Apple chce do svých notebooků přidat hmatovou zpětnou vazbu

25 липня 2023

user

Apple chce do svých notebooků přidat hmatovou zpětnou vazbu - icoola.cz - fotografie 1 

U notebooků Apple zůstává prostor v blízkosti trackpadu nevyužit. Taková nedokonalost už dlouho mátla inženýry Applu, kteří jsou zvyklí racionálně využívat každý centimetr. Dříve se dal použít pouze jako přídavná loketní opěrka, ale stůl se s touto misí vypořádá dokonale. Nakonec přišlo docela originální řešení. Tato oblast se rozhodla využít k ovlivnění dotykového systému majitele. Pomocí vibrací chtějí naučit notebook informovat majitele o výsledcích provádění příkazů. To je velmi výhodné, zvláště když musíte pracovat ve velké kanceláři. Většina počítačů informuje majitele o nutnosti provést určitou akci pomocí vyskakovací zprávy, která je podpořena zvukovým signálem. Ve velkých společnostech tak vzniká zbytečný hluk. Vývojáři Applu navrhli nahradit zvukový příkaz hmatovou odezvou.

Podobná technologie byla úspěšně implementována do chytrých telefonů. To, co se osvědčilo u telefonů, se může osvědčit i u notebooků. Je pravda, že existuje jeden významný rozdíl ve změnách vibrací. Celé tělo smartphonu vibruje. Tato technologie není vhodná pro notebook. Zde je návrat potřebný pouze v určitých oblastech.

 

Apple už má patent

Zdá se, že Apple se vážně rozhodl implementovat technologii vibračních notebooků. Patentová přihláška již byla podána. Nazývá se „přenosné počítačové zařízení s diskrétními hmatovými oblastmi“. Pro omezení oblasti vibrací navrhuje patentová přihláška použití vnitřních přepážek skrytých v krytu.

 

Vyvolat vibraci pouze v jedné části výrobku není snadný úkol. V patentové přihlášce samozřejmě nejsou popsány všechny aspekty. Není například jasné, jak budou chráněny části těla náchylné k vibracím.

Zda bude aplikace implementována, zatím není známo. Apple aktivně vyvíjí patenty. Týdně je jich registrováno asi 50. Ne všechny jsou implementovány. Doufáme však, že nápad bude realizován a brzy uvidíme notebook s hmatovou odezvou.

S největší pravděpodobností se tak stane v druhé polovině roku 2021. Na podzim se dočkáme nových MacBooků se 14 a 16palcovými obrazovkami a hmatovou odezvou.

Jak je vidět, Apple pro své fanoušky chystá nový originální dárek. Bude možné nápad realizovat? Kdy bude realizován? Počkáme na podzim.

 

Pokud bude nápad Applu úspěšný, půjčí si ho další společnosti. Vibrační notebooky se možná brzy stanou běžným předmětem domácnosti.

avatar
vocabulary.authorblog Michaela Bartonova
vocabulary.createblog
25.07.2023
vocabulary.updateblog
25.07.2023
Comments 0
Views 36
6 blog.minutes Clock

Vase hodnoceni: