nás nutí přemýšlet o přeměně všech měst na chytrá.


Optimalizace dopravního systému

Dopravní systém je téměř hlavním pilířem, na kterém je postavena další smrt naší ekologie. Ostatně to je využití mnoha strojů, které do atmosféry vypouštějí různé výfukové plyny.

Stojí za to začít s tím, že je plánována maximální optimalizace, která umožňuje zajistit, aby nedocházelo k dopravním zácpám, tedy ke zpožděním. Jediná věc je, že teď v práci nebo ve škole nebudete mít  žádnou výmluvu, proč jste přišli pozdě, ale to je jen polovina problémů. Chytrá města navíc optimalizují odvětví veřejné dopravy, což má také velký vliv na životní prostředí.

Kde je ta utopická budoucnost bez elektromobilů? A je tomu skutečně tak. V některých městech se dokonce podporuje používání elektromobilů, tady ale nebude alternativa. A to je logické. Díky absenci dopravních zácp není třeba nikam spěchat, vždy se tam dostanete včas a šetříte tak životní prostředí po cestě.

A tímto způsobem chytrá města již sníží zatížení ekosystému naší planety tím, že se vzdají velkého množství dopravy, přejdou buď na neelektrická auta, nebo na veřejnou dopravu.

Úspora zdrojů

Šetřit energetické zdroje je opravdu důležité. To umožňuje nejen šetřit peníze, ale také pomáhá životnímu prostředí. Vzhledem k tomu, že je nepravděpodobné, že všichni budeme sedět u solárních panelů, je otázka životního prostředí naší spotřeby energie zpochybněna.

Je však třeba si uvědomit, že chytrá města jsou zpravidla nejúčinnější technologie. Stát a vedení města proto dávají bonusy obyvatelům, kteří plně přejdou na solární energii. A úspora vody také umožňuje úpravně vody odpočívat.

Ekologická odpovědnost občanů

Chytrá města nejsou jen místem bydliště, ale druhem komunity. Každý z jejích členů musí hájit obecnou čistotu a pohodu životního prostředí. A tady nám třídění pomůže. Žasnout nad moderními popelnicemi v chytrých městech je špatný přístup. Mnoho lidí však není zvyklých třídit. A tady přichází na řadu chytré město, které umožní sledovat, kdo a jak vyhazuje odpadky.

Pokud člověk netřídí vůbec, tak se mu může dostat minimálně odsouzení okolí. Ostatně bychom neměli zapomínat, že chytrá města předpokládají zvýšená bezpečnostní opatření, mezi které patří i pravidelný dohled v ulicích. Pravděpodobnost, že osoba pod kamerou nebude třídit, a odhazovat odpadky na veřejném místě, je tak redukována na nulu.

A doufejme, že konečně ve všech zemích budou plnohodnotná třídicí centra, která vyjdou vstříc touze lidí žít v chytrých městech.

Zvyšování komfortu jako způsob boje za životní prostředí

Chytrá města navíc nabízejí nejen různé sci-fi vychytávky, které jsme zvyklí vídat jen ve filmech o budoucnosti, ale poskytují také nezapomenutelnou úroveň komfortu.

Spolu s tím mohou lidé očekávat zlepšení práce komunálních služeb, konkrétně odvozu odpadků. Zdálo by se to jako všednost, ale nyní se z toho stane pravidelnější činnost, která vás možná bude stát víc, ale nebudete se muset dívat, jak praskají popelnice, jak se lidé ze všech sil snaží nacpat své tašky.

 

A provoz solárních baterií zajistí nejen kvalitní dodávku elektřiny do domu, ale také příležitost opustit různé ekologicky nebezpečné zdroje energie. Ale i tady můžete pochybovat, protože panely jsou cool a dobré, ale až přibude měst a už to budou pro lidi samozřejmostí, pak budete muset přemýšlet, jak najít alternativní a nezávislý způsob výroby energie. Ale s rychlým rozvojem lidstva nemá cenu přemýšlet o tom, jak budeme muset v budoucnu sejít z cesty. Něco se určitě najde.

 

Čistota přírody v chytrém telefonu

Když mluvíme o chytrých městech, máme na mysli několikanásobné zvýšení komfortu lidí v nich žijících. Není proto na místě se divit, že vše bude optimalizováno tak, aby lidé vše zvládli na jedno kliknutí smartphonu.

A to zase může pomoci i v otázce ekologie. Za prvé omezí použití dopravy, abyste se dostali na správné místo a zaplatili správnou účtenku. Ano, nám, mladým, se zdá, že to jde i tak přes různé bankovní jednotky, ale pro starší lidi je mnohem pohodlnější a "spolehlivější" jít do banky, protože ano, podle jejich názoru je 100 % pravděpodobnost že jim potvrdí platbu

A zdá se, v čem je problém? Přemíra aktivity totiž nikomu neškodí. Problém je ale v tom, že to omezí i používání veřejné dopravy. Ano, existují různé elektromobily bez řidiče, ale například o elektrobusech jsme neslyšeli. A buďme realisti: bleskurychlý úplný přechod výhradně na elektrickou dopravu je nemožný. Pouze se začlení do aktivit chytrých měst a postaví se vedle běžných aut na naftu.

Tímto způsobem se můžeme vyhnout vytváření uhlíkové stopy tím, že se vyhneme dopravním zácpám, využijeme méně dopravy a tak dále. A to přispěje k ekologii. Koneckonců, dopad na ekosystém se sníží, i když jeden člověk upřednostňuje používání smartphonu místo toho, aby šel do konvenční banky. Nyní si představte, že takových lidí je 10, 100, 1000.


Zachrání tedy chytrá města ekologii planety?

Chytrá města mohou znít jen jako „výstřelek pro bohaté“. Všechno totiž zní tak nereálně, že se ani nechce věřit, že by si na takovém místě v budoucnu mohl dovolit žít úplně každý. Ale je to  fakt.

 

Chytrá města nejsou jen módní výstřelek, který spočívá v maximálním komfortu pro obyvatele. Je to vytvoření nejpříznivějších, v naší realitě, podmínek pro planetu. Mluvit o tom, že každé chytré město bude znamenat uzavření ozónové díry, nebo ještě více, je nerozumné. Je zřejmé, že nebudou schopni pokrýt absolutně všechny škody, které byly a budou naší planetě způsobeny.

 

Ale to, že taková místa přispějí k tomu, aby se situace nezhoršovala, je skvělá zpráva. Nezbývá než doufat, že chytrá města přijdou ve svém původním pojetí, bez benzinových autorských vizí, přesně tak, jak byla koncipována. Jinak budeme sledovat, co máme teď, akorát s barevnějším podáním.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
11.04.2023
vocabulary.updateblog
22.05.2023
Comments 0
Views 5
22 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: