Apple vyrábí helmy pro AR a VR

Apple vyrábí helmy pro AR a VR - icoola.cz - fotografie 1 

Apple je již řadu let lídrem ve výrobě osobních a tabletových počítačů, smartphonů, chytrých hodinek, audio přehrávačů a také softwaru pro ně. Na vývojářské konferenci WWDC konané v roce 2020 společnost oznámila, že všechna zařízení budou brzy převedena na zásadně nové procesory s architekturou ARM. Kromě toho se v současné době vyvíjejí gadgety pro rozšířenou a virtuální realitu (AR a VR), které na nich budou také fungovat.

Co jsou AR a VR?

Virtuální realita (VR - virtuální realita) a rozšířená realita (AR - rozšířená realita) jsou inovativní technologie, které umožňují digitálnímu světu proniknout do skutečného světa ovlivňováním orgánů zraku, sluchu a hmatu. VR je plné ponoření se do virtuálního prostoru vytvořeného počítačem, ve kterém má každá akce odpovídající odezvu. V žádném případě nesouvisí se skutečnými předměty a prostředím, ale zároveň působí zcela realisticky a podřizuje se všem fyzikálním zákonům. Vizuální složka je vytvářena pomocí 360 kamer nebo detailním kreslením a programováním trojrozměrných objektů všech detailů. Obvykle je pro vstup do virtuálního světa vyžadována speciální helma a ovládací panel.

Zásadní rozdíl AR je v tom, že reálný svět je pouze doplněn o ten digitální, aniž by jej zcela nahradil. Znaky a umístění se objeví při skenování určitých štítků chytrým telefonem prostřednictvím speciální aplikace. Můžete je vidět na obrazovce gadgetu nebo použít brýle určené k tomuto účelu.

Proč jsou potřeba technologie AR a VR?

Technologie virtuální reality se používá především v zábavním průmyslu, konkrétně pro tvorbu videoher. Úplné ponoření do herního světa zaujme svou realističností a smyslem pro detail, a proto si mezi uživateli získal obrovskou oblibu. Roční růst světového trhu v této oblasti dosahuje 65 %.

Některé velké společnosti si navíc objednávají speciální questy ve virtuální realitě pro firemní školení svých zaměstnanců nebo pro prezentace svých produktů zákazníkům.

Technologie VR se ideálně hodí pro živé akce – sportovní utkání a koncerty, semináře, prezentace, ale i na cesty. Příkladem je živé vysílání prezidentské debaty demokratů v USA v roce 2020 organizované CNN.

 

 

Technologie rozšířené reality vyžaduje méně prostředků a nevyžaduje speciální vybavení, je potřeba pouze chytrý telefon. Proto je pole použití širší než ve virtuální realitě. Kromě herního průmyslu se AR používá pro:

  • obchod a prodej;
  • oblasti služeb;
  • marketingové strategie;
  • vzdělávací programy;
  • lékařské prohlídky a zdravotní péče obecně;
  • projektování;
  • vojenský průmysl a další oblasti.

Apple a technologie virtuální a rozšířené reality

Až dosud byly lídry v oblasti tvorby headsetů pro AR a VR HTC, Sony, Google, Facebook a další velké světové společnosti. Objevil se ale nový nadějný hráč, a to Apple. Zdroje a potenciál korporace umožňují prorazit na poli digitálních technologií a maximálně smazat hranici mezi virtuálním a reálným světem.

Přibližně v roce 2023 plánuje Apple uvést na trh headset pro virtuální realitu, v roce 2023 - rozšířenou realitu. Budou vybaveny pokročilými technologiemi, včetně ultraprogresivních procesorů ARM.

 

Výhody procesorů s architekturou ARM:

  • schopnost zajistit autonomní provoz zařízení bez vazby na počítač;
  • několikanásobné zvýšení produktivity;
  • rozvoj schopností AR / VR náhlavních souprav;
  • cross-platform – možnost spustit aplikaci nejen na iPhonu, ale i pro náhlavní soupravy pro virtuální či rozšířenou realitu.

AR/VR helma od Apple

Apple pečlivě skrývá informace o svém novém vývoji, který by měl vyhodit do vzduchu svět digitálních technologií. Nyní není s jistotou známo, zda první bude helma pro virtuální realitu, nebo zda půjde o headset pro smíšenou realitu (AR/VR nebo MR, smíšená realita). Podle zástupců společnosti, která vývoj produktu oznámila, však helma od Applu bude konkurovat tak známým vychytávkám, jako je Oculus od Facebooku a PlayStation VR od Sony. AR/VR headset přitom nebude dělaný pro masovou spotřebu. Půjde o specializovaný produkt nejvyšší kvality s velkým potenciálem dalšího rozvoje. Uvedené náklady budou také vysoké, kolem 3000 dolarů.

Vývojáři nazývají hlavní výhody produktu od společnosti Apple:

  • nízká hmotnost (prototyp váží 200-300 g, ale plánuje se snížení na 100-200 g);
  • přenositelnost zajištěná bezdrátovou komunikací dle standardu Wi-Fi s frekvencí 60 GHz;
  • 5nanometrový procesor vyrobený společností Apple;
  • paměť a výpočetní výkon nebudou záviset na iPhonu;
  • micro-OLED displeje od Sony s 8K rozšířením pro každé oko;
  • více než 12 kamer pro sledování pohybu rukou;
  • Senzory pro sledování očí;
  • vysoce přesné skenery LiDAR.

Pro snížení hmotnosti náhlavní soupravy se plánuje odstranění vzdálenosti od helmy k obličeji osoby, která byla ponechána v případě, že osoba nosí brýle. Někteří potenciální uživatelé tak mohou čelit problému kvůli špatnému zraku. Apple nabízí řešení tohoto problému instalací speciálních čoček do helmy. Také kvůli snížení hmotnosti na některých místech bude místo plastu použita látka.

Autonomii od smartphonu a počítače zajistí samostatné zařízení, které se nosí na prstu jako prsten. Apple již požádal o patent na tento chytrý prsten pro virtuální a rozšířenou realitu.

V plánech jablečné společnosti je implementace mnoha moderních revolučních technologií do nového produktu - helmy virtuální a rozšířené reality, ale vývoj vyžaduje obrovské kapitálové investice a zapojení mnoha investorů. Headset však slibuje skutečný průlom ve světě digitálních gadgetů. Zbývá jen počkat na vydání první experimentální šarže.

avatar
vocabulary.authorblog
vocabulary.createblog
21.06.2023
vocabulary.updateblog
21.06.2023
Comments 0
Views 6
15 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: