CZK

Apple těží z podvodných aplikací, říká vývojář

Apple těží z podvodných aplikací, říká vývojář - icoola.cz - fotografie 1

Podvodnými aplikacemi trpí nejen velké firmy a běžní uživatelé, ale i vývojáři dalších programů na placených službách. Dnes vám povíme o nespravedlnosti a schématech, které se používají k oklamání poctivých vývojářů.

Není to tak dávno, co programátor Kosta Eleftheriou vyprávěl o jednom z případů podvodu. Pomocí jednoduchých výpočtů programátor zjistil, že za jeden rok mu byly ze zisku odečteny zhruba dva miliony dolarů. Tento problém navíc ovlivnil další vývojáře softwaru. Tento nepochybně smutný příběh nemůže nevyvolat rozhořčení mezi programátory i běžnými uživateli. Jak se to tedy přesně stalo a k čemu slouží AppStore?

 

Kosta Elefzeirou je vývojář aplikací klávesnice pro Apple Watch. Samozřejmě, jako každý člověk, který je zapálený pro svou práci, programátor utratil spoustu prostředků na tuto aplikaci. Nacházel nové a nové možnosti, jak vylepšit svůj výtvor a každý měsíc se aplikace zlepšovala. Aplikace byla vytvořena především proto, aby urychlila proces psaní na chytrých hodinkách a byla mnohem pohodlnější než všechny analogy v App Store.

 

Ihned po zveřejnění v App Store uživatelé ocenili, co program umí, a během krátké doby se aplikace vyšvihla na vrchol. Algoritmy autosubstituce jsou nejobtížnější částí celého procesu vývoje, protože uživatelům Apple Watch umožňovaly psát téměř stejnou rychlostí jako na iPhonu. To přinutilo všechny podobné programy ustoupit do pozadí.

 

Costa byl na svůj výtvor hrdý a chtěl, aby se mu dostalo dostatečné pozornosti, takže brzy programátor natočil krátké video, které plně odhalilo všechny možnosti aplikace. Po zhlédnutí tohoto videa mohli uživatelé samostatně vyhodnotit funkčnost aplikace a stáhnout si tuto aplikaci. Většině lidí byla aplikace opravdu užitečná, a tak ji začali aktivně kupovat v App Store. Zdálo by se, že o lepším úspěchu si nelze ani snít, ale vše se nestalo tak, jak Costa očekával. Vzhledem k velkému množství kladných recenzí se již vývojář připravoval na opravu některých problémů a postupné přidávání nových funkcí. To však ještě netušil, co ho čeká dál.

 

Podvodníci ihned po zveřejnění programu vytvoří jeho absolutní kopii. Je pravda, že zkopírovali rozhraní, ale uvnitř aplikace zůstala prázdná a nefungovala správně. Jediné, co aplikace uměla, bylo zobrazování obrázků na hodinkách. Svůj výtvor zloději umístili do App Store a zahájili intenzivní reklamní kampaň, která měla přilákat kupce z takových sociálních sítí, jako je Facebook a Instagram. Co je v této situaci horší, podvodníci dokonce neváhali použít k demonstraci funkcí jméno skutečného vývojáře programu a video, které natočil.

 

Můžete se zeptat: "Jak si uživatelé nevšimli, že jsou podvedeni?". Je to jednoduché: podvodníci se postarali i o tento moment, a tak se místo skutečné funkčnosti aplikace po spuštění otevřelo okno s nápisem „Unlock now“. Běžní zákazníci App Store samozřejmě nevěděli, že jsou v pasti, a nakonec se přihlásili k předplatnému za 416 dolarů ročně.

Aplikace má jako každý jiný produkt v Apple Store stránku s recenzemi. Proč se takové schéma okamžitě neotevřelo a uživatelé si nezačali hromadně stěžovat na přímé klamání? Podvodníci s tím bohužel také počítali, a tak si předobjednali mnoho falešných recenzí s výborným hodnocením, které měly za cíl vychvalovat všechny „dobré“ vlastnosti jejich prázdného programu. Nejzajímavější je, že tyto komentáře hovořily o možnostech a nástrojích, které v původní aplikaci ani neexistují. Někteří psali o tom, jak skvěle program pomáhá při práci s terminálem, někteří propojili Windows a horké klávesy tohoto operačního systému. Došlo to dokonce až k tomu, že falešní uživatelé psali o tom, jak dobře fungoval program určený pro chytré hodinky pro jejich iPhony. Na některých místech se daly najít i zcela totožné recenze, ve kterých se lišil pouze uživatel, který je zveřejnil.

 

Nemyslete si, že skuteční uživatelé nenapsali žádné recenze na tento výtvor podvodníků. Pokud budete pečlivě hledat a procházet feedem s komentáři, můžete najít skutečné názory některých uživatelů, kteří aplikaci dali v App Store nejhorší hodnocení. Pobouření uživatelé hlásili, že aplikace ve skutečnosti nemá žádný jiný účel než účtovat z jejich karty šílené částky peněz. Bohužel skutečné recenze se velmi snadno ztratí v moři koupených recenzí, takže jejich nalezení je poměrně problematické.

 

Falešné recenze pomohly podvodníkům nejen skrýt pravou podstatu padělku, ale také dostat aplikaci na vrchol produktů App Store. Původní program se ztratil někde na konci seznamu a na jeho místo přichází jeho prázdný protějšek. Připomeňme, že zločinci neváhali použít jméno skutečného vývojáře, a tak se nelze divit, že to byla pro Kostovu pověst pořádná rána. Nejen, že programátor přišel o lví podíl na poctivě vydělaných penězích, ale také ho uživatelé začali obviňovat ze všech svých průšvihů. Samozřejmě, že takový skandál donutil více lidí opustit aplikaci, což způsobilo, že Costa utrpěla značnou ztrátu publika. Nemělo by se zapomínat, že tento mladík poctivě platil peníze za svůj profil v App Store a nemalé procento ze svého zisku dává Applu.

 

Bohužel to není první situace tohoto charakteru, která za dobu existence App Store nastala. Zločinci záměrně vytvářejí prázdné verze oblíbených programů, sázejí na to, že si lidé stáhnou aplikaci, o které slyšeli, a spřádají falešné recenze, mezi nimiž je téměř nemožné najít názory skutečných uživatelů. Z nám neznámých důvodů Apple stále nemůže podniknout kroky, které takové aplikace zcela odstraní z katalogů. Ani stížnosti uživatelů nemohou situaci nijak ovlivnit, protože strana App Store zodpovědná za normální fungování aplikací je jednoduše přesměruje na roboty, kteří jsou schopni řešit výhradně technické problémy.

 

 

Někdy Apple stále vyslechne velké množství stížností, načež podvodné aplikace odstraní z katalogů. To však zločince nezastaví, protože jednoduše vytvářejí nové programy a účty a nadále profitují z poctivých uživatelů.

 

Také by vás mohlo zajímat: Insider řekl, kdy bude iPad mini 6 uveden na trh – moderní design a hlavní funkce

Vase hodnoceni: