CZK

Jak kvalita vody ovlivňuje lidský organismus

Jak kvalita vody ovlivňuje lidský organismus - icoola.cz - fotografie 1 

Vliv pitné vody na celkový stav lidského organismu zřejmě nelze přeceňovat. Právě kvalita vody určuje, jakými nemocemi může člověk teoreticky onemocnět. Voda z kohoutků ve městech na Ukrajině nám zpravidla nemůže zajistit dobré zdraví, maximum, které energetické společnosti slibují - žádné otravy.

 

Chlor, který se používá k dezinfekci vody, s ní zároveň stihne přijít do kontaktu, v důsledku čehož se nám uvolňují dioxiny. Oni jsou zase jed. Voda samozřejmě obsahuje malé množství výsledné látky a zdálo by se, že není třeba se obávat. Tyto látky se ale nerozkládají, to znamená, že se budou v těle hromadit a vést ke vzniku rakoviny, oslabovat imunitní systém a podobně. Také taková voda může vyvinout onemocnění ledvin a jater.

 

Špatná kvalita vody - co dělat

Snad nejzjevnější a nejjednodušší bude instalace filtrů doma nebo v kancelářích. Sami můžeme zlepšit kvalitu vody, což bude mít pozitivní vliv na naše zdraví. Faktem je, že běžné domácí filtry pro domácnost a speciální systémy čištění vody pro soukromé domy jsou navrženy tak, aby mohly zachytit různé nebezpečné prvky: bakterie, hormony, antibiotika. Také filtry a čističky pro kanceláře čistí a změkčují vodu a odstraňují z ní zbytkový chlór.

Obecně platí, že kvalita vody v řekách, které jsou hlavním zdrojem centrálního zásobování vodou, přímo závisí na stavu životního prostředí. Naše situace s tímto je také tristní. Bohužel velké výrobní podniky volí pro sebe ekonomicky ziskovou strategii a zapomínají na hledisko ekologie. A proto je kolektivní bezpečnost, kterou se speciální hygienické služby snaží kontrolovat, dlouhodobě prioritou. Řeší i centrální zásobování vodou, které nám rozvádí vodu do kohoutků v potřebných objemech. K ochraně občanů se používá speciální čištění a dezinfekce vody, která by měla ochránit obyvatelstvo před hromadnými otravami a epidemiemi.

 

Můžete pít tvrdou vodu?

Obyvatelé měst a vesnic pojem tvrdá voda dobře znají, protože na konvici se tvoří vodní kámen, na domácích spotřebičích (bojlery, potrubí) se objevují usazeniny, které ji ničí. A pokud zničí technologii, je děsivé si představit, co se stane s lidským tělem.

Tvrdost se objevuje ve vodě v důsledku procesu rozpouštění hornin bohatých na vápník a hořčík. A aby bylo možné tvrdou vodu nabrat dovnitř, je nutné neustále sledovat úroveň tvrdosti jak zdrojů, tak studní nebo povrchové vody. Vysoká tvrdost způsobuje nepříjemnou chuť vody, poznáte hořkost a po umytí je pokožka napnutá a suchá. Šampony nebo gely v takové vodě velmi špatně pění.

Jak složení vody ovlivňuje lidský organismus

Lidskému tělu dokonale vyhovuje pitná voda, která neprošla procesem varu, zachovává si přirozenou strukturu a plné složení. Plnohodnotné složení tak či onak působí na lidské tělo. Zvažme každý prvek obsažený ve složení samostatně.

 

Začněme hořčíkem, který podporuje metabolismus sacharidů a také se aktivně podílí na tvorbě bílkovin. Kromě toho tento prvek uvolňuje srdeční sval a snižuje vzrušení v nervových buňkách. Dospělý člověk potřebuje asi 600 mg hořčíku denně. Nedostatek hořčíku vede k onemocněním srdce a cév, hypertenzi, křečím a urolitiáze. Kvůli malému množství hořčíku v těle se objevují kožní onemocnění a je narušeno emoční pozadí.

 

Vápník přispívá k normálnímu srdečnímu rytmu a také se aktivně podílí na srážení krve a filtraci moči. Díky vápníku máme stálou podporu pro kosti a zuby. Málokdo ví, že vápník je potřebný pro normální stahy svalů a srdce, sekreci inzulínu a zvýšení základní imunity. Bez vápníku se muži mohou stát neplodnými. Tento prvek dodává tělu omlazení, pokožce pružnost, vlasům lesk a nehtům zdraví. Dospělý potřebuje asi 700-1000 mg denně.

 

Vitamíny obsahující tyto prvky byste však neměli narychlo kupovat v lékárnách. Než začnete užívat pilulky, musíte projít testy a ujistit se, že některé prvky v těle nestačí. S pitím tvrdé vody byste také neměli často spěchat, protože to může vést k zažívacím problémům a urolitiáze. Přitom destilovaná pitná voda ve větším množství může tělu i uškodit, protože nemá přirozenou mineralizaci. To může vést k problémům se srdcem a krevními cévami. Mnoho lékařů upozorňuje, že takto filtrovaná voda narušuje rovnováhu solí a vyplavuje z těla užitečné látky. Negativně může přispět i uměle mineralizovaná voda.

Chlorace vody je skutečně důležitým medicínským objevem, protože tento proces lze bezpečně nazvat prevencí proti případným nemocem a infekcím. Chlor ve vodě způsobil, že mor, tyfus a cholera zmizely. A samozřejmě v současné době existují i ​​jiné alternativy tohoto způsobu dezinfekce vody, které jsou však mnohem dražší a zároveň nezaručují úplnou bezpečnost vodních zdrojů při distribuci sítěmi. Než se voda dostane do našich kohoutků, může být znovu infikována, protože proces UV záření a ozonizace trvá krátce. Nyní vědci v různých částech planety provádějí svůj výzkum, aby prokázali, že kvůli lidské konzumaci chlorované vody se objevuje mnoho nebezpečných nemocí. Chlor může být příčinou onkologických onemocnění, onemocnění močového ústrojí, žaludku, jater a střev, ale i kardiovaskulárního systému, špatné imunity a problémů s krvetvorbou. Chlor navíc napíná a vysušuje pokožku, ničí strukturu vlasů a negativně ovlivňuje oční sliznici. A se všemi těmito negativními vedlejšími účinky je chlór stále důležitým a nepostradatelným prvkem v procesu filtrace vody. S jeho pomocí můžete zabít ty mikroby, které určitě povedou k velkým zdravotním problémům.

Existuje voda, která je bezpečná pro lidské tělo?

Všechny akce ke zlepšení kvality pitné vody v kombinaci se základními hygienickými a hygienickými zásadami aktivně přispívají k posílení imunity člověka. Pokud zajistíte řádnou hygienu na běžných toaletách, zabráníte kontaminaci pitných zdrojů lidskými exkrementy, čímž se sníží i počet všemožných infekcí.

Není nutné něco vymýšlet a spoléhat na vývoj technologií. Dostatek banálního mytí rukou mýdlem a schopnost skladovat pitnou vodu na bezpečném a čistém místě. Pokud se naučíme využívat životní prostředí moudře, povede to k nízkému výskytu malárie a dalších nemocí přenášených hmyzem. Tím se sníží úmrtnost na infekce.

Vase hodnoceni: